Tabex – tablete za odvikavanje od pušenja

4

Tabex“ tablete se koriste za odvikavanje od pušenja. Lek Tabex se primenjuje kod nikotinske zavisnosti, odnosno u slučaju hroničnog nikotinizma ali isključivo kada kod pušača postoji želja i namera da se cigarete ostave. Ove tablete protiv pušenja će imati najbolje dejstvo ako terapiju prati psihološka podrška. Aktivna materija u Tabex tabletama je citizin.

Način primene Tabex tableta i doziranje

Tabex se tokom prva tri dana terapije pije na svaka dva sata, a onda druga tri dana na dva i po sata, sve do 12.dana. Od 13. do 16. dana, pije se po jedna Tabex tableta na svaka 3 sata. Zatim, za vreme od 17. do 20. dana pije se po jedna tabeta na 5 sati. Na kraju terapije, od 21. do 25. dana – dovoljno je da popijete jednu tabletu po danu.

Tabex tablete

Za vreme terapije, pušenje cigareta je dozvoljeno ali samo unutar prvih pet dana. Potrebno je smanjiti prosečan broj popušenih cigareta po danu. Jednu Tabex tabletu treba progutati celu sa dovoljno tečnosti. Pušenje je obavezno prekinuti petog dana od početka tretmana.

U slučaju da ostavljanje duvana ne uspe iz prvog pokušaja, istovetan postupak se sme ponoviti ali pošto prodje nekoliko meseci.

Dejstvo Tabex tableta (šta je citizin?)

Aktivna supstanca u ovom leku – citizin je alkaloid koji se dobija od biljke Cytisus Laburnum , što u u prevodu znači – zlatna kiša. Ovo jedinjenje poseduje dejstvo koje je vrlo slično nikotinu, medjutim, ne izaziva kao posledicu štetne učinke po ljudski organizam i ne izaziva zavisnost. Citizin istovetno poput nikotina, stimuliše autonomni nervni sistem.

Nuspojave – neželjena dejstva Tabex tableta

Poput drugih lekova, Tabex može izazvati neka neželjena dejstva koja se pak neće pojaviti kod svih koji ih primenjuju.

Od nuspojava su prijavljena suvoća usta, izmene u apetitu, promene čula ukusa, vrtoglavica, bolni mišići, nesanica, pojačano znojenje, tahikardija, osećaj mučnine, bolovi u predelu stomaka, povišen krvni pritisak… Od nuspojava se retko mogu manifestovati gubitak telesne težine i teške dijareje – jak proliv.

Kontraindikacije

Pošto citizin, kao aktivna komponenta Tabex tableta, svojim dejstvom podiže koncentraciju adrenalina jer stimuliše rad nadbubrežne žlezde, ove kapsule ne treba da primenjuju pacijenti koje pate od povišenog krvnog pritiska i osobe koje pate od angine pectoris i srčanih problema.

Takodje, lek se ne preporučuje osobama koje često konzumiraju alkoholna pića, jer tablete i alkohol, ako se uzimaju paralelno, mogu znatno smanjiti učinak terapije.

Nakon uspešne terapije

Koristi od ostavljanja duvana su višestruke.Posle samo dvadesetak minuta pošto ste popušili cigaretu, Vaš krvni pritisak i puls su u normali a nakon 8 časova, nivo kiseonika se normalizuje dok je koncentracija C02 dvostruko smanjena! Za samo jedan dan, vraća se čulo ukusa i mirisa na nivo od ranije dok se mucus iz pluća oslobadja. Za tri dana od poslednje popušene cigarete, disanje je znatno lakše a za oko 9 meseci, rad pluća može biti oporavljen. Naravno, sve to zavisi od stanja organizma pušača, godina i pušačkog staža. Par godina neuživanja u duvanu, sa sobom nosi mnogo kvalitetniji život, uz znatno smanjenje rizika od obolevanja od kardiovaskularnih bolesti, raka i emfizema.

Pre nego što primenite bilo koji preparat u cilju odvikavanja od pušenja, neophodna je konsultacija sa lekarom ili farmaceutom, posebno ako se terapija planira u trudnoći. Cena leka je oko 1 000 dinara. Proizvodjač tableta je bugarski „Sopharm“ . Tabeks tablete od 1,5 mg, dostupne su u pakovanju sa 5 blistera od po 20 tableta.

Napomena: Ovaj tekst je informativnog karaktera i ne zamenjuje mišljenje stručnjaka. Pre upotrebe obavezno pročitati uputstvo za upotrebu. O indikacijama, merama opreza i neželjenim reakcijama na lek, konsultujte se sa lekarom ili farmaceutom.

Share.

4 komentara

  1. imam 39 godina a od svoje 13 godine sam pusac sto znaci da 26 godina koristim cigare do dve pakle dnrvno. prijatelj mi je preporucio tabex tablete kao sto sam uradio od prvog dana koriscenja tableta prestao sam da pusim verovali ili ne upravo je tako

  2. Ja sam sasvim slucajno cuo za tablete i kupio da probam. Pusio sam skoro 9 godina i uspeo sam da ih ostavim ali posle 4-5meseci se vratila zelja i ponovo sam propusio. Posle toga sam jos jednom ostavio jer sam radio u inostranstvu gde su cigarete mnogo skuplje i nisam zeleo da se izlazem tom trosku. Pre 4 dana sam ponovo poceo terapiju,u inostranstvu sam. U svakom slucaju svima bih preporucio. Lako je za odvikavanje od ruzne navike kojoj cu se verovatno opet vratiti kad se vratim kuci. 🙂

  3. zoran savic on

    nakon 32 godine prestao,disem punim plucima,samo sto sam se ugojio par kilograma.

  4. Vladimir Zivkovic on

    Od 28.06.2009. nisam stavio cigaretu u usta a pušio sam 2-3 pakle na dan 38 godina zahvaljujući mojoj volji i Tabex leku.Nikad nisam pokušavao da ostavim i uspeo iz cuga .Kad sam bio najbolesniji prehlade i drugo pušio sam paklo na dan