Tanakan – tablete za cirkulaciju

0

Namena: Lek Tanakan se koristi kao terapija kod sindroma demencije, vertiga, tinitusa vaskularnog porekla i okluzivnog oboljenja perifernih arterija. Ove tablete se mogu koristiti i za lošu cirkulaciju i vrtoglavicu.

Doziranje leka i primena

Pre prve primene leka, potrebna je konsultacija sa lekarom. Kod demencije kod odraslih i adolescenata koji su stariji od 12 godina uzima se 120 do 240 mg ekstrakta lista Ginkgo biloba na dan, a to su 1 do 2 obložene tablete 3 puta dnevno.

Terapija treba da traje minimum 12 nedelja a lečenje se može nastaviti jedino ako se konstatuje da lek dovodi do poboljšanja stanja pacijenta. Za okluzivno oboljenje perifernih arterija, vertigo i tinitus vaskularnog porekla, uzima se 1 tableta 3 puta na dan ili 2 obložene tablete dva puta na dan. Trajanje terapije kod ovog oboljenja od minumum šest nedelja je preduslov za produženje distance hodanja.

Tanakan tablete

U terapiji vertiga i tinitusa lečenje traje 6 do 8 sedmica.

Tablete se gutaju bez žvakanja uz dovoljno tečnosti, najbolje uz čašu vode nakon obroka.

Kontraindikacije

Ovaj preparat ne treba primenjivati ako postoji preosetljivost na sastojke ekstrakta lista Ginkgo biloba ili na bilo koju drugu komponentu leka. Primena leka se ne preporučuje kod dece koja imaju manje od 12 godina, i kod osoba kod kojih su konstatovane hemoragije.

Preparat i alkohol nisu posebno kontraindikovani.

Mere opreza pri upotrebi leka

Pošto ima dokaza da preparati na bazi ekstrakta lista Ginkgo bilobe jačavaju tendenciju ka krvarenju, dve sedmice pre hirurške intervencije potrebnoje stopirati terapiju ovim lekom.

Pojačana sklonost ka krvarenju je zabeležena naročito kod dugotrajne primene ovih tableta.

Pošto lek preparat sadrži laktozu, kontraindikovan je kod osoba sa kongenitalnom galaktozemijom, sindromom malapsorpcije glukoze ili galaktoze, ili sa deficijencijom enzima laktaze.

Interakcije sa drugim lekovima i druge vrste interakcija

Konsultujte se sa doktorom ako treba da krenete sa terapijom ovim lekom, a već koristite neke lekove jer je moguće da će stupiti u reakciju i tako uticati na terapiju. Istovremena primena ovog leka sa lekovima koji inhibiraju koagulaciju krvi (poput fenprokumona, acetilsalicilne kiseline i drugih nesteroidnih antiinflamatornih lekova) može pojačati njihovo dejstvo.

Lek u trudnoći i dojenje

Ovaj lek se glavnom koristi kod starijih ljudi, kod kojih nema rizika od trudnoće. Medjutim, pošto ne postoje relevantni klinički podaci, primena ovog preparata se tokom perioda trudnoće i laktacije izbegava.

Nije poznato dalek ima uticaj na psihofizičke sposobnosti prilikom upravljanja motornim vozilom i rukovanja mašinama.

Neželjena dejstva – nuspojave

Kao i svi lekovi tako i Tanakan, može izazvati neka neželjena dejstva, mada se nuspojave neće javiti kod svih koji piju ove tablete.

Veoma retko tokom terapije, naročito ako se paralelno koristi sa antikoagulansima kao što su fenprokumoni, acetilsalicilna kiselina i drugi nesteroidni antiinflamatorni lekovi, javljale su se hemoragije u mozgu, gastrointestinalnom traktu i oku. Takodje, blage gastrointestinalne tegobe, glavobolja ili alergijske reakcije po koži su prijavljene vrlo retko.

Cena leka je oko 500 dinara. Lek se može izdavati i bez lekarskog recepta. Zamena za ovaj preparat mogu biti lekovi Bilobil i Bilobil forte.

Napomena: Ovaj tekst je informativnog karaktera i ne zamenjuje mišljenje stručnjaka. Pre upotrebe obavezno pročitati uputstvo za upotrebu. O indikacijama, merama opreza i neželjenim reakcijama na lek, konsultujte se sa lekarom ili farmaceutom.

Share.

Comments are closed.