Konjska mast – protiv reumatskih bolova

0

Na domaćem tržištu odavno je prisutna originalna konjska mast – Pferdebalsam, nemačkog proizvodjača Krauterhof. U medjuvremenu, pojavilo se dosta kopija ali i domaćih proizvodjača koji po svojim recepturama prave svoje preparate pod imenom konjska mast, konjski balzam, krema…

Sam original je takodje sa godinama i velikom popularnošću proizvoda u paletu konjskih masti uvrstio crvenu konjsku mast, šampon, mleka za telo…

Dve osnovne linije su zeleni konjski balzam – sa efektom hladjenja i crveni konjski balzam koji greje mesto na koje se aplikuje. Važno je dobro birati koji proizvod vam odgovara zbog optimalnih rezultata.

Sastav preparata

Po sastavu, konjska mast je fine i gelaste strukture. Mast ne sadrži parabene, što je jako važno imajući u vidu da alergije na te vrste konzervanasa nisu retke.

Konjska mast

U sastav konjskog balzama, ulaze alkohol, voda i ricinusovo ulje. Toj osnovi se pridodaju ostale materije od kojih će i zavisiti vrsta balsama i njegova specifična namena i dejstvo.

Od dodataka u mastima su tako prisutni: mentol, kamfor, nana, divlji kesten, hajdučka trava, imela, hmelj, ruzmarin, mirođija, valerijana, vinova loza, kamilica i arnika.

Crvena konjska mast

Crveni konjski balzam se u našim apotekama pojavio nakon što je zeleni osvojio tržište. Upečatljiv je po pakovanju sa crvenom etiketom.

Usastav crvenog konjskog balzama ulaze lekovite biljke kao što su vinova loza, hajdučka trava, kamilica, hmelj, divlji kesten, mirođija, valerijana i imela.

Dejstvo i način upotrebe: Crveni konjski balzam ima efekat jakog zagrevanja mesta koje se tretira. Preporučuje se za vene i otoke, za masažu umornih i otečenih nogu.

Ova vrsta balzama se pokazala vrlo delotvornom i za reumu, za pomoć pri uganućima, kod sportskih povreda, protiv bolova u mišićima, a sprečava i nastanak grčeva, pošto poboljšava cirkulaciju.

Zelena konjska mast

Zelena konjska mast je prvi konjski balzam koji se pojavio na našem tržištu. Prepoznatljiv je već godinama po zelenoj etiketi na plastičnoj kutiji.

Razlikuje se od crvenog balsam po tome što ima efekat hlađenja, a uz pomoć ruzmarina, arnike i dejstva divljeg kestena, vrlo je efektan i trenutno olakšava tegobe.

Zeleni konjski balzam je odličan za masažu celog tela, jer poboljšava ukupnu cirkulaciju. Preporučljiv je izbor za tretman raznih povreda, protiv išijasa, ukočenosti i bolova u predelu ramena i vrata kao i zglobova.

Pošto se može koristiti na celom telu, može se koristiti za smanjenje vidljivosti i protiv celulita i popucalih kapilara jer jako dobro utiče na cirkulaciju nogu.

Iako postoje iskustva u primeni ovog balzama na koži lica – to u zvaničnom uputstvu za upotrebu nije navedeno. U svakom slučaju, ako koža ima rane i čireve, treba biti posebno obazriv!

Nuspojave – mogući neželjeni efekti primene konjske masti

Za sada, tokom primene konjskih masti, nisu primećeni neki neželjeni efekti, osim iritacije kože ako postoji alergija na neke materije u preparatu.

Konjski balzam u trudnoći i dojenje

Iako su problemi sa otocima i bolovima u kostima, kičmi i zglobovima, o primeni ovih preparata tokom drugog stanja i perioda dojenja, morate se konsultovati sa lekarom koji vodi trudnoću ili sa pedijatrom.

Cena Konjske masti ili balsama, u domaćim apotekama je oko 500 dinara. Mast je namenjena samo za spoljnu upotrebu!

Napomena: Ovaj tekst je informativnog karaktera i ne zamenjuje mišljenje stručnjaka. Pre

upotrebe obavezno pročitati uputstvo za upotrebu. O indikacijama, merama opreza i neželjenim

reakcijama na lek, konsultujte se sa lekarom ili farmaceutom.

Share.

Comments are closed.