Tamsol – lek za olakšavanje mokrenja

0

Lek Tamsol ima dejstvo opuštanja glatkih mišića prostate i uretre, i tako omogućava lakši prolaz urina i olakšava mokrenje i umanjuje nagon za čestim mokrenjem.

Tamsol kapsule se koriste u lečenju simptoma donjih delova urinarnog trakta, koji su udruženi sa uvećanjem prostate. Simptomi tog stanja su teškoće pri mokrenju, tanak ili isprekidani mlaz mokraće, nagon za čestim i hitnim mokrenjem…

Kontraindikacije

Tamsol tablete ne treba da koristite u slučaju alergije na tamsulosin ili na neki drugi sastojak leka. Alergija se ispoljiva kao iznenadno oticanje jezika ili grla, zatim se javljaju teškoće disanja, i svrab i osip po koži.

Tamsol lek

Lek se ne sme koristiti ni ako patite od teškog oboljenja jetre, niti ako ste nekada imali nesvesticu zbog niskog krvnog pritiska pri promeni položaja tela.

Ako ste zakazali operaciju katarakte, obavestite oftalmologa da treba da počnete ili već koristite tamsulosin.

Tamsol se ne koristi kod dece i adolscenata mlađih od 18 godina.

Napomena: Tamsol može da snizi krvni pritisak ako se koristi zajedno sa drugim lekovima iz grupe blokatora alfa1- adrenoreceptora.

Tamsol je namenjen isključivo muškarcima, tako da je kontraindikovana njegova primena kod žena.

Uzimanje Tamsola sa hranom ili pićima

Lek Tamsol se može uzimati sa ili bez hrane. Tamsol i alkohol nisu posebno kontraindikovani.

Doziranje i primena leka

Uobičajena doza je jedna kapsula dnevno i najbolje je da se uzima svakog dana u isto vreme nezavisno od obroka. Kapsulu treba uzimati u stojećem položaju ili sedeći, ne dok ležite. Tablete se ne smeju žvakati.

Lek Tamsol je namenjen za dugotrajnu terapiju i pozitivan efekat lečenja na bešiku i mokrenje postiže se dugotrajnom upotrebom leka.

Predoziranje: Ako ste uzeli više leka Tamsol nego što je trebalo, mogu se javiti sniženje krvnog pritiska i ubrzani srčani ritam, uz vrtoglavicu, pa se u tom slučaju odmah javite lekaru.

Ako ste zaboravili da uzmete lek, uzmite ga čim se setite a ste propustili terapiju jednog dana, sledećeg dana nastavite da uzimate lek prema uobičajenom rasporedu. Nikada ne uzimajte duplu dozu leka!

Uvek uzimajte lek onoliko dugo, koliko je lekar to preporučio, čak i kada se simptomi bolesti povuku. Nemojte da prekidati terapiju, bez konsultovanja sa lekarom.

Moguća neželjena dejstva – nuspojave

Česte neželjene reakcije na lek su vrtoglavica, naročito pri ustajanju ili sedanju, poremećaji ejakulacije, pri čemu se sperma izbacuje u bešiku iako jeta pojava bezopasna.

Povremene nuspojave su glavobolja, palpitacije, curenje iz nosa ili zapušen nos, dijareja, mučnina i povraćanje, opstipacija, osećaj slabosti, osipi po koži, svrab i koprivnjača.

U retke nuspojave spadaju nesvestica, iznenadno oticanje grla i jezika, otežano disanje…

Veoma retka neželjena dejstva su : bolna, produžena i neželjena erekcija koja zahteva medicinsku intervenciju, – osip, upala i plikovi na koži i sluzokoži usana, usne duplje, očiju, nosne šupljine i genitalija, nepravilan srčani ritam, teškoće sa disanjem.

Ako Vam predstoji operacija katarakte a Vi uzimate ili ste ranije bili na terapiji Tamsolom, moguće su komplikacije tokom operacije usled nedovoljnog širenja zenice i opuštanja dužice.

Lek se izdaje samo na lekarski recept.

Cena leka je oko 700 dinara.

Napomena: Ovaj tekst je informativnog karaktera i ne zamenjuje mišljenje stručnjaka. Pre upotrebe obavezno pročitati uputstvo za upotrebu. O indikacijama, merama opreza i neželjenim reakcijama na lek, konsultujte se sa lekarom ili farmaceutom.

Share.

Comments are closed.