Klindamicin – antibiotik protiv akni

0

Antibiotik klindamicin se kao lek nalazi u filmom obloženim tabletama, ali i kao gel ili losion. Klindamicin tablete (kapsule) se koriste kod akutnih i kroničnih bakterijskih infekcija a to mogu biti: infekcije kostiju i zglobova, infekcija u području uho-grlo-nos, infekcija u području zuba (za upalu zuba), inficirani donji disajni putevi, infekcije stomačne duplje, ženskih polnih organa i šarlah. U vidu losiona, klindamicin se koristi za akne, odnosno nanosi se na lice i delove kože zahvaćene aknama, ali samo lokalno.

Klindamicin je kombinovan s kininom, učinkovit u lečenju infekcija s Plasmodium falciparum, u slučaju da je prisutna multipla rezistencija.

Klindamicin se primenjuje i kod težih oblika bolesti ali se tada uobičajeno daje putem infuzije.

Klindamicin tablete

Kada ne smete primenjivati klindamicin

U slučaju da postoji preosetljivost na klindamicin ili na neki od sastojaka tableta ili losiona, nemojte primenjivati lek klinamicin.

Oprez pri primeni leka je neophodan kod pacijenata sa osabljenom funkcijom jetre, kod vMiastenije gravis, Parkinsonove bolesti, kod oboljenja debelog creva.

Ako terapija ovim lekom traje duže od 3 nedelje neophodno je da u odredjenim vremenskim periodima proveravate krvnu sliku, funkciju jetre i bubrega.

Napomena: Dugoročna i često ponavljana terapija klindamicinom može da uzrokuje infekcije protiv kojih ovaj lek ne može da deluje. Klindamicin tablete se ne primenjuju kod infekcija disajnih puteva, ako su uzrokovane virusima.

Clindamycin tablete se ne koriste za terapiju meningitisa.

Klindamicin tableta u kombinaciji sa makrolidnim antibioticima mogu da dovedu do smanjenja dejstva leka. Klindamicin može i da pojača delovanje lekova za opuštanje mišića.

Budite oprezni sa hormonskim kontraceptivnim preparatima jer klindamicin može da utiče na njihovu efikasnost. Preduzmite dodatne mere za zaštitu od trudnoće.

Clindamycin, hrana, piće i alkohol

Klindamicin i alkohol nisu posebno kontraindikovani. Ako imate osetljiv želudac, uzimajte klindamicin tablete sa puno tečnosti i za vreme obroka ili odmah posle jela.

Klindamicin u trudnoći i dojenje

U situaciji kada je neophodna primena u trudnoći i u periodu dojenja, lekar će pažljivo proceniti odnos koristi i rizika. Preosetljivost, proliv i pojava gljivica kod novorodjenčadi nisu isključene.

Doziranje (kako se klindamicin primenjuje)

Clindamycin tablete treba da uzimate isključivo onako kako Vam je to propisao lekar.

Uobičajena doza kod odraslih pacijenata i adolescenata koji su stariji od 14 godina je 1,2 do 1,8 g klindamicina dnevno koja se deli u tri pojedinačne doze, nekada u dve.

Doziranje kod dece je u zavisnosti od težine deteta. Propisuje se 8 do 25 mg klindamicina po kilogramu telesne težine, što se deli u 3 ili 4 pojedinačne doze.

Kod pacijenata koji pate od teške insuficijencije jetre, nadzire se koncentracija klindamicina u krvi i na osnovu toga se odredjuje eventualno smanjenje doze.

Klindamicin tonik ili losion za akne se primenjuje ciljano, odnosno jedino na kožu zahvaćenu bubuljicama. Cena ovakvog tonika je oko 350 dinara.

Nuspojave

Česti neželjeni efekti toko primene ovog leka mogu biti meka stolica i prolv, mučnina, povraćanje, bolovi u stomaku. Medju nuspojavama su i upale jezika, jednjaka i usne duplje.

U teške akutne reakcije preosetljivosti spada anafilaktički šok i u tom slučaju se lečenje odmah prekida uz adekvatnu bolničku pomoć.

Napomena: Ovaj tekst je informativnog karaktera i ne zamenjuje mišljenje stručnjaka. Pre primene leka obavezno pročitajte uputstvo za upotrebu. O indikacijama, merama opreza i neželjenim reakcijama na lek, posavetujte se sa lekarom ili farmaceutom.

Share.

Comments are closed.