Risperidon – lek protiv psihoza

0

Risperidon je lek koji sadrži istoimenu aktivnu supstancu u dozama od 1 mg, 2 mg, 3 mg ili 4 mg.

Zamena za ove tablete, odnosno paralelni lek je Rispolept. Ovaj lek je antipsihotik i koristi se u terapiji stanja koja utiču na način razmišljanja, osećanja i reagovanja.

Navedena stanja mogu da izazovu simptome kao što su: konfuzija, halucinacija, zabluda, neobična sumnjičavost, emocionalno i društveno povlačenje. Osobe se tako mogu osećati depresivno, imaju osećaj krivice, anksioznost i napetost. Risperidon je namenjen za olakšavanje ili uklanjanje tih simptoma.

Može se koristiti uzimati kod iznenadnih i kod dugotrajnih  psihotičnih simptoma a kada se simptomi povuku, risperidon se može koristiti za prevenciju nove pojave oboljenja. Takodje, lek se može koristiti za kontrolisanje simptoma manije kod osoba koje pate od manično-depresivne psihoze.

Risperidon lek

Ove film tablete, imaju umirujuće dejstvo pa tako mogu da uvećaju rizik od pojačavanja dejstva analgetika i sedativa, pa se sa njima ne sme primenjivati i alkohol odnosno alkoholna pića.

Kontraindikacije

Pre nego što uzmete ovaj lek, recite Vašem lekaru ako ste trudni, pokušavate da ostanete u drugom stanju ili ako ste dojilja. Ne smete dojiti ako uzimate ovaj lek.

Nemojte koristiti lek ako ste ili ste ikada ranije imali alergijsku reakciju na supstancu risperidon.

Potražite savet lekara ako već primenjujete lekove protiv Parkinsonove bolesti, imate neku bolest srca ili vena, jetre ili bubrega, imate Parkinsonovu bolest, epilepsiju ili demenciju, ako ste imali moždani udar ili prolazni ishemični napad.

Primena u trudnoći i tokom dojenja

U slučaju da ste trudni, nemojte da uzimate Risperidon, osim ako to lekar nije propisao. Pošto se lek  izlučuje u mleko dojilja, njegova primena nije preporučljiva kod majki koje doje.

Doziranje

Ne prekidajte tretman ovim lekom na svoju ruku jer se tegobe mogu opet javiti. Popijte tablete onako kako Vam je lekar to propisao. Terapija počinje nižim dozama i postepeno se povećava: Dan 1: 2 mg Dan 2: 4 mg. Početna doza risperidona se može dati kao jedna doza ili podeljena u dve.

Ako koristite ovaj lek za kontrolu simptoma manične faze, preporučena početna doza je 2 mg jednom dnevno. Većina pacijenata se oseća dobro pri dozama između 1 mg i 6 mg na dan.

Nikada nemojte primeniti više od 16 mg na dan!

Lek se koristi isključivo kod osoba uzrasta od 15 godina i starijih a ako ste starija osoba ili imate oboljenje bubrega ili jetre treba da primenute polovinu preporučenih doza.

Kada počnete sa prekidom terapije, to morate uraditi postepeno.

NEŽELJENA DEJSTVA LEKA – Nuspojave

Nekada ovaj lek može da izazove nuspojave kao što su glavobolje, nesanica, nemir ili napetost. Povremeno se javljaju sledeća neželjena dejstva: pospanost, umor, vrtoglavica, slaba koncentracija, zamagljen vid, opstipacija, problemi sa varenjem, osećanje da ste bolesti ili stanje bolesti, bol u trbuhu, problemi sa potencijom, zadržavanje mokraće, curenje iz nosa ili zapušen nos, problemi sa radom jetre, osipi ili otoci na koži ili druge alergijske reakcije kao što su svrab, oticanje lica i usana ili otežanog disanja. Može se javiti i povećanje telesne težine.

Važno: Ako osetite iznenadnu slabost, ili utrnulost lica, ruku ili nogu, nepovezan i otežan govor, odmah se javite lekaru.

Lek se može izdavati samo uz lekarski recept.

Lek proizvodi Hemofarm Vršac.

Cena leka je od oko 400 do 1200 dinara

Napomena: Ovaj tekst je informativnog karaktera i ne zamenjuje mišljenje stručnjaka. Pre upotrebe obavezno pročitati uputstvo za upotrebu. O indikacijama, merama opreza i neželjenim reakcijama na lek, konsultujte se sa lekarom ili farmaceutom.

Share.

Comments are closed.