Remeron – lek za depresiju

0

Remeron je lek, psihoanaleptik, antidepresiv, koji se koristi kod lečenja duševnih poremećaja, za depresiju i kod anksiozno depresivnih poremećaja.

Doziranje

Remeron tablete se kod depresije i anksiozno-depresivnih poremećaja koristi u početnoj dozi od 15mg uveče, pred spavanje, a u zavisnosti od postignutog terapijskog efekta, može se povećati, sve do 45mg/dan u jednoj dozi pred spavanje ili u dve odvojene doze.

Lekovi koji mogu biti zamena su Calixta, Mirtazapin ODT Sandoz, Mirzaten, i Remirta.

Remeron lek

Kontraindikacije

Remeron se ne sme koristiti kod dece i adolescenata mlađih od 18 godina, zbog većeg rizika od nuspojava kao što su samoubistvo, suicidalne misli i neprijateljstvo. Remeron nije lek za spavanje. Ako bolujete od nesanice, potražite savet od lekara.

Ukoliko se pojavi žutica, prestanite uzimati Remeron. Ne uzimajte Remeron dve nedelje nakon prestanka uzimanja MAO inhibitora. Remeron može da pojača učinke varfarina na krv.

Dejstvo leka, hrana, piće i alkohol

Ako uzimate alkohol tokom lečenja ovim lekom, možete postati pospani pa se savetuje da pacijenti ne uzimaju Savjetujemo da ne uzimate alkohol. Mirzaten možete uzimati sa ili bez hrane.

Lek u trudnoći i dojenje

Potreban je oprez pri korišćenju ovog leka tokom trudnoće. Kada se uzimaju tokom trudnoće, antidepresivi mogu povećati rizik pojave ozbiljnih stanja kod dece – ubrzavanje disanja kod deteta i modrenje. O korišćenju ovog leka tokom perioda dojenja, morate se konsultovati sa lekarom.

Pošto lek može da utiče na Vašu koncentraciju ili budnost, u tom slučaju ne upravljajte vozilima niti mašinama.

Doziranje i način uzimanja

Uobičajena početna doza je 15 do 30 mg svakog dana. Lekar Vas može savetovati da povećate dozu pose nekoliko dana, do količine koja je optimalna za Vas (od15 do 45 mg na dan). Doza je uglavnom ista za pacijente različitog doba.

Medjutim, ukoliko ste starija osoba, ili patite od bolesti bubrega ili jetre, doktor može prilagoditi dozu. Najbolje je da lek uzimate svakog dana u isto vreme.

Možda će Vas lekar savetovati da podelite Vašu dozu pa da lek uzimate dva puta dnevno.

Tablete se gutaju cele, bez žvakanja s dovoljnom količinom vode ili soka.

Dejstvo leka se ne oseća odmah. Obično će početi da deluje posle jedne do dve sedmice i tada ćete poeti da se osećate bolje.

Uglavnom je neophodno da se lek uzima 4 do 6 meseci dok se simptomi depresije ne povuku.

Predoziranje: Ako uzmete više leka nego što je trebalo, odmah se javite lekaru jer se mogu javiti nuspojave kao što su: pospanost, dezorijentacija i povećan broj otkucaja srca. Ako ste pak zaboravili da uzmete lek, nemojte popiti duplu dozu kako biste nadomestili onu propuštenu. Preskočite propuštenu dozu i nastavite lečenje uobičajenim tempom.

Nemojte samoinicijativno da prekidate lečenje jer ako prerano prestanete uzimati lek, depresija se može vratiti. Vaš doktor će odrediti kada se lečenje prekida. Lečenje se prekida postepenim smanjenjem doza na način koji Vam je to posavetovao lekar.

MOGUĆE NUSPOJAVE – neželjena dejstva leka

Vrlo česte nuspojave su porast apetita i telesne težine, usporenost, pospanost, glavobolja i suvoća usta a česte su obamrlost, vrtoglavica, drhtavica ili tremor, mučnina, proliv, povraćanje, svrab, kožni osip, bol u zglobovima ili mišićima, bol u leđima, omamljenost ili klonulost kod naglog ustajanja, oticanje, umor, neobični snovi, smetenost, osećaj teskobe ili problemi sa spavanjem.

Cena leka je oko 500 dinara.

Napomena: Ovaj tekst je informativnog karaktera i ne zamenjuje mišljenje stručnjaka. Pre upotrebe obavezno pročitati uputstvo za upotrebu. O indikacijama, merama opreza i neželjenim reakcijama na lek, konsultujte se sa lekarom ili farmaceutom.

Share.

Comments are closed.