Rinofluimucil – sprej za nos

0

Rinofluimucil je rastvor u vidu spreja za nos. Ovaj sprej ili kapi za nos, koristi se u slučaju akutnog i subakutnog rinitisa sa mukopurulentnim sekretima koji se sporo leče, zatim kod hroničnog rinitisa i rinitisa praćenog krastama na nosnoj sluznici, u slučaju vazomotornog rinitisa i sinuzitisa.

Rinofluimucil, ima dvostruko dejstvo: sužavanjem arteriola smanjuje otok sluznice nosa i lučenje sluzi i dekongestivno a vlaži i sluzokožu nosa, olakšava disanje kroz nos i ublažava prateće simptome kijavice.

Kontraindikacije

Za trudnice, dojilje i za decu koja su starija od 6 godina lek treba da primenjuju jedino u slučaju krajnje potrebe i to pod lekarskim nadzorom.

Pacijenti koji boluju od astme, mogu da koriste ovaj lek jedino posle konsultacija sa lekarom.

Oprez u primeni je neophodan kod starijih osoba i osoba sa uvećanjem prostate jer može doći do zadržavanja mokraće.

Rinofluimucil sprej

Primena tokom trudnoće i za vreme dojenja

U trudnoći i za vreme dojenja Rinofluimucil bi trebalo koristiti iskljuivo u slučaju stvarne potrebe i uvek pod stalnim nadzorom lekara.

Napomena – lekovi koji sadrže alkohol mogu da pokažu pozitivne rezultate na antidoping testu.

Način primene spreja

Odvrnite sigurnosni zatvarač na bočiči, sklonite zaštitni omotač sa sprej pumpe, i zavrnite pumpu sa raspršivačem na bočicu. Zatim treba skinuti zaštitni poklopac sa raspršivača i nekoliko puta pritisnuti raspršivač da bi se aktivirala pumpa.

Predoziranje

U slučaju da ste primenili veću dozu leka nego što je trebalo, odmah razgovarajte sa lekarom.

U slučaju predoziranja, može se javiti arterijska hipertenzija (povišeni krvni pritisak), osetljivost na svetlost, jaka glavobolja, stezanje u grudima…Ako se kod dece javi sniženje telesne temperature, uz upadljivu sedaciju, javiti se odmah lekaru i primeniti odgovarajuće mere prve pomoći.

Ukoliko ste zaboravili da uzmete lek Rinofluimucil

Nikada nemojte da uzimate dvostruku dozu leka kako biste nadomestili to što ste preskočili da uzmete lek. Kad se setite, primenite lek.

Doziranje leka

Raspršivačem uprskati sprej u svaku nozdrvu ponaosob.
Odrasli: 3-4 puta dnevno po 2 doze uprskati u svaku nozdrvu.
Deca stariji od 6 godina: 3 do 4 puta dnevno po jednu dozu uprskati u svaku nozdrvu.

Za uprskavanje spreja u nozdrvu koristite raspršivač.

Napomena: Jednom otvorena bočica se može upotrebljavati tokom sledećih 20 dana. Sprej za nos upotrebljavati najduže nedelju dana u kontinuitetu.

Primenu leka možete prekinuti kada želite, i neće biti smetnji po Vaš organizam.

Neželjena dejstva leka – nuspojave

Kao i svi lekovi tako i Rinofluimucil može da izazove neka neželjena dejstva ali se ona neće javiti kod svih koji sprej koriste. Dugotrajna primena leka Rinofluimucil može da izazove lokalnu osetljivost i kongestije okolne sluzokože. Ako je primena gugotrajna i u višim dozama može izazvati sledeće simptome: povećanu uznemirenost, lupanje srca, tremor, akne, suvoću nosa… Ovi simptomi se povlače sa prestankom korišćenja spreja za nos.

Lek se može izdavati bez lekarskog recepta a proizvodjač je farmaceutska kuća Zambon, Italija

Cena leka je oko 300 dinara.

Napomena: Ovaj tekst je informativnog karaktera i ne zamenjuje mišljenje stručnjaka. Pre upotrebe obavezno pročitati uputstvo za upotrebu. O indikacijama, merama opreza i neželjenim reakcijama na lek, konsultujte se sa lekarom ili farmaceutom.

Share.

Comments are closed.