Rupurut – lek protiv kiseline u želucu

0

Rupurut tablete za žvakanje koriste se za neutralizaciju hlorovodonične kiseline. Ovaj lek za kiselinu, smanjuje kiselost želudačnog soka neutrališući hlorovodoničnu kiselinu. Primenjuje se za ublažavanje tegoba kod poremećaja kao što su – čir na želucu i dvanaestopalačnom crevu i za gorušicu i želudačne poremećaje uzrokovane kiselinom (za otoke i gastritis)

Kontraindikacije

Tablete za Rupurut se ne smeju koristiti ako ste preosetljivi na hidrotalcit ili na bilo koji drugi sastojak leka.

Bolesnici sa poremećajem rada bubrega mogu koristiti Rupurut jedino ako se nivo magnezijuma i aluminijuma u serumu redovno kontroliše. Osobe sa smanjenom koncentracijom fosfata u krvi ne smeju koristiti ove tablete za žvakanje bez prethodnog konsultovanja sa lekarom.

Deca mladja od 14 godina ne treba dakoriste ovaj lek.

Rupurut lek

Rupurut, hrana i piće

Paralelna primena Rupurut tableta i kiselih napitaka (kao što su voćni sokovi ili vina) dovode do neželjenog povećanja resorpcije aluminijuma iz creva.

Rupurut u trudnoći i tokom dojenja

Tokom trudnoće i dojenja ovaj lek bi trebalo koristiti samo u kratkim periodima.

Aluminijumske i magnezijumske komponente leka prelaze u plod, a nalaze se i u majčinom mleku zato postoji mogućnost da duža upotreba dovede do akumulacije aluminijuma i magnezijuma u tkivima fetusa i novorođenčeta.

Doziranje

Ako ih koristite, druge preparate uzimajte 2 do 3 sata pre ili posle ovih tableta za žvakanje.

Uzimajte Rupurut na način koji Vam je odredilo Vaš lekar.

Uobičajene doze: Jednu do dve tablete, tri do četiri puta dnevno, sat, dva posle jela, pre spavanja ili ako su prisutne želudačne tegobe.

Maksimalna doza dnevno je12 tableta za žvakanje. Ako simptomi traju duže od 14 dana, obratite se lekaru.

Predoziranje: Ako ste uzeli veću dozu leka nego što je trebalo, odmah se javite lekaru. Prekomerne doze mogu uzrokovati – meku stolicu ili povećanje njene učestalosti. Ne primenjujte dvostruku dozu kako biste nadomestili to što ste preskočili da uzmete lek!

Moguće nuspojave

Velike doze mogu uzrokovati meke ili češće stolice. Ipak, ti simptomi su malo verovatni ako se držite preporučenih doza. Kod osoba koje pate od ozbiljnih poremećaja funkcije bubrega, kao i kod osoba na hemodijalizi, primena preparata koji sadrže magnezijum i aluminijum, kao što je i Rupurut, može se desiti povećanje nivoa magnezijuma i aluminijuma u krvi.

Bolesnici koji imaju poremećaje u radu bubrega, a koji uzimaju velike doze u dužem vremenskom periodu mogu biti podložni deponovanju aluminijuma, posebno u nervnom tkivu sa poremećajem rada mozga kao i u kostima sa razmekšavanjem kostiju i stvaranjem kamenca u bubregu. Akumulacija magnezijuma može da izazove toksičnost sa sniženjem pritiska, uspore nim rada srca uz aritmiju, mentalnu depresiju i poremećaj disanja.

Zato treba redovno proveravati nivo aluminijuma.

Ako je primena leka duža i u većim dozama, može se desiti smanjenje količine fosfata u organizmu kada postoji rizik od poremećaja sastava kostiju i povećane resorpcije kalcijuma.

Ako se javi dijareja tokom tretmana Rupurutom, javite se lekaru. Do poboljšanja stanja, doći će sa smanjenjem doza.

Cena leka je oko 300 dinara.

Napomena: Ovaj tekst je informativnog karaktera i ne zamenjuje mišljenje stručnjaka. Pre upotrebe obavezno pročitati uputstvo za upotrebu. O indikacijama, merama opreza i neželjenim reakcijama na lek, konsultujte se sa lekarom ili farmaceutom.

Share.

Comments are closed.