Atorvastatin – lek za snižavanje masnoća u krvi

0

Atorvastatin je lek koji normalizuje količine lipida u krvi. Koristi se za smanjenje nivoa holesterola i triglicerida onda kada dijeta sa smanjenim unosom masnoća uz vežbanje nije dala rezultate.

Atorvastatin tablete se mogu primenjivati u cilju smanjenja rizika od pojave srčanih bolesti , iako je nivo holesterola u granicama normale. Važno je da se tokom terapije Atorvastatin-om nastavi sa dijetom sa smanjenim unosom masnoće.

Kontraindikacije

Atorvastatin ne smete koristiti ako ste preosetljivi na lek Atorvastatin ili neki sličan lek, ako imate ili ste ranije imali oboljenje jetre, ukoliko ako ste ranije imali neobjašnjive povišene vrednosti funkcionalnih testova jetre, ako ste žena u reproduktivnom periodu, a ne koristite pouzdane metode kontracepcije.

Atorvastatin lek

Atorvastatin u trudnoći i dojenje

Ako ste u drugom stanju ili planirate da zatrudnite kao i ako dojite dete, ne smete primenjivati ovaj lek.

Primena drugih lekova

Neki lekovi mogu izmeniti terapijsko dejstvo leka Atorvastatin, odnosno lek Atorvastatin može izmeniti terapijsko dejstvo tih lekova što može da uzrokuje smanjenje efekta jednog ili oba leka, i povećati rizik od neželjenih reakcija ili njihovu ozbiljnost. Ako koristite već neke medikamente obavezno se konsultujte sa lekarom o terapiji. U lekove koji su u ovoj grupi spadaju i antibiotici i lekovi protiv gljivičnih infekcija, blokatori kalcijumovih kanala, lekovi za regulaciju srčanog ritma, oralni kontraceptivi, stiripentol…

Doziranje

Tokom terapije lekom Atorvastatin morate nastaviti sa dijetom sa smanjenim unosom masnoća, koju treba da počnete po savetu lekara.

Uobičajena početna doza leka za odrasle i kod dece starije od 10 godina je jedna tableta od 10 mg jednom dnevno.

Prema potrebama, lekar će u odnosu na željeni učinak, povećavati dnevnu dozu. Podešavanje doze se vrši u razmacima od četiri sedmice ili više. Najveća dozvoljena dnevna doza leka je 80 mg za odrasle i 20 mg za decu.

Atorvastatin tablete se gutaju cele uz dovoljno vode, u bilo koje doba dana, sa hranom ili bez nje. Ipak, tablete treba da se piju svakog dana u isto vreme.

Dužinu terapije odrediće Vaš lekar.

Ako ste popili veću dozu leka nego što Vam je propisano, odmah se javite lekaru ili idite do najbliže bolnice. Ako ste zaboravili da uzmete lek , popijte narednu propisanu dozu po utvrđenom rasporedu i nikada nemojte duplirati doze kako biste nadoknadili one preskočene! Ako želite da prekinete terapiju, to morate uraditi nakom konsultovanja sa Vašim lekarom ili farmaceutom.

Neželjena dejstva – nuspojave

Retke nuspojave:

Ozbiljna alergijska reakcija koja izaziva oticanje lica, jezika i ždrela i otežano disanje, ozbiljno oboljenje kože praćeno obimnim ljuštenjem i oticanjem kože i stvaranjem plikova na koži, ustima, očima i genitalijama, kao i groznicom. Javlja se i osip u obliku crvenih pečata na dlanovima i tabanima, koji mogu prerasti u plikove. Prijavljeni su još i slabost, osetljivost ili bol u mišićima. Ako se pojavi neočekivano krvarenje ili modrice, što pre se javite Vašem lekaru.

Ostala neželjena dejstva:

Česta neželjena dejstva su zapaljenje nosnih puteva, bol u grlu, krvarenje iz nosa, alergijske reakcije, povećanje nivoa šećera u krvi, povećanje kreatin kinaze u krvi, glavobolja, mučnina, zatvor, gasovi, poremećaj varenja, proliv, bol u zglobovima, bol u mišićima i bol u leđima, laboratorijske analize krvi koje ukazuju na poremećaj funkcije jetre. Povremeno se javljaju anoreksija, povećanje telesne mase, sniženje nivoa šećera u krvi, noćne more, nesanica, vrtoglavica, osećaj utrnulosti ili mravinjanja u prstima na rukama i nogama, smanjena osetljivost za dodir i bol, promena čula ukusa, gubitak pamćenja.

Cena leka je od oko 1 000 dinara.

Napomena: Ovaj tekst je informativnog karaktera i ne zamenjuje mišljenje stručnjaka. Pre upotrebe obavezno pročitati uputstvo za upotrebu. O indikacijama, merama opreza i neželjenim reakcijama na lek, konsultujte se sa lekarom ili farmaceutom.

Share.

Comments are closed.