Rivotril – lek protiv anksioznosti

0

Lek Rivotril se koristi za  lečenje epilepsije kod odojčadi, dece i odraslih pacijenata. Proizvodi ga Galenika, Beograd.

Tablete Rivotril nisu antidepresiv ni tablete za spavanje ali kao aktivnu komponentu sadrže klonazepam koji ima antikonvulzivno, sedativno, mišićno relaksirajuće i anksiolitičko dejstvo – koristi se za anksioznost.

Klonazepam povoljno deluje kako na generalizovane tako i na fokalne epilepsije. Deluje u tipičnim i atipičnim napadima, kod spazama i kod primarnih ili sekundarnih generalizovanih tonično-kloničnih napada. Lek Rivotril se takođe može koristiti i kod terapije epilepsije odraslih i kod fokalnih napada.

Rivotril lek

Kontraindikacije

Rivotril ne smeju uzimati bolesnici koji su preosetljivi na klonazepam ili bilo koju pomoćnu supstancu tableta, zatim bolesnici koji su zavisnici od lekova, droga i alkohola kao i bolesnici koji boluju od mijastenije gravis.

Doziranje

Doziranje Rivotrila se undividualno prilagodjava svakom pacijentu na osnovu kliničkog odgovora i tolerancije pacijenta na lek.

Po pravilu, Rivotril se propisuje kao terapija niske doze jednim lekom kod pacijenata kod kojih je tek dijagnostifikovana bolest, i koji nisu otporni na terapiju. Kako bi se izbegle nuspojave  početkom terapije, bitno je postepeno povećavanje dnevne doze leka sve dok se ne postigne doza održavanja koja odgovara pacijentu.

Uobičajena početna doza za odojčad i decu starosti do deset godina, odnosno do 30 kg telesne mase je od 0,01-0,03 mg po kilogramu na dan.

Deca koja imaju iznad deset godina odnosno, teža su od 30 kg kao i odraslima se preporučuje početna doza od 1 do 2 mg dnevno.

Doza održavanja za odojčad i za decu do 10 godina starosti ili 30 kg težine je 0,05-0,1 mg/kg dnevno.

Deci koja imaju od  10 do 16 godina i teža su od 30 kg preporučena doza je od 1,5-3 mg dnevno, a odraslima 2 do 4 mg dnevno. Kad se postigne doza održavanja, dnevna doza može se davati uveče i to u jednoj dozi. Ako se propiše nekoliko doza, ona najveća se uzima uveče. Doza održavanja se postiže obično posle jedne do tri nedelje lečenja. Maksimalna terapijska doza za odrasle pacijente je 20 mg dnevno.

Napomene o doziranju: Ovaj lek se može primenjivati paralelno sa jednim ili sa više ostalih antiepileptičkih sredstava, ali se u tom slučaju doza svakog leka podešava da bi se postigao najbolji efekat.

Prestanak uzimanja leka Rivotril ne sme biti odjednom, kao što to važi i za druge antiepileptičke lekove. Dozu treba postepeno smanjivati kako bi se izbegle posledice apstinencijalnog sindroma ili kako bi odvikavanje bilo što bezbolnije i sa manje nuspojava.

Rivotril u trudnoći i dojenje

Tokom drugog stanja, Rivotril se može davati samo ako je to neophodno indicirano. Ipak, visoke doze ili trajno davanje u poslednjem trimestru trudnoće ili za vreme porođaja može biti uzrok nepravilnog kucanja srca nerođenog deteta, hipotermije, hipotonije, respiratorne depresije i lošeg sisanja novorođenčeta.

Rivotril se ne sme davati za vreme dojenja jer prelazi u majčino mleko.

Nuspojave – neželjena dejstva leka

Relativno česte nuspojave su: zamor, pospanost, malaksalost, vrtoglavica i ataksija.

Cena leka Rivotril je oko 150 dinara

Napomena: Ovaj tekst je informativnog karaktera i ne zamenjuje mišljenje stručnjaka. Pre upotrebe obavezno pročitati uputstvo za upotrebu. O indikacijama, merama opreza i neželjenim reakcijama na lek, konsultujte se sa lekarom ili farmaceutom.

Share.

Comments are closed.