Nifelat – lek za visok pritisak

0

Lek Nifelat je jedan od najviše korišćenih lekova iz grupe blokatora kalcijumovih kanala u terapiji angine pektoris i hipertenzije. Tablete Nifelat imaju dejstvo koje blokira spore kalcijumove kanale i tako sprečavanju ulazak kalcijumovih jona u intracelularni prostor. Ceo taj proces se odvija na membrani ćelije miokarda i glatkih mišića krvnih sudova. Na ovaj način, dešava se relaksacija krvnih sudova srca, mezenterijuma i bubrega, smanjena je potreba miokarda za kiseonikom, pa je tako i omogućen antihipertenzivni učinak – za pritisak koji je povišen.

Indikacije za primenu Nifelata su Angina pektoris (stabilna ili vazospastička, hipertenzija (esencijalna ili renalna), zatim hipertenzivna kriza i Raynaud-ov sindrom.

Nifelat lek

Doziranje i način upotrebe

Doziranje leka Nifelat mora biti individualno i zavisi od stanja pacijenta i njegovog odgovora na terapiju. Uobičajena početna doza je 3 x 10 mg , dok starije osobe počinju sa manjim dozama.
Doza održavanja je obično 3 puta 10 do 20 mg.

Kod Prinzmetalov-e angine dnevna doza može biti povećana na 80 do 120 mg. Doze veće od 120 mg su veoma retko neophodne dok se doze veće od 180 mg dnevno ne preporučuju. 

Nifelat retard se primenjuje kada se terapija stabilizuje i kadase pređe na dugotrajno lečenje. Uobičajena doza je tada 2 puta 20 mg (2 x 1 retard tableta) dnevno. Ako je to neophodno, doza može da se poveća na 2 puta 40 mg (2 puta 2 retard tablete) na dan.
Ako je neophodno brzo delovanje, tableta se ostaviti da se otopi u ustima ili se zagrize, sažvaka i tek onda proguta. 

Nifelat tablete je najbolje uzeti uz obrok ili neposredno posle jela.

Kontraindikacije

Kardiogeni šok, trudnoća, stenoza aorte, preosjetljivost na nifedipin i druge antagoniste kalcijuma iz grupe dihidropiridina.
Oprez je potreban kod bolesnika sa značajno smanjenom funkcijom lijeve komore srca, izrazitom hipotenzijom, oštećenjima jetre, dijabetesom i kod dojilja.

Neželjena dejstva – nuspojave

Neželjena dejstva koja Nifelat može da uzrokuje su najčešće blaga i prolazne prirode. Najčešće se javljaju glavobolja, crvenilo lica, palpitacije, tahikardije, periferni edemi, mučnina, umor, raš po koži, učestalo mokrenje i bol u očima.

Nifelat i drugi lekovi

Ako paralelno koristite antiepileptike moguće je da će to smanjiti dejstvo nifelata. Ako primenjujete u terapiji beta blokatore, postoji jai rizik od hipotenzije, slabosti srca ili egzacerbacije angine pektoris. Uz istovremenu primenu digoksina, sledi povećanje njegove koncentracije u plazmi.

Nifelat i alkohol

Alkohol je sam po sebi faktor koji utiče na povećanje krvnog pritiska pa se konzumiranje alkoholnih pića tokom lečenja od hipertenzije ne preporučuje.

Nifelat, trudnice i kontrakcije

Pojedini ginekolozi daju nifelat kao blokator kalcijumovih jona kako bi suzbili kontrakcije materice u trudnoći i o ovom dejstvu leka , dok ste u drugom stanju, se morate obavezno posavetovati sa lekarom koji Vodi Vašu trudnoću.

Saveti

Nemojte uzimati doze veće od propisanih i ne povećavajte dozu na svoju ruku već se o toku i načinu lečenja obavezno konsultujte sa doktorom.

Cena leka Nifelat koji proizvodi Zdravlje Leskovac je oko 300 dinara.

Napomena: Ovaj tekst je informativnog karaktera i ne zamenjuje mišljenje stručnjaka. Pre upotrebe leka, obavezno pročitajte uputstvo za upotrebu. O indikacijama, merama opreza i neželjenim reakcijama na lek, posavetujte se sa lekarom ili farmaceutom.

Share.

Comments are closed.