Azitromicin – protiv infekcija disajnih organa

0

Azitromicin Sandoz (film tablete) je antibiotik koji deluje na infekcije uzrokovane bakterijama osetljivim na azitromicin – aktivnu supstancu koju lek sadrži.

Azitromicin deluje baktoriostatski i na pojedine mikroorganizme. Aktivan je protiv mnogih bakterija i bakterijskih patogena kao što su hlamidija i toksoplazma.

Azotromicin se obično propisuje za lečenje infekcije pluća kao što su bronhitis i pneumonija, infekcije krajnika i grla, sinusa, infekcija uha, infekcije kože i mekih tkiva, infekcije grlića materice izazvanih hlamidijom…

Lekar Vam može preprisati ovaj lek za infekcije kože, za akne i druge promene na koži.

Azitromicin lek

Kontraindikacije (Kada Azitromicin ne treba koristiti)

Nemojte uzimati ovaj lek ukoliko ste alergični na azitromicin, bilo koji drugi makrolidni antibiotik. Lek Azitromicin Sandoz kao pomoćnu materiju sadrži soja lecitin. U slučaju alergije na kikiriki ili soju, ne korisiiti ovaj lek. Azitromicin i alkohol nisu u uputstvu za upotrebu posebno kontraindikovani ali se ne preporučuje da se tokom terapije antibioticima paralelno konzumiraju alkoholna pića.

Azitromicin ne treba koristiti za decu koja su lakša od 45 kg.

Doziranje leka Azitromicin

Azitromicin tablete možete uzeti cele sa čašom vode, sa ili bez hrane. Uzimajte Azitromicin isključivo na način koji je odredio Vaš lekar. Doziranje i trajanje lečenja zavisi od tipa bolesti i razvoja infekcije kao i od odgovora pacijenta na dejstvo leka.

Azitromicin Sandoz film tablete se uzimaju u ciklusima od 3 ili 5 dana. Ciklus od 3 dana: Uzeti 500 mg jednom svakoga dana. Ciklus od 5 dana: Uzmite 500 mg prvoga dana, potom uzmite 250 mg drugog, trećeg, četvrtog i petog dana.

Kod infekcija uretre i cerviksa izazvanih hlamidijom, lek se uzima kao jednodnevna terapija: Jednodnevni ciklus: 1 000 mg (četiri tablete od 250 mg ili dve tablete od 500 mg) . Tablete uzeti zajedno samo jedan dan.

Azitromicin u trudnoći i dojenje

Uvek konsultujte lekara pre primene bilo kog leka ako ste trudni ili sumnjate na trudnoću. Ovaj lek ne treba da koristite tokom trudnoće osim ukoliko Vam lekar to nije posebno preporučio. Lek prelazi u majčino mleko pa stoga dojenje treba da prekinete tokom terapije ovim lekom.

Kada je u pitanju kontracepcija, o mogućnostima uticaja antibiotika na plodnost, i dejstvo kontraceptivnih preparata, konsultujte se sa lekarom.

Nuspojave – neželjeni efekti leka

Lek može da izazove neželjene efekte kao što su vrtoglavica i grčevi, što može da umanji sposobnost za neke aktivnosti, kao što su upravljanje motornim vozilima i upotreba mašina.

Gluvoća ili zujanje u ušima mogu se javiti kao nuspojave ali obično prestaju po prestanku terapije lekom.

Mogu se javiti i nesvestica, pospanost, nesanica, hiperaktivnost, osećaj agresije, nervoza, uznemirenost, anksioznost, delirijum, mali broj leukocita i eritrocita, modrice, dugotrajno krvarenje posle povredi, ozbiljne reakcije preosetljivosti, crvenilo, perutanje i otokci, fotosenzitivnost. Retko su prijavljeni efekti po život opasni, nepravilno kucanje srca i promene srčanog ritma koje se utvrdjuju na elektrokardiogramu.

Cena leka je od oko 500 dinara. Proizvodjač leka je Hemoarm Vršac. Tablete od 250 i 500 mg dostupne su u pakovanju od 3 ili 6 tableta.

Napomena: Ovaj tekst je informativnog karaktera i i ne zamenjuje mišljenje stručnjaka. Pre upotrebe obavezno pročitati uputstvo za upotrebu. O indikacijama, merama opreza i neželjenim reakcijama na lek, konsultujte se sa lekarom ili farmaceutom.

Share.

Comments are closed.