Klacid – antibiotik za infekcije disajnih organa

1

Lek Klacid (sirup za decu, tablete) je antibiotik sa aktivnom komponentom – klaritromicinom. Klaritromicin inhibira sintezu proteina u ćelijama mikroba,i tako ih uništava. Vrlo je delotvoran protiv mnogih aerobnih i anaerobnih gram-pozitivnih i gram-negativnih mikroorganizama: Haemophilus influenzae, Haemophilus parainftuenzae, Moraxella catarrhalis, Neisseria gonorrhoeae, Legionella pneumophilis; mikroorganizama: Mycoplasma pneumoniae, Chlamydia pneumoniae…

Primena antibiotika Klacid

  • Infekcije donjeg respiratornog trakta ( bronhitis, upala pluća);
  • Infekcija gornjeg disajnog trakta faringitis, sinusit (za sinuse);
  • infekcija kože i mekih tkiva (follikulit, erizipelas).

Klacid lek

Doziranje leka Klacid

Uvek primenjujte lek Klacid onako kako Vam je Vaš lekar to propisao.

Uobičajene doze:

Odrasli : 500 mg (1 tab.) jednom dnevno.

Uslučaju teških infekcija, doze se mogu povećati na 2 tablete dnevno.

Tablete se uzimaju uz obrok, sa malo tečnosti, i piju se cele, bez drobljenja i žvakanja.

Dužinu terapije odredjuje lekar, pa lečenje nemojte stopirati na svoju ruku, čak i akose osećate znatno bolje.

Nuspojave (neželjeni efekti pri primeni leka)

Kao i svi lekovi, tako i Klacid može da izazove neka neželjena dejstva, mada ih neće osetiti svi pacijenti na terapiji ovim antibiotikom.

Kardio-vaskularni sistem: ventrikularne aritmije, uključujući ventrikularnu tahikardiju.

Probavni sistem: mučnina, bolovi u trbuhu, povraćanje, proliv, gastralgia, pankreatitis, upala jezika, stomatitis, kandidijaza, diskoloracije jezika i zuba, enterokolitis, naslage na zubima i njihova prebojenost, oslabljene funkcije jetre, zatajenja jetre.

Centralni nervni sistem: glavobolje, vrtoglavica, teskoba, nesanica, noćne more, zujanje u ušima, depersonalizacija, halucinacije, konvulzije, osećaj straha, psihoza, zbunjeno mentalno stanje, gubitak sluha, promene čula mirisa (obično u pratnji narušavanja okusnih senzacija).

Alergijske reakcije: koprivnjača, svrab, anafilaksije, Stevens-Johnson sindrom.

Ostale moguće nuspojave: leukopenija, trombocitopenija.

U slučaju javljanja bilo koje nuspojave, obavestite lekara, jer neke alergijske reakcije mogu imati fatalan ishd ako se ne reaguje na vreme.

Kontraindikacije (Kada ne smete koristiti Klacid)

Lek se ne koristi kod bubrežnih bolesnika, zatim kod pacijenata koji boluju od porfirije, kod onih koji su alergični na makrolidne antibiotike…Takodje, ovaj lek se ne sme primenjivati paralelno sa astemizolom, cizapridom, pimozidimai terfenadinom.

Klacid i alkohol nisu posebno kontraindikovani.

Lek Klacid u trudnoći i dojenje

Sigurnost primene klaritromicina tokom trudnoće i dojenja nije analizirano ni utvrdjeno. Poznato je da se klaritromicin izlučuje u majčino mleko. Preporuka je da se lek ne korisiti tokom dojenja i trudnoće, osim ako nema bolje alternative. Rizike na plod ili novorodjenče, u odnosu na pozitivne efekte leka– proceniće lekar.

Predoziranje

Ako ste uzeli više leka nego što Vam je propisano, osetićete neke od simptoma predoziranja kao što su: mučnina, povraćanje, bolovi u stomaku i proliv.

U slučaju predoziranja, odmah se javite lekaru.

Klacid i drugi lekovi

Istovremena primena klaritromicina s nekim lekovima, može povećati njegovo dejstvo.

Lekovi koji mogu ući umedjusobnu reakciju su: alprazolam, astemizol, karbamazepin, cilostazol, cizaprid, ciklosporin, dizopiramid, ergot alkaloidi, lovastatin, metilprednisolon, midazolam, omeprazol, oralni antikoagulansi (varfarin), pimozidi, khinidin, rifabutin, sildenafil, simvastatin, tacrolimus, terfenadin, triazolam, vynblastyn.

Cena leka Klacid, u zavisnosti od pakovanja je od oko 600 do 1300 dinara.

Napomena: Ovaj tekst je informativnog karaktera i ne zamenjuje mišljenje stručnjaka. Pre primene leka, obavezno pročitati uputstvo za upotrebu. O indikacijama, merama opreza i neželjenim reakcijama na lek, posavetujte se sa lekarom ili farmaceutom.

Share.

1 komentar