Ramipril – lek za pritisak

0

Lek Ramipril se koristi za sniženje krvnog pritiska, zatim da olakša srcu pumpanje krvi kroz telo ako bolujete od zatajenja srca i uzimate diuretike. Nekada se ovaj lek propisuje i u kombinaciji s drugim lekovima, npr. digoksinom a primenjuje se i za sprečavanje daljeg slabljenja srca ako ste imali srčani udar.

Ramipril tablete se kod pacijenata u dobi od 55 godina i starijima, a koji imaju poteškoća sa srcem i ili su ranije imali moždani udar ramipril može davati da pomogne u smanjenju rizika od srčanog udara ili moždanog udara. Ramipril se nekada propisuje za sprečavanje komplikacija sa protokom krvi ako patite od dijabetesa i ako ste u stariji od 55 godina ili pušite, ako imate poteškoća sa srcem i krvnim sudovima, za pritisak koji je povišen, ako imate povišeni holesterol ili ako su povišeni proteini u mokraći.

Ramipril lek

Kontraindikacije i mere opreza

Javite se lekaru pre poetka terapije ovim lekom ako bolujete od neke bolesti i ako već uzimate neke lekove jer može doći do njhovoj medjudejstva.

Poseban oprez i konsultovanje sa lekarom su potrebni ako ste trudni ili dojite.

Napomena: Pacijentima koji se leče od visokog krvnog pritiska, ne preporučuje se da paralelno konzumiraju i alkohol.

Doziranje

Uvek koristite ovaj lek na način i u dozama koje Vam je to odredio lekar.

Za lečenje povišenog krvnog pritiskaka uobičajena početna doza je jedna tableta od 1,25 mg na dan. Vaš lekar može odlučiti da se posle nedelju, dve dana od početka terapije doza poveća. Većini pacijenata s hipertenzijom potrebna je doza od 2,5 mg ili 5 mg jednom dnevno.

U lečenju kongestivnog zatajenja srca uobičajena početna doza je 1,25 mg jednom dnevno, mada lekar može odrediti da se posle nedelju dve – doza poveća. Većini bolesnika s hipertenzijom odgovara doza od 2,5 mg ili 5 mg dva puta dnevno.

Uobičajena početna doza posle srčanog udara je 2,5 mg dva puta na dan, koja se posle nekoliko dana može povećati do 5 mg dva puta na dan. Maksimalna dnevna doza je 10 mg.

Za smanjenje rizika od srčanog udara, moždanog udara i potrebe za hirurškim zahvatom za poboljšanje protoka krvi kroz srce, uobičajena početna doza je 2,5 mg jednom dnevno. Ipak, doza se obično nakon nedelju dana postupno poveća do 5 mg, a onda nakon još tri nedelje do 10 mg.

Ako ste stariji ili već pijete tablete za mokrenje, ili imate poteškoće sa srcem, bubrezima ili jetrom, doktor će verovatno lečenje započeti malom dozom i onda je po potrebi povećati.

Tablete treba progutati s čašom vode. 

Ako se desi da propustite dozu, uzmite je čim se sjetite, osim ako je već došlo vreme za uzimanje sledeće doze. Nikada nemojte duplirati narednu dozu da biste nadoknadili onu propuštenu.

Ako dodje do predoziranja, odmah se javite lekaru ili se javite u hitnu službu najbliže bolnice.

Neželjena dejstva leka – moguće nuspojave

Prijavljene su nuspojave kao što su osećaj da Vam nije dobro, omaglica, pospanost, grozničavost i glavobolja.

Manje uobičajene nuspojave su poremećaji vida i/ili sluha, suvi i nadražajni kašalj, osećaj stezanja u grudnom košu, bronhitis, curenje iz nosa ili začepljen nos, vrućica, suva usta, otečen jezik, slab apetit, povraćanje, bol u želucu, proliv, zatvor, pankreatitis…

Cena leka je oko 400 dinara.

Napomena: Ovaj tekst je informativnog karaktera i ne zamenjuje mišljenje stručnjaka. Pre upotrebe obavezno pročitati uputstvo za upotrebu. O indikacijama, merama opreza i neželjenim reakcijama na lek, konsultujte se sa lekarom ili farmaceutom.

Share.

Comments are closed.