Tensec – tablete za terapiju kod zatajenja srca

0

Lek Tensec spada u grupu lekova beta-blokatora. Oni imaju dejstvo da umanje odgovor tela na neke nervne impulse, naročito u srcu. Na taj način, ove tablete usporavaju otkucaje srca a krv se kvalitetnje pumpa. Zatajenje srca nastaje kada je srčani mišić slab i nije u mogućnosti da pumpa potrebnu količinu krvi koja je neophodna organizmu.

Ovaj lek za srce se primenjuje u lečenju stabilnog hroničnog zatajenja srca. Koristi se u kombinaciji s drugim lekovima poput ACE inhibitora, diuretika ( kada se reguliše krvni pritisak) i srčanih glikozida.

Tensec tablete

Kontraindikacije

Nemojte uzimati Tensec ako ste alergični na bisoprolol ili na neki drugi sastojaak leka, ako imate tešku astmu ili tešku hroničnu plućnu bolest, zatim ako patite od otežane cirkulacije krvi u ekstremitetima, imate nelečeni feokromocitom, tumor nadbubrežne žlezde, metaboličku acidozu, kao ni ako imate akutno zatajenje srca, spore otkucaje srca, nizak krvni pritisak, kardiogeni šok i cirkularnu insuficijenciju.

Oprez u primeni leka je neophodan ako patite od dijabetesa, ako ste na strogoj dijeti, imate probleme sa jetrom i bubrezima, probleme sa cirkulacijom, ako ste ranije patili od psorijaze, ako imate tumor nadbubrežne žlezde i poremećaje u funkcionisanju štitne žlezde.

Tensec – trudnoća i dojenje

Postoji rizik od toga da ovaj lek za vreme drugog stanja našteti plodu, pa zato, ako ste trudni ili to nameravate, obavestite svog lekara koji će odlučiti o tome treba li da primenjujete Tensec.

Pošto se bisoprolol izlučuje u humano mleko, dojenje ne preporučuje za vreme uzimanja Tensec tableta.

Tensec i alkohol

Izbegavajte prekomerno konzumiranje alkohola jer može pojačati delovanje bisoprolola na smanjenje krvnog pritiska. Najbolje je da alkohol uopšte ne konzumirate.

Upravljanje vozilima i mašinama

Tensec može da utiče na sposobnost upravljanja vozilima i mašinama, pa zato budite posebno oprezni na početku terapije.

Način primene i doziranje

Uzimajte ovaj lek isključivo na način koji je odredio lekar. Uvek uzimajte tablete ujutru, pre, za vreme ili posle doručka. Tablete se piju cele, s malo vode i ne smeju se žvakati niti drobiti.

Odrasli: Lečenje se mora se početi s malom dozom koja će se postupno povećavati. Režim doziranja je najčešće sledeći: 1,25 mg jednom dnevno tokom 7 dana; 2,5 mg jednom dnevno tokom sedećih 7 dana; 3,75 mg jednom dnevno tokom sledećih 7 dana; 5 mg jednom dnevno tokom sledećih mesec dana, 7,5 mg jednom dnevno tokom sledećih mese dana i 10 mg jednom dnevno kao terapija održavanja.

Maksimalna preporučena doza je 10 mg dnevno.

Tablete nisu namenjene deci.

Moguće nuspojave – neželjeni efekti leka

Najteže nuspojave su usporeni otkucaji srca, pogoršanje zatajenja srca, nepravilni otkucaji srca. Prijavljene su i sledeće nuspojave: vrtoglavica, slabost , otežano disanje, glavobolja, osećaj hladnoće ili obamrlosti dlanova i stopala, nizak krvni pritisak, tegobe sa želucem ili crevima, povraćanje, proliv ili konstipacija.

Retko su prijavljene poteškoće sa sluhom, alergijski rhinitis, smanjeno lučenje suza, upala jetre, svrab, crvenilo i osip, disfunkcionalna erekcija, noćne more, halucinacije…

Cena leka je oko 250 dinara. Proizvodjač je Hemofarm, a moguća zamena su lekovi: Bisobel®, Bisoprolol i Byol®.

Napomena: Ovaj tekst je informativnog karaktera i ne zamenjuje mišljenje stručnjaka. Pre upotrebe obavezno pročitati uputstvo za upotrebu. O indikacijama, merama opreza i neželjenim reakcijama na lek, konsultujte se sa lekarom ili farmaceutom.

Share.

Comments are closed.