Rinasek – lek protiv alergija

0

Lek Rinasek (tablete, sirup) sadrži, kao aktivne supstance triprolidin i pseudoefedrin. Triprolidin je antihistaminik i koristi se u lečenju alergije i smanjuje njene simptome. To su najčešće kijavica, curenje iz nosa i suzenje očiju. S druge strane, pseudoefedrin je adrenomimetik koji ima dejstvo da sužava krvne sudove u sluzokoži nosa i tako dovodi do smanjenja otoka sluzokože nosa i povećava nazalnu prohodnost.

Primena:  Alergijski rinitis (zapaljenje sluzokože nosa usled alergije), vazomotomi rinitis (zapaljenje sluzokože nosa nealergijske prirode) i prehlada.

Kontraindikacije

Lek RINASEK nemojte koristiti ako ste alergični na triprolidin i pseudoefedrin ili na druge sastojke u preparatu. Zatim, ako patite od teške hipertenzije, ili teških koronarnih bolesti srca kao što su angina pektoris i infarkt srca.

Rinasek lek

Lek se ne sme primeniti ni ako uzimate ili ste u protekle dve sedmicee uzimali lekove za lečenje depresije, ako već pijete flirazolidon ili ste na terapiji nekim drugim adrenomimeticima.

Oprez pri primeni je potreban ako imate oboljenje jetre i/ili burega, šećemu bolest, hipertireoidizam, glaukom,uvećanu prostatu ili ako bolujete od epilepsije, o čemu treba da obavestite svog lekara.

Uzimanje RINASEK-a sa hranom ili pićima i alkohol

Za vreme lečenja Rinasekom ne treba konzumirati alkoholna pića jer ona pojačavaju dejstvo leka u smislu smanjenja pažnje i sposobnosti reagovanja.

Rinasek u trudnoći i dojenje

Nemojte uzimati Rinasek ako ste u drugom stanju bez odobrenja Vašeg lekara. Pošto se Rinasek u malim količinama izlučuje u majčino mleko, ne preporučuje se njegova primena ni tokom dojenja.

Rinasek može da utiče na psihofizičke sposobnosti pa u tom slučaju, ne treba da upravljate motomim vozilom ili rukujete mašinama.

Pošto lek sadrži laktozu, u slučaju netolerancije na neke od šećera, obratite se lekaru pre upotrebe Rinaseka.

Način upotrebe i doziranje

Rinasek ne smete da koristite duže od nedelju dana a ako Vam se simptomi pogoršaju ili Vam ne bude bolje nakon 2 do 3 dana, obratite se lekaru.

Za odrasle i za decu koja su starija od 12 godina koristi se 1 tableta na 4 do 6 sati, a maksimalno 4 tablete dnevno.

Za decu koja su mlađa od 6 godina se ne preporučuju Rinasek tablete već primena Rinasek sirupa ali uz obaveznu konsultaciju sa lekarom.

Predoziranje: Ako ste uzeli više tableta od preporučene doze, odmah se obratite lekaru. Nikada ne uzimajte duplu dozu da nadomestite to što ste preskočili da uzmete lek!

Moguće nuspojave

Kao i svi lekovi, i lek Rinasek može imati neželjena dejstva kod nekih pacijenata ali su ona retka i uglavnom blaga i ne zahtevaju prekid lečenja

Kod dece i nekad kod odraslih lek može delovati stimulativno na centralni nervni sistem, što može uzrokovati nemir, nesanicu, nervozu, halucinacije, povišenu telesnu temperaturu, drhtavicu i grčeve.

Povremeno se od nuspojavamogu javiti osipi sa ili bez iritacije, tahikardija (ubrzan srčani rad), suvoća usta, nosa i guše, i glavobolje.

Povremeno se javljaju otežano mokrenje kod muškaraca, posebno kod onih sa hipertrofijom prostate.

Cena leka je oko 200 dinara.

Napomena: Ovaj tekst je informativnog karaktera i ne zamenjuje mišljenje stručnjaka. Pre upotrebe obavezno pročitati uputstvo za upotrebu. O indikacijama, merama opreza i neželjenim reakcijama na lek, konsultujte se sa lekarom ili farmaceutom.

Share.

Comments are closed.