Rantudil forte – lek za reumu

0

Rantudil® forte tablete su nesteroidni antireumatik. Jedna kapsula sadrži 60 mg acemetacina. Ovaj lek se koristi za terapiju reumatoidnog artritisa, hroničnog poliartritisa, spondiloartroze, Behterevove bolesti, kod napada gihta, lumbaga, išijalgije, kod upale zglobova, mišića i tetiva, kod otoka i povreda, kao i kod stanja kao što su: tenosinovitis, tendovaginitis, burzitis, tromboflebitis, vaskulitis i psorijazni artritis.

Kontraindikacije

Nemojte koristiti ovaj lek ako ste alergični na ecemetacin ili neki drugi sastojak leka, ako imate poremećaje krvi, ako imate čir na želucu, bolujete od teške srčane insuficijencije, ako ste u poslednjem trimestru trudnoće. Lek ne treba da koriste ni deca i adolescenti.

Rantudil forte lek

Nuspojave – neželjeni efekti leka

Neželjena dejstva leka su izraženija kod starijih pacijenata. Lek takodje može uticati na plodnost, pa se javite lekaru ako želite sa zatrudnite.

Najčešća neželjena dejstva odnose se na organe za varenje pa su tako prijavljeni: perforacije, čirevi i krvarenje. Od ostalih nuspojava tu su povraćanje, mučnina, proliv, zatvor, bol u stomaku, crna stolica ili krv u stolici. Otoci i povišen krvni pritisak se takodje mogu povezati sa primenom ovog leka.

Analize i uspešnost lečenja

Statistika kaže da 92.4 % pacijenata nakon primene ovih kapsula oseća potpuni gubitak bola ili ublažavanje bola u ledjima pri mirovanju a njih 76.1 % posle upotrebe Rantudila ima jasno povećanu pokretljivost prilikom merenja odstojanja “prsti-pod”.

Kod bolova na pritisak uspešnost terapije je do 91,8% a kod bolova za vreme kretanja: 93,3%. Kod takvih bolesnika dolazi do potpunog uklanjanja bola ili do poboljšanja stanja.

Analiza je trajala 6 sedmica i obuhvatala je 3 648 pacijenata iz 742 ordinacije. Sami doktori su kod 84,3 %pacijenata napredak i terapiju ocenili kao “veoma dobru” ili “dobru”.

Doziranje i način primene

Koristite ove kapsule na način koji Vam je odredio lekar i ne prekidajte lečenje bez odobrenja doktora. Doze za odrasle pacijente se odredjuju na osnovu prirode i jačine bolesti. Preporučene uobičajene doze Ranitudila forte su jedna do tri kapsule na dan. Uobičajena preporučena doza za lečenje akutnih napada gihta i to sve dok se simptomi ne umire je 180 mg acemetacina dnevno što su zapravo tri kapsule.

Kod onih bolesnika koji ne pate od gastrointestinalnih bolova, navedena doza se može privremeno povećati na 300 mg acemetacina dnevno u početku lečenja: početna doza je dve kapsule (120 mg acemetacina), a onda se nastavlja sa jednom kapsulom na svakih osam sati.

Narednog dana, trebalo bi primeniti iste doze a, ako je to neophodno, doza će se smanjivati paralelno sa smanjenjem izraženosti simptoma.

U slučaju da su simptomi krajnje jako izraženi, doza po danu se može privremeno povećati na najviše 600 mg acemetacina a to je 10 Rantudil forte kapsula.Kapsule treba progutati cele i to sa dovoljno tečnosti za vreme jela.

Trajanje lečenja zavisiće od kliničke slike, ali terapija sa dozama većim od 180 mg acemetacina dnevno ne treba da traje duže od sedam dana.

Rantudil i alkohol ne bi trebalo zajedno konzumirati.

Cena leka je oko 400 dinara.

Napomena: Ovaj tekst je informativnog karaktera i ne zamenjuje mišljenje stručnjaka. Pre upotrebe obavezno pročitati uputstvo za upotrebu. O indikacijama, merama opreza i neželjenim reakcijama na lek, konsultujte se sa lekarom ili farmaceutom.

Share.

Comments are closed.