Ranisan – lek protiv mučnine

0

Lek Ranisan se koristi za želudac i protiv mučnine. Ranisan tablete sadrže ranitidin, koji smanjuje lučenje želudačne kiseline.

Ranitidin je ujedno i ime leka koji može biti adekvatna zamena Ranisanu i koji proizvode domaće farmaceutske kuće Hemofarm, Galenika i Zdravlje Actavis.

Ovaj lek se kod odraslih uzima zbog lečenja ulkusa na želucu, ili dvanaestopalačnom crevu, zatim za prevenciju čira na želucu kada je posledica neželjenih dejstava na neke lekove. Ranisan se koristi i u lečenju i prevenciji problema uzrokovanih dejstvom kiseline u jednjaku ili prevelikom koncentracijom kiseline u želucu. Navedene situacije mogu da izazovu bol ili nelagodnost kao što su dispepsija, indigestija ili gorušica. Lek se primenjuje i prilikom hirurških intervencija o u terapiji stanja gde je smanjenje lučenja želudačne kiseline korisno.

Kod dece uzasta od 3 do 18 godina, Ranisan se takodje uzima kod navedenih stanja ali za kratkotrajnu terapiju.

Ranisan lek

Kontraindikacije

Ranisan ne smete koristiti ako ste alergični na ranitidin ili neki drugi sastojak leka. Konsultovanje sa lekarom je neophodno u slučaju da imate na karcinom želuca, oboljenje bubrega ili poremećaj funkcije bubrega, kada je potrebno da se prilagode doze leka, zatim ako imate ili ste ranije imali problema sa čirom na želucu i prethodno ste uzimali nesteroidne antiinflamatorne lekove. Pažnja je potrebna i ako imate akutnu porfiriju, u slučaju da ste stariji od 65 godina, imate problema sa plućima, imate dijabetes, probleme sa imunim sistemom.

Ranisan može doći u medjudejstvo sa nekim drugim lekovima. Recite lekaru ako uzimate neki od narednih lekova: protiv bola i zapaljenja, lidokain, propranolol, prokainamid ili n-acetilprokainamid, diazepam, fenitoin, teofilin, varfarin, glipizid, atazanavir i delaviridin, triazolam, gefitnib, ketokonazol ili midazolam.

Ranisan u trudnoći i dojenje

Ranisan tablete ne treba uzimati tokom trudnoće i u fazi dojenja izuzev ako lekar ne smatra da je to zaista neophodno.

Primena i doziranje leka

Tabletu Ranisana progutajte celu sa čašom vode. Odrasli i adolescenti treba da koriste dozu od 150 mg ujutru i 150 mg uveče ili dozu od 300 mg pred spavanje. Doza se, po potrebi, može povećati na 300 mg dva puta na dan.

Uzimajte lek sve dok ne završite terapiju koja vam je propisana, čak i ako se osećate bolje, nemojte prestajati sa redovnim uzimanjem leka. Lekar će možda odrediti dozu održavanja od 150 mg uveče.

Kod dece starosti od 3 do 11 godina i sa više od 30 kg, dozu odredjuje lekar i to obično po 2 mg za svaki kilogram telesne težine, dva puta na dan u toku 4 sedmice. Doza se prema potrebi može povećati do 4 mg po kilogramu telesne težine, dva puta na dan do maksimalne doze od 300 mg dnevno. Doza se uzima u razmacima od 12 sati, a o tome da li je lek bolje uzimati pre ili posle jela, konsultujte se sa Vašim doktorom. Ne preporučuje se da se paralelno sa lekovima za lečenje želuca uzima i alkohol.

Neželjeni efekti – nuspojave

Znaci alergijske reakcije na lek mogu biti osip, svrab ili koprivnjača po koži, oticanje lica, usana ili jezika, problemi sa disanjem, zviždanje i bol u grudima, stezanje u grudima, povećanje telesne temperature i nesvestica, zatim poremećaji u radu bubrega, bolovi u leđima i stomaku, bol pri mokrenju, krv u mokraći, poremećaj krvne slike, nepravilni otkucaji srca.

Cena leka je oko 150 dinara.

Napomena: Ovaj tekst je informativnog karaktera i ne zamenjuje mišljenje stručnjaka. Pre upotrebe obavezno pročitati uputstvo za upotrebu. O indikacijama, merama opreza i neželjenim reakcijama na lek, konsultujte se sa lekarom ili farmaceutom.

Share.

Comments are closed.