Klometol – lek za želudac

0

Klometol (tablete, sirup) je lek koji pripada antagonistima dopamina i antiemeticima koji imaju dejstvo na mišiće organa za varenje i pomažu da tegobe poput muke i povraćanja prestanu.

Klometol se koristi za želudac, za mučninu, gorušicu, gasove, bol u želucu, kod poremećaja varenja i kod povraćanja žuči. Primenjuje se i za stopiranje povraćanja i mučnine koji su izazvani migrenoznim napadima, jer Klometol pomaže resorpciju lekova protiv bolova, pa tako imaju efikasnije dejstvo.

Primena Klometola je indikovana i kod obnavljanja normalnog pražnjenja želuca posle operacija, zatim za ublažavanje bola kod slabijeg varenja i porasta nivoa želudačne kiseline, kao i prilikom vršenja bolničkog ispitivanja želuca i crevnog sistema barijumom.

Klometol lek

Primena leka Klometol kod pacijenata mlađih od 20 godina i za decu mora biti ograničena na teško i dugotrajno povraćanje poznatog uzroka, na povraćanje udruženo sa radioterapijom i intolerancijom na citotoksične lekove, i kao pomoć prilikom izvođenja gastrointestinalne intubacije, pre operativnih zahvata.

Kontraindikacije

Lek Klometol ne smete koristiti:

Ne uzimajte Klometol ako ste alergični na metoklopramid, prokain, prokainamid ili neku od pomoćnih supstanci u leku. Lek ne treba da uzimate ni ako imate krvarenje, blokadu, perforaciju ili čir na želucu ili crevima. Klometol se ne koristi kod pacijenata koji pate od tumora nadbubrežne žlezde, kod osoba koje su imale operaciju želuca ili creva u poslednja 3 do 4 dana.

Klometol ne bi trebalo koristi tokom perioda dojenja. Naročito je važno da ne uzimate Klometol tokom prvog trimestra trudnoće. Pre primene leka, neophodno je sigurno isključivanje drugih uzroka povraćanja, kao što su cerebralna iritacija mučnina u trudnoći jer ih upotreba ovog leka može zamaskirati.

Obavezno recite lekaru, pre primene Klometola, da li bolujete od sledećih bolesti: Poremećaji funkcija jetre ili bubrega, Parkinsonova bolesti, povišen krvni pritsak, porfirija, atopija i astma.

Posebno obavestite svog lekara ako uzimate neke od lekova kao što su „antimuskarinski lekovi“, zatim antidepresivi, analgetici, opoidni analgetici, ciklosporini, levodopa, lekovi za Parkinsonovu bolest, bromokriptin, meksiletin, atovakvon…

Klometol i alkohol

Ne smete piti alkoholna pića tokom terapije Klometolom. Alkohol u kombinaciji sa ovim lekom može Vas učiniti jako pospanim.

Klometol može da ima uticaj na sposobnost pacijenata za upravljanje motornim vozilma i rukovanje mašinama pa se, ako pacijent oseti pospanost, savetuje da te radnje izbegavaju tokom terapije.

Doziranje i način primene leka

Uvek uzimajte lek Klometol onako kako Vam je lekar to propisao. Sirup Klometol se sme uzeti u maksimalnoj dnevnoj dozi od 0,5 mg/kg telesne mase.

Uobičajeno doziranje:

Odrasli: 10 ml, tri puta dnevno.

Adolescenti (15-19 godina): 10 ml 3 puta dnevno, a ako je telesna težina od 30 do 59 kg: 5 ml, tri puta na dan.

Deca: Za uzrast od 9 do 14 godina uz telesnu težinu od 30 kg i više doziranje je 5 ml , tri puta dnevno. Za decu uzrasta od 5 do 9 godina sa težinom od 20 do 29 kg: 2,5 ml, tri puta dnevno, zatim, za decu starosti od 3 do 5 godina satežinom izmedju 15 i 19 kilograma, doziranje je 2 ml, 2 do 3 puta dnevno,i kod dece od godinudanapado 3 godine starosti: 1 ml 2 do 3 puta dnevno. Deca koja su mlađa od jedne godine sa težinom do 10 kg dnevna doza je dva puta po 1 ml sirupa.

Da li ćete lek uzeti pre ili posle jela – odrediće lekar. Da li ćete koristiti sirup ili tablete Klometola čija je cena oko 200 dinara, zavisiće najviše od Vaših godina starosti.

Nuspojave (neželjeni efekti leka)

Zviždanje koje se odjednom javlja, i udruženo je sa teškoćama sa disanjem, oticanjem oko očiju, lica ili usana iz osip ili svrab, zahteva neodložno javljanje lekaru.

Prijem u bolnicu na lečenje hitan je i ako se javi retki neuroleptički maligni sindrom koji karakterišu visoka temperatura, krutost mišića, pospanost, nekad i gubitak svesti.

Prijavite Vašem lekaru i ako se jave naredni nusefekti: iznenadan porast krvnog pritska kod pacijenata sa feohromocitom, uznemirenost i tuga, anksioznost, konfuzije, uvećanje grudi kod muškaraca, primene u menstrualnom ciklusu, gubitak kontrole nad mišićima, nejasan govor, neprirodni pokreti lica,slabost, pospanost, ošamućenost, teškoće sa spavanjem, nesvestica, zatvor, pojačana osetljivost na sunčevu svetlost.

Napomena: Ovaj tekst je informativnog karaktera i ne zamenjuje mišljenje stručnjaka. Pre primene leka obavezno pročitajte uputstvo za upotrebu. O indikacijama, merama opreza i neželjenim reakcijama na lek, posavetujte se sa lekarom ili farmaceutom.

Share.

Comments are closed.