Rowachol – lek za razgadnju žučnih kamenaca

0

Rowachol je lek koji se koristi u razgradnji odnosno za otapanje, raspadanje i prolaz, to jest olakšano izlučivanje kamenaca u žuči. Rowachol tablete povećavaju produkciju žuči a svojim dejstvom opuštaju žučne kanale. Na taj način, smanjuju se bolni grčevi u žučnim kanalima a put kamenaca postaje lakši pa se jednostavnije istisnu.

Lek se koristi i za poboljšanje funkcije žučne kese.

Kontraindikacije

Rowachol kapsule namenjene su za primenu kod odraslih pacijenata. Pre početka primene Rowachola potreban je pregled kod specijaliste koji će po postavljanju dijagnoze odrediti dozu.

Nemojte uzimati Rowachol ako ste alergični na α-pinen, β – pinen, mentol, menton, kamfen, borneol, cineol ili neki drugi sastojak leka.

Ne preporučuje se terapija Rowacholom kod dece.

Rowachol lek

Rowachol i ostali lekovi

Recite lekaru ako uzimate ili ste nedavno uzimali:

  • lekove protiv zgrušavanja krvi kao što je Varfarin ili
  • lekove koji se razgrađuju u jetri ili izlučuju preko žuči.

Rowachol u trudnoći i dojenje

Iako se primena ovog leka tokom trudnoće ili dojenja ne preporučuje, ako ste trudni ili dojite možete uzeti Rowachol isključivo ako je takav savet Vašeg lekara.

Doziranje

Uvek uzimajte Rowachol tablete na način koji Vam je propisao lekar. Rowachol kapsula se guta cela. Ne treba da se grize niti žvaće. Uobičajena doza za odrasle je jedna do dve kapsule tri puta na dan pre obroka.

Predoziranje: Ako ste uzeli više kapsula nego što je trebalo, javite se lekaru jer simptomi mogu biti , iritacije želuc,  mučnina, povraćanje i dijareja.

Ako ste pak zaboravili da uzmete Rowachol, ne uzimajte duplu dozu da biste nadoknadili onu zaboravljenu,već narednu dozu uzmite u uobičajeno vreme.

Moguće nuspojave – neželjena dejstva

Kao i svi lekovi tako i Rowachol tablete mogu uzrokovati odredjene nuspojave ali se one neće javiti kod svih bolesnika. S vremena na vreme se tokom terapije ovim lekom može javiti blagi ukus peperminta a to možete ublažiti ili izbeći uzimanjem leka na prazan želudac oko 30 minuta pre obroka.

Od nuspojava su prijavljeni i neki blaži slučajevi preosetljivosti na lek koji su se manifestovali reakcijama na koži. Kod jednog manjeg broja pacijenata zabeležena je bol, ulceracije sluznice i u  ustima.

Ovaj lek može da izazove alergijske reakcije odmah po primeni ili odloženo zato što sadrži natrijum-etil-hidroksibenzoat i natrijum-propil-hidroksibenzoat. Sadrži i glicerol koji može da uzrokuje glavobolju, stomačne tegobe ili proliv.

Sadržaj kapsula

Kapsule Rowachol sadrže α-pinen, β-pinen, mentol, menton, borneol, kamfen, cineol i devičansko maslinovo ulje.

Šta je žučni kamenac?

Žuč nastaje u jetri odakle se izlučuje kroz mnogo malih žučnih kanala. Deo žuči se nakuplja u žučnoj kesi. Kada se poremeti ravnoteža sastojaka žuči, dolazi do nakupljanja sastojaka i nastaje žučni kamenac. Kod pacijenata koji imaju kamenac malih dimenzija (do 1,5 cm) i koji se ne mogu videti na rendgenu a kod kojih žučna kesa dobro funkcioniše, može se primeniti metoda otapanja.

Cena leka je oko 700 dinara. Svako pakovanje leka sadrži 50 kapsula u blister pakovanju. Iako se lek Rowachol može u apoteci dobiti i bez lekarskog recepta, neophodno je da ga pažljivo koristite kako biste dobili najbolje efekte i rezultate.

Napomena: Ovaj tekst je informativnog karaktera i ne zamenjuje mišljenje stručnjaka. Pre upotrebe obavezno pročitati uputstvo za upotrebu. O indikacijama, merama opreza i neželjenim reakcijama na lek, konsultujte se sa lekarom ili farmaceutom.

Share.

Comments are closed.