Rapidol – tablete protiv bolova

0

Lek RAPIDOL kao aktivnu supstancu ima ibuprofen koji je nesteroidni antiinflamatorni lek za bolove. Svojim dejstvom, snižava povišenu telesnu temperaturu, smanjuje bol i otklanja znake upala.

Namena leka je za ublažavanje bola i zapaljenja kod otoka zglobova, ukočenosti i bolova u ramenu, kod upale tetiva, zglobova i ligamenata, pri bolovima u donjem delu ledja, kod uganuća i istegnuća i u terapiji simptoma prehlade i gripa. Rapidol se takodje primenjuje u terapiji blagih i umerenih bolova- za glavobolju, zubobolju, za bolove nakon operacija, kod grčeva u mišićima i kod menstrualnih bolova.

Rapidol tablete

Kontraindikacije

Oprez u primenu je potreban ako uzimate druge lekove, bolujete od hroničnog oboljenja, poremećaja metabolizma, preosetljivi ste na neke lekove ili ste imali alergijske reakcije na lekove.

Nemojte uzimati Rapidol ako ste alergični na bilo koji od sastojaka tablete, imate ili ste ranije imali čir na želucu, krvarenje ili druge stomačne probleme, ako imate astmu, teška srčana oboljenja i ako ste u poslednjem trimestru u trudnoći.

Napomena: Lek nije namenjen za lečenje kod dece mladje od 12 godina.

Lek Rapidol se može popiti na prazan stomak sa malo vode, ali kod nekih pacijenata mogu se desiti blagi problemi sa varenjem posle primene leka. U tom slučaju, uzimajte ove tablete sa malo hrane ili mleka. Rapidol i alkohol se ne preporučuju zajedno.

Rapidol u trudnoći i dojenje

Primena ovog leka tokom trudnoće nije preporučljiva izuzev ako to nije neophodno, što će proceniti lekar. Lek ne treba primenjivati u trećem trimestru trudnoće. Ibuprofen se izlučuje u majčino mleko u vrlo malim koncentracijama i ne očekuje se da izazove neželjene reakcije kod odojčeta.

Lek sadrži laktozu, pa se, ako patite od netolerancije na laktozu, obratite lekaru za savet.

Rapidol i drugi lekovi

Ako uzimate neki od sledećih lekova, konsultujte se sa lekarom: diuretici, lekovi za snižavanje krvnog pritiska, varfarin protiv zgrušavanja krvi, digoksin, litijum, metotreksat ili ciklosporin, hinolonski antibiotici, mifepriston ili bilo koji drugi preparati koji sadrže ibuprofen.

Doziranje

Odrasli i deca starija od 12 godina uzimaju početnu dozu od 400 mg a ona se po potrebi može ponoviti u dozama od 200 do 400 mg u razmaku od četiri sata, do najviše 1200 mg tokom jednog dana.

Nuspojave

Neželjene reakcije nalek su retke i uglavnom blage prirode. Ako osetite neke od sledećih reakcija prestanite sa korišćenjem leka i javite se lekaru: Bol u želucu, loše varenje, osećaj mučnine, povraćanje, krvarenje u stomaku ili crevima, povraćanje krvi i crna stolica, šištanje u plućima, kratak dah, osip na koži, svrab i modrice, zatim žuta prebojenost očiju i kože, jaki bolovi u grlu uz povišenu temperaturu, zamućen vid ili poremećaji vida, oticanje zglobova.

Retko su prijavljeni poremećaji krvne slike, problemi sa bubrezima ili moždani udar. Ostale neželjen reakcije na lek mogu biti glavobolja, vrtoglavica, osećaj mravinjanja na rukama i stopalima, zujanje u ušima, dijareja, osetljivost kože pri izlaganju suncu, osećaj umora, malaksalost, promene raspoloženja i zbunjenost.

Cena leka je oko 200 dinara.

Napomena: Ovaj tekst je informativnog karaktera i ne zamenjuje mišljenje stručnjaka. Pre upotrebe obavezno pročitati uputstvo za upotrebu. O indikacijama, merama opreza i neželjenim reakcijama na lek, konsultujte se sa lekarom ili farmaceutom.

Share.

Comments are closed.