Ranitidin – lek za želudac

0

RANITIDIN je lek koji deluje na sistem organa za varenje. Dostupan oblik leka su šumeće tablete i tablete. Proizvodjači ovog leka kod nas su Galenika i Hemofarm.

Ranitidin šumeće tablete za želudac sadrži istoimenu supstancu – ranitidin, čije je primena indikovana za lečenje stanja i bolesti kod kojih je pojačano lučenje želudačne kiseline.

Dejstvo leka

Ranitidin smanjuje količinu izlučenog želudačnog soka kao i sadržaj kiseline i pepsina u njemu. Ove tablete se koriste kod lečenja i prevencije gorušice, otežanog varenja hrane i kod pojačanog lučenja želudačne kiseline – gastritis.

Ranitidin lek

Kontrandikacije

Ranitidin šumeće tablete nemojte koristiti ako imate alergiju na ranitidin ili neki od sastojaka leka, zatim ako imate teško oštećenje funkcije bubrega ili ako već uzimate neki od nesteroidnih antiinflamatornih lekova, bolujete od akutne intermitentne porfirije, u trudnoći. Dojenje je takodje kontraindikacija za primenu ovog leka. Ne preporučuje se primena leka kod dece mladje od 16 godina. Ne preporučuje se da tokom leenja poremećaja u sistemu organa za varenje pacijent konzumira i alkohol.

Korišćenje leka tokom trudnoće i dojenja je dozvoljena jedino ako terapijska korist za majku prevazilazi mogući rizik za plod.

Doziranje leka

Odrasli i deca uzrasta većeg od 16 godina: Jednu šumeću tabletu rastvoriti u čaši vode od 2 dl i popiti odjednom čim je penušanje gotovo.

Ako simptomi traju duže od sata ili se opet jave, treba uzeti još jednu tabletu na isti način. Maksimalna dnevna doza leka je 4 šumeće tablete.

Uzimanje leka pre ili posle jela: Za prevenciju gorušice, otežanog varenja hrane i pojačanog lučenja želudačne kiseline tableta se uzima na isti način 30 minuta do jednog sata pre jela. Ne treba uzimati lek duže od 2 sedmice kontinuirano i ako se simptomi pogoršaju.

Predoziranje: Ako ste uzeli veću dozu leka od propisane, odmah se javite lekaru.

Nikada nemojte primeniti dvostruku dozu da nadoknadite to što ste preskočili da uzmete lek! Dozu uzmite kada se setite a onda nastavite uobičajenim tempom.

Dužinu terapije odredjuje lekar.

Nuspojave – neželjena dejstva leka

Javite se lekaru ako primetite sledeće nuspojave: angioedem (postepeno oticanje lica i jezika, teškoće pri disanju), urtikariju, grčenje glatkih mišića u zidovima disajnih puteva, pad krvnog pritiska i ako nastupi kolaps (gubitak svesti).

Tokom primene Ranitidin tableta mogu se javiti sledeći neželjeni efekti: Retko su prijavljene reakcije preosetljivosti kao što su koprivnjača, angioneurotski edem, povišena telesna temperatura, bronhospazam, pad krvnog pritiska i bol u grudima, zatinm prolazne i povratne promene u funkcionalnim testovima jetre i sitnozrnasta ospa po koži. Vrlo retko su prijavljene promene u broju krvnih ćelija, smanjenje ili povećanje njihovog broja, anafilaktički šok, reverzibilna mentalna konfuzija, depresija, halucinacije, glavobolja, vrtoglavica, nevoljni pokreti, usporen rad srca, poremećaj ritma srca, zapaljenje krvnih sudova ili gušterače, hepatitis, dijareja, ćelavost, bol u zglobovima i mišićima, zapaljenje bubrega, reverzibilna impotencija i promene na dojkama kod muškaraca.

Cena leka u vidu tableta je oko 200 dinara. Lek se izdaje samo na lekarski recept.

Napomena: Ovaj tekst je informativnog karaktera i ne zamenjuje mišljenje stručnjaka. Pre upotrebe obavezno pročitati uputstvo za upotrebu. O indikacijama, merama opreza i neželjenim reakcijama na lek, konsultujte se sa lekarom ili farmaceutom.

Share.

Comments are closed.