Klotrimazol – lek protiv gljivičnih infekcija

0

Klotrimazol je antimikotik sa širokim spektrom delovanja i jedan je od najviše korištenih lekova antimikotika. Ovaj lek deluje tako što menja propustljivost gljivične membrane fosfatnih jedinjenja koji izlaze iz ćelije, tako ubrzava izlazak kalijuma iz ćelije i narušava strukturu nukleinskih kiselina. U manjim dozama, ovaj lek ima fungistatsko, a u većim dozama fungicidno delovanje na sledeće izazivače infekcija: Candida spp, Trichophyton rubrum, Trichophyton mentagrophytes, Epidermophyton floccosum, Microsporum canis i Malassezia furfur. Ako se primenjuje u većim koncentracijama ima inhibitorno dejstvo na Trichomonas vaginalis. Efikasan je i u borbi protiv nekih gram-pozitivnih bakterija kao što su Staphylococcus aureus, Streptococcus pyogenes i Corynebacterium minutissimum.

Dejstvo

Posle lokalne primene lek klotrimazol dobro prodire u kožu, ako se stavlja kao krema, a inače se slabo apsorbuje sistemski. Primenjuje se samo lokalno na mestu infekcije kao mast ili krema jer, ako bi se dao oralno – (tablete ili injekcije) lek bi mogao da ošteti jetru, uzrokuje poremećaje u radu nervnog sistema i slične tegobe…

Klotrimazol mast

Klotrimazol je aktivna materija u vaginalnim mastima i vaginaletama koje se koriste u borbi sa gljivičnim infekcijama.

Mast se primenjuje i kod gljivičnih infekcija stopala (atletsko stopalo), na pregibima kože koja je inficirana, za lečenje infekcije stidnih usama žena, al ii kod upale prepucijuma kod muškaraca.

Klotrimazol u vidu kreme se nanosi u tankom sloju, dva do tri puta na dan, uz blago utrljavanje.

Ako su uzrok infekcije dermatofite – lečenje treba da traje minimum mesec dana, a ako je infekcija uzrokovana kandidom – najmanje dve nedelje.

Kod lečenja atletskog stopala, pre primene klotrimazola, stopalo treba da operite i dobro osušite, naročito u predelu izmedju prstiju. Ako nema poboljšanja stanja ni nakon mesec dana primene leka, javite se doktoru jer Vam je možda potrebno drugačije lečenje.

Vaginalete sa klotrimazolom, ne bi trebalo da koristite u slučaju da patite od vaginalnog krvarenja van menstrualnog ciklusa, ako Vam se javljaju krvave mrlje u sekretu, ulceracije, mehurići ili ranice na vagini ili stidnim usnama, ako imate dijareju, povraćate i patite od mučnina, niti ako imate bolove zavreme mokrenja u donjem delu stomaka. Klotrimazol se ne koristi ni ako vaginalni sekret ima jako neprijatan miris, jer je moguće da je u pitanju infekcija koja zahteva drugačiju teraiju.

Nuspojave – neželjeni efekti

Na mestu lokalne upotrebe masti ili kreme, retko se mogu javiti nadražaj, pečenje, osip, svrab, ljuštenje ili edem kože.

Kontraindikcije

Pre nego što počnete sa terapijom, konsultujte se sa lekarom. Klotrimazol nemojte koristiti ako ste na njega preosetljivi – alergični.

Klotrimazol u trudnoći i dojenje

Klotrimazol se može primenjivati tokom trudnoće, ali samo pod nadzorom lekara.

Ipak, ako ste trudni, u fazi dojenja ili planirate trudnoću – obavezno je da se pre primene ovog leka posavetujete sa doktorom.

Važna napomena: Klotrimazol u vidu vaginalnih tableta, mogu da smanje efikasnost prezervativa i dijafragme, pa iz tog razloga za vreme terapije, obavezno koristite neku drugu kontracepciju ali i tokom pet dana po prestanku lečenja.

Cena leka Klotrimazol u vidu vaginaleta je je oko 600 dinara, dok krema ili mast koštaju oko 400 dinara.

Napomena: Ovaj tekst je informativnog karaktera i ne zamenjuje mišljenje stručnjaka. Pre upotrebe obavezno pročitati uputstvo za upotrebu. O indikacijama, merama opreza i neželjenim reakcijama na lek, konsultujte se sa lekarom ili farmaceutom.

Share.

Comments are closed.