Roaccutane – kapsule protiv akni

0

Roaccutane tablete se koriste u lečenju teških oblika akni (za akne koje su nodularne ili konglobatne prirode i kod kojih je prisutan rizik od nastanka trajnih ožiljaka) a koje se nisu mogle iskoreniti korišćenjem drugih metodakao što su antibiotici.

Aktivni sastojak koji sadrže ove kapsule je izotretinoin. On deluje tako što utiče na stvaranje sebuma i tako umanjuje upale na koži. raspolaganju Iako ga koristi dosta pacijenata, morate znati da ovaj lek može izazvati veliki broj neželjenih dejstava.

Zato je važno da se pre primene ovog leka konsultujete sa Vašim lekarom.

Roaccutane kapsule

Iako su uglavnom problem adolescenata, akne se javljaju i kod osoba (i muškaraca i žena) u tridesetim i četrdesetim godinama. Muškarci obično imaju teže oblike akni u odnosu na žene koje mogu ostaviti trajne ožiljke. Akne se stvaraju u slojevima kože gde su smeštene lojne žlezde koje okružuju folikule dlake. Lojne žlezde luče sebum, ali se u periodu adolescencije povećavaju i luče veće količine sebuma, naročito na licu, na grudima i ledjima. Akne mogu biti i posledica  začepljenog puta sebuma ka površini kože koji formira upaljeni čvor – nodul. Ovakve akne neće izazvati loša ishrana ili masna koža dok u faktore koji mogu da pogoršaju stanje spadaju premor, nekvalitetna kozmetika pa i emocionalna napetost, neuredan stil života, cigarete, fizička neaktivnost…

Kontraindikacije

Teške urodjene mane ploda se mogu javiti ako ovaj lek koristite tokom trudnoće pa je zato njihova primena u drugom stanju zabranjena kako bi se izbegle takve posledice. Takodje, ne smete ostati trudni dok traje terapija Roaccutan-om jer postoji veliki rizik da će se roditi dete sa deformitetom ali i rizik od spontanog pobačaja. Lek se ne koristi ni u periodu dojenja.

Ne uzimajte preparate sa sadržajem vitamina A. Ne idite  na kozmetičke tretmane kao što su epilacija voskom, dermoabrazija ili laserske procedure dok traje terapija i najmanje šest meseci pošto je prekinete. Izbegavajte uzimanje kantariona. Nemojte uzimati Roaccutane ako ste alergični na izotretinoin ili neki od sastojaka leka. Takodje, ako ste alergični na kikiriki ili soju, ne smete da uzimate ovaj lek.

Kada se sa sigurnošću utvrdi da niste trudni lekar Vam može propisati 30 dana terapije lekom Roaccutane. Test na trudnoću ćete raditi i tokom terapije kao i pet sedmica nakon završetka terapije.

Važna napomena: Bilo koji metod kontracepcije može da zakaže tokom terapije ovim tabletama pa zato treba koristiti dve vrste kontracepcije istovremeno, a  jedna od njih treba da bude mehanička – kondom. U slučaju da ste imali nezaštićeni seksualni odnos, ako menstrualno krvavljenje izostane ili ako zatrudnite tokom uzimanja Roaccutane ili mesec dana po prestanku uzimanja, odmah prestanite da uzimate lek i javite se lekaru.

S druge strane, ispitivanja pokazuju da Roaccutan ne utiče na produkciju i kvalitet spermatozoida pa nema razloga da se bojite da će ova terapija uticati na Vašu sposobnost da imate zdravu decu.

Nuspojave – neželjena dejstva

Ova dejstva se uglavnom polako povuku sa trajanjem terapije. Ozbiljna neželjena dejstva kojasu retka su: su depresija, nervoza, plačljivost, osetljivost, tuga, promene u težini ili apetitu, smanjena koncentracija, agresivnost, suicidalne misli, psihoze, neobično ponašanje…

Ozbiljne reakcije preosetljivosti su anafilaktičke reakcije kao što su teško disanje ili gutanje, otok grla, lica, usana i usta, iznenadno oticanje ruku, nogu i zglobova, crvenilo kože, osip i svrab. Prijavljene su i sledeće nuspojave: Osećaj jake žedji i učestalo mokrenje, jak bol u stomaku, muka, povraćanje, krvava stolica, uporna glavobolja, promene u vidu, žuta prebojenost kože ili očiju, i osećaj umora.

Neželjena dejstva koja nisu ozbiljna su češća i to mogu biti: suva koža, zapaljenje kože, ispucalost i zapaljenje usana, crvenilo kože, blag svrab i perutanje kože. Vlažeća krema će pomoći da ublažite suvoću kože.

Može se javiti i zapaljenje oka, suvoća u očima i blaga iritacija u čemu mogu pomoći kapi za oči. Tu su još i bol u ledjima, mišićima i u zglobovima, naročito kod dece i tinejdžera patadatreba izbegavati intenzivnu fizičku aktivnost.

Od ostalih nuspojava tu su anemija, povišeni holesterol u krvi, proteini ili krv u urinu, pojačanaa maljavost, gubljenje kose…

Roaccutane i alkohol

Preporučljivo je da tokom terapije ne unosite alkoholna pića, ili da njihov unos svedete na minimum.

Roaccutane i izloženost Suncu

Od nuspojava je moguća pojačana preosetljivost na svetlost, pa pre nego što izadjete na sunce stavite preparat za zaštitu od sunca sa visokim faktorom zaštite, minimum SFP 15.

Doziranje

Lek Roaccutane se obično pije jednom ili dva puta na dan, i uzima se tokom jela. Ipak, ako je lekar Vama propisao drugačiji režim, morate ga poštovati!

Cena leka je oko 2 000 dinara.

Napomena: Ovaj tekst je informativnog karaktera i i ne zamenjuje mišljenje stručnjaka. Pre upotrebe obavezno pročitati uputstvo za upotrebu. O indikacijama, merama opreza i neželjenim reakcijama na lek, konsultujte se sa lekarom ili farmaceutom.

Share.

Comments are closed.