Ketonal – lek protiv bolova

0

KETONAL (gel, mast, tablete ili ampule) je lek koji se koristi za smanjenje bolova, zapaljenja i za snižavanje povišene telesne temperature.

KETONAL LEK forte tablete upotrebljavaju se za menstrualne bolove, postoperativne bolove, bolove posle povreda i za bolove kod tumorskih metastaza na kostima. Ketonal se korisiti i za lečenje raznih reumatskih bolesti: reumatoidnog artritisa, spondilitia, psorijatidnog artritisa i artritisa posle infekcija, kod gihta, pseudogihta, reumatizma mekih tkiva, a lekar ga nekada može propisati i za zubobolju.

Ketonal lek

Kontraindikacije

Upozorite lekara ako uzimate druge lekove, imate neku hroničnu bolest, poremećaj metabolizma, preosetljivi ste na lekove ili ste imali alergiske reakcije na neke od njih. KETONAL nemojte koristiti ako ste alergični na nesteroidne antireumatike, ako imate aktivni čir na želucu ili dvanaestopaladnom crevu, ako ste ranije imali krv u stolici, dispepsiju, oboljenja jetre ili bubrega, ako ste skloni krvarenju, imate astmu ili kijavicu.

Lek nije namenjen deci mladjoj od 15 godina.

Primena leka u trudnoći i dojenje

Lek Ketonal se ne sme korisititi ako ste trudni ili dojite.

Mere opreza

Savetujte se sa lekarom ukoliko ste imali neko oboljenje organa za varenje, poremećaj zgrušavanja krvi, oboljenje jetre ili bubrega, povišeni krvni pritisak i srčanu slabost sa otocima, uzimate veće količine alkohola ili pušite.

U toku terapije Ketonalom, ne smete konzumirati i alkohol, odnosno alkoholna pića.

Uticaj na psihofizičike sposobnosti

Veoma retko, se kod nekih osoba, mogu kao reakcijana lek, javiti nesvestica, vrtoglavica ili pospanost.

Ako ovoj lektako utiče i na Vas, nemojte upravljati vozilima ili mašinama.

Ketonal i drugi lekovi

KETONAL ne smete uzimati paralelno sa drugim lekovima protiv bolova kao što su nesteroidni antireumatici, npr. Aspirin.

Imajte na umu da dejstvo lekova protiv povišenog krvnog pritiska i diuretika može biti umanjenoakose istovremeno koriste sa Ketonalom.

Lekovi protiv padavice i šećerne bolesti mogu dobiti pojačano dejstvo u kombinaciji sa Ketonalom.

Antikoagulanti i kortikosteroidi takodje mogu u kombinaciji sa Ketonalom povećati rizik od krvarenja.

Uzimanje kardiotonidnih glikozida, litijuma, ciklosporina ili metotreksata zajedno sa Ketonalom može da pojača neželjena dejstva na lekove.

Napomena: Dejstvo mifepristona može biti oslabljeno u kombinaciji saKetonalom, pase preporučuje da se Ketonal ne sme uzimati 8 do 12 dana nakon primene mifepristona.

Doziranje

Lek se obično uzima po jedna tableta: dva do tri puta dnevno. Tablete se piju s vodom a mogu se kombinovati sa Ketonal gelom. Dnevna doza ketoprofena ne sme biti veća od 300 mg.

Ketonal tablete je najbolje uzeti sa minimum 100 ml vode ili mleka u toku jela. Tablete se ne drobe i ne žvakaju. O dužini terapije odlučuje lekar.

Predoziranje

Ako ste uzeli veću dozu leka nego što je propisano, odmah se javite lakaru za pomoć.

Prevelika doza leka može uzrokovati mučninu, povraćanje, bolove u gornjem delu stomaka, povraćanje krvi, crnu stolicu, trbuha,poremećaje svesti, depresiju disanja, grčeve, smanjenje funkcije bubrega i otkazivanje bubrega.

Nikada ne uzimajte dvostruku dozu da nadoknadite preskočenu dozu.

Ako ste zaboravili da uzmete lek, uzmite ga čim se setite, osimakonije blizu vreme zasledeću dozu.

Nuspojave

Uobičajena neželjena dejstva su: poremećeno varenje, dispepsija , osećaj sitosti, nadutost, štucanje, mučnina, bolovi ili pečenje u gornjem delu stomaka i problemi sa gasovima.

Cena leka Ketonal je oko 400 dinara.

Napomena: Ovaj tekst je informativnog karaktera i ne zamenjuje mišljenje stručnjaka. Pre primene leka, obavezno pročitati uputstvo za upotrebu. O indikacijama, merama opreza i neželjenim reakcijama na lek, posavetujte se sa lekarom ili farmaceutom.

Share.

Comments are closed.