Rispolept – lek za šizofreniju

0

Rispolept je lek koji pripada grupi antipsihotika. Ovaj lek (u vidu tableta ili u vidu rastvora – kapi) se primenjuje u terapiji održavanja lečenja shizofrenije. To je bolest pri kojoj možete videti, čuti ili osećati stvari koje nisu realno oko vas, zatim verovati u stvari koje nisu istinite ili osećati neuobičajenu sumnjičavost ili zbunjenost.

Rispolept je namenjen pacijentima koji se trenutno leče oralnim (kao što su tablete ili kapsule) antipsihoticima. Delovanje leka je takvo da može da pomogne u ublažavanju simptoma bolesti i stopirati njihov povratak.

Kontraindikacije

Nemojte koristiti ovaj lek ako ste alergični na risperidon ili neki drugi sastojak ovog leka.

Pre nego što uzmete ovaj lek, obratite se lekaru ako imate problema sa srcem, nizak krvni pritisak, ili uzimate lekove za snižavanje pritiska, jer će možda biti potrebno snižavanje doze leka.

Rispolept lek

Oprez je potreban i ako imate bilo koji od faktora rizika za razvoj moždanog udara – visok krvni pritisak, bolesti srca, poremećaj crkulacije u mozgu, zatim ako kao muškarac imate probleme sa bolnom erekcijom, ako ste ranije imali nevoljne ritmičke pokrete jezika, usta i lica, neuroleptički sindrom, Parkinsonovu bolest, demenciju, ako ste nekada patili od niskog nivoa belih krvnih zrnaca, ako ste dijabetičar, imate epilepsiju, ako imate problema s regulacijom telesne temperature ili ste skloni povišenoj telesnoj temperaturi, ako imate problema s bubrezima ili jetrom, ako imate previsok nivo hormona prolaktina u krvi, ili ako imate probleme sa ugrušcima krvi.

Rispolept i drugi lekovi

Primena nekih lekova može imati uticaj na dejstvo Rispolepta. Važno je da lekara obavestite ako uzimate bilo koji od natednih lekova: lekovi za smirenje i protiv bolova, lekovi protiv alergije, protiv malarije, protiv poremećaja srčanog ritma, za duševne bolesti, lekovi koji usporavaju srčani ritam, koji snižavaju nivo kalijuma u krvi, lekove za Parkinsonovu bolest, za sniženje povišenog krvnog pritiska, diuretike.

Doziranje leka

Kod šizofrenije -odrasli i deca starija od 15 godina prvog. dana – 2mg/dan u 1-2 pojedinačne doze, a zatim se povećava na 4mg/dan u 1do 2 pojedinačne doze. Zamena za ovaj lek mogu biti sledeći lekovi: Risperidon, Consta, Rispolux, Rissar, Risset, Speridan ili Torendo.

Rispolept i alkohol

Potrebno je izbegavati uzimanje alkohola kada se primenjuje lek Rispolept.

Rispolept u trudnoći, dojenje i uticaj na plodnost

Ako ste trudni ili dojite, lekar će odrediti da li smete da koristite ovaj lek.

Rispolept može da podigne nivo hormona”prolaktina” koji može imati uticaj na plodnost.

Moguće nuspojave (neželjena dejstva leka)

Kao i svi lekovi tako i Rispolept može da ima neke neželjena dejstva. Ona se ipak neće pojaviti kod svih pacijenata koji ovaj lek koriste.

Vrlo česte nuspojave su poteškoće s uspavljivanjem, parkinsonizam, osećaj pospanosti ili smanjene pažnje, glavobolja. Česte nuspojave su upala pluća, bronhitis, infekcije sinusa, mokraćnih kanala, uha, porast težine, smanjen ili pojaan apetit, nelagodnost u dojkama, curenje mleka, uzostanak menstruacije, polna disfunkcija.

Cena leka je oko 150 dinara.

Napomena: Ovaj tekst je informativnog karaktera i ne zamenjuje mišljenje stručnjaka. Pre upotrebe obavezno pročitati uputstvo za upotrebu. O indikacijama, merama opreza i neželjenim reakcijama na lek, konsultujte se sa lekarom ili farmaceutom.

Share.

Comments are closed.