Rapten duo – tablete protiv bolova

3

RAPTEN Duo tablete kao aktivnu supstancu sadrže diklofenak-kalijum, a on pripada grupi nesteroidnih antiinflamatornih lekova. Oni smanjuju bol i ublažavaju simptome zapaljenja.

Primena

Lek RAPTEN DUO uklanja bol, smanjuje otoke i ublažavaju zapaljenje, koriste se za glavobolju, zubobolju, za menstruaciju, zatim kod oboljenja koja zahvataju zglobove, kod mišićnog bola i bola u ledjima, u ublažavanju simptoma prehlade i gripa uključujući groznicu (visoku temperaturu).

Kontraindikacije

RAPTEN DUO ne smete koristiti ukoliko ste alergični na diklofenak-kalijum, aspirin, ibuprofen ili na bilo koji drugi sastojak leka. Znaci preosetljivosti su: otok lica i usta, problemi sa disanjem, curenje iz nosa, osip po koži… Nemojte koristiti ovaj lek ako bolujete, ili ste bolovali od čira na želucu ili dvanaestopalačnom crevu, krvarenja u digestivnom traktu , ako ste imali stomačne ili probleme sa crevima posle uzimanja drugih nesteroidnih antiinflamatornih lekova, u slučaju da patite od ozbiljnog oboljenja srca, bubrega ili jetre niti u trudnoći koja je starija od 6 meseci.

Rapten duo tablete

Interakcije sa drugim lekovima

Recite lekaru ako uzimate neke od sledećih lekova: za lečenje šećerne bolesti, antikoagulanse, diuretike, litijum, metotreksat, ciklosporin ili takrolimus, zatim antibiotike iz grupe hinolona ili neke druge nesteroidne antiinflamatorne lekove ili inhibitore ciklooksigenaze, onda digoksin, lekove za lečenje depresije, oralne steroide, beta blokatore ili ACE inhibitore.

Rapten duo ne stupa u interakciju sa hranom i pićima ali se ne savetuje da tokom terapije ovim lekom konzumirate i alkohol.

RAPTEN Duo u trudnoći i dojenje

Primena leka se ne preporučuje tokom trudnoće, osim ako očekivana korist za majku ne prevazilazi mogući rizik po plod. Diklofenak se u malim količinama izlučuje u mleko dojilje, pa se ni tada ne preporučuje kako bi se izbegla neželjena dejstva po novorodjenče. Takodje, lek može da utiče na plodnost, pa se ne preporučuje kod žena koje žele da ostanu u drugom stanju.

Način upotrebe

Uvek treba uzimati najmanju dozu leka u što kraćem periodu. Tablete treba popiti cele, bez lomljenja i žvakanja sa čašom vode. Ne prekidajte sa uzimanjem leka pre nego što se konsultujete sa lekarom.

Odrasli i deca starija od 14 godina najpre obin uzimaju 2 tablete a nastavljaju sa jednom ili dve tablete na 4 do 6 sati po potrebi. Najveća doza leka je 6 tableta (75mg) za 24 časa. Lek ne treba korstiti duže od 3 dana. U slučaju predoziranja, odmah se javite doktoru!

Ako ste zaboravili da uzmete lek, nikada ne uzimajte duplu dozu, već je uzmite čim se setite.

MOGUĆA NEŽELJENA DEJSTVA – nuspojave

Ako se javi neko od sledećih neželjenih dejstava, prekinite terapiju i obratite se Vašem lekaru: Bol u želucu, otežano varenje, gorušica, gasovi, mučnina ili povraćanje, krvarenje iz želuca ili creva, osip po koži, svrab, modrice, bolni crveni predeli, perutanje, plikovi, sviranje u grudima ili nedostatak vazduha, otoci lica, usana, šaka ili prstiju, žuta prebojenost kože ili beonjača, bol u grlu, visoka temperatura.

Neželjena dejstva koja se javljaju povremeno su bol u želucu, gorušica, mučnina, povraćanje, proliv, otežano varenje, gasovi, gubitak apetita, glavobolja, vrtoglavica, osip po koži, povišen nivo jetrinih enzima u krvi, a neželjena dejstva koja se javljaju retko su čir na želucu ili krvarenje, pospanost, malaksalost, koprivnjača, astma i otoci na zglobovima.

Cena leka je oko 400 dinara, proizvodjač leka je Hemofarm Vršac.

Napomena: Ovaj tekst je informativnog karaktera i ne zamenjuje mišljenje stručnjaka. Pre upotrebe obavezno pročitati uputstvo za upotrebu. O indikacijama, merama opreza i neželjenim reakcijama na lek, konsultujte se sa lekarom ili farmaceutom.

Share.

3 komentara

  1. Molim vas objasnite mi kakva je razlika izmedju raptena i diklofenaka Hvala i pozMiladrav

  2. Rapten je fabricko ime a diklofenak je genericko,originalno,ono koje svaka fabrika koristi,samo stavlja iznad zvoje ime,u ovom slucaju je to “Rapten”.

  3. milunher on

    Pored glavne komponente u leku vrlo su vazne i ostale komponente koje se dodaju tom leku,da sto manje loseg efekta na ostali deo tela i druge organe.U tome je ogromna razlika izmebju diklofenaka i raptena duo naravno u korist raptena duo.Pozz