Rowatinex – lek protiv kamenaca u mokraćnim kanalima

0

Lek Rowatinex se upotrebljava za terapiju kod rastvaranja kamenaca u urinarnom traktu. (na primer za kamen u bubregu ili pesak u bubregu ). Iako se Rowatinex kapsule mogu nabaviti bez lekarskog recepta, neophodno  je da ga pažljivo koristite.

Nuspojave

Do sada nisu zabeležene teške neželjene reakcije za vreme primene ovog leka. Medjutim, ako primetite da neko neželjeno dejstvo postane ozbiljno – javite se lekaru. Rowatinex može da bude uzrok alergijske manifestacije, odmah po primeni ili nakon nekog vremena, kao reakciju na sastojke: natrijum-etilhidroksibenzoat, natrijum-propilhidroksibenzoat, i boja Sunset Yellow. Ove tablete sadrže i glicerol koji može da izazove glavobolju, stomačne tegobe i proliv.Prijavljeni su i  povraćanje i ostale reakcije po koži.

Rowatinex lek

Doziranje i primena leka

Uvek uzimajte Rowatinex kapsule na način koji Vam je to propisao lekar. Preporučeno doziranje leka za odrasle je tri do četiri puta dnevno po jedna kapsula, 30tak minuta pre obroka.

Za decu uzrasta od 6 do 14 godina: 1 do dva puta dnevno treba  popiti po jednu kapsulu, pola sata pre obroka. Ipak, primenu kod dece treba izbegavati. Rowatinex kapsula se pije cela. Nemojte je žvakati ni gristi.

Napomena: Pre nego što upotrebite Rowatinex, potrebno je da obavite pregled kod doktora specijaliste, kako bi se postavila dijagnoza i kako bi se odredila optimalna doza leka za Vas.

Predoziranje: Ako ste uzeli više tableta nego što je trebalo, razgovarajte sa svojim lekarom. U slučaju predoziranja, može se javiti iritacija želuca što može uzrokovati mučninu, povraćanje i dijareju. S druge strane, u slučaju da ste zaboravili da uzmete Rowatinex ne uzimajte duplu dozu da biste nadoknadili onu propuštenu već sledeću dozu uzmite u uobičajeno vreme.

Kontraindikacije

Nemojte uzimati Rowatinex u slučaju da ste alergični na α -pinen, β-pinen, kamfen, borneol, anetol, fenhon, cineol ili neki drugi pomoćni sastojak leka.

Oprezna primena leka je neophodna ako već koristite lekove protiv zgrušavanja krvi ili one koji se razgrađuju u jetri ili izlučuju putem žuči.

Iako Rowatinex i alkohol nisu posebno kontraindikovani, ne preporučuje se primena alkoholnih pića za vreme lečenje i eliminisanja kamena iz bubrega i mokraćnih kanala.

Primena kod dece

Nije preporučljiva primena Rowatinex kapsula kod dece.

Rowatinex i reakcije sa drugim lekovima

Obavestite lekara ako uzimate neki od sledećih lekova: Lekovi protiv zgrušavanja krvi kao što je Varfarin i lekovi  koji se razgrađuju u jetri ili izlučuju putem žuči.

Rowatinex u trudnoći i dojenje

Primena ovog leka tokom trudnoće ili dojenja nije preporučljiva. Ako ste u drugom stanju  ili dojite, Rowatinex možete da pijete jedino ako Vam je to savetovao lekar.

Šta Rowatinex sadrži?

Aktivna materija u svakoj želučanootpornoj kapsuli sadrži: α-pinen, β-pinen, kamfen, borneol, anetol, fenhon, cineol i devičansko maslinovo ulje.

Omot  kapsula sadrži: želatin, glicerol, natrijum etilparahidroksibenzoat, natrijum propilparahidroksibenzoat, i boje Sunset Yellow i Quinoline Yellow WS.

Proizvodjač leka je Rowa Pharmaceuticals, Irska. Svaka kutija sadrži 50 kapsula u blisteru.

Cena leka je oko 700 dinara

Napomena: Ovaj tekst je informativnog karaktera i ne zamenjuje mišljenje stručnjaka. Pre upotrebe obavezno pročitati uputstvo za upotrebu. O indikacijama, merama opreza i neželjenim reakcijama na lek, konsultujte se sa lekarom ili farmaceutom.

Share.

Comments are closed.