Kansen – vaginalete i krem protiv gljivica

0

Lek Kansen proizvodi farmaceutska kompanija Zdravlje A.D. Actavis iz Leskovca. Kansen se u vidu vaginaleta ili krema, koristi za lečenje gljivičnih infekcija kože koje su uzrokovane gljivicama Trichophyton ili Candida, zatim za kožu koja je obolela od sekundarne infekcije, kod kandida-vulvitisa i kandida-balanitisa.

Kansen se koristi za primenu kod gljivičnih infekcija stopala (kao što je atletsko stopalo), na pregibnim površinama inficirane kože i kod infekcija stidnih usana kod žena i za muškarce: kod upale glavića i prepucijuma polnih organa.

Kansen kremu za gljivice, treba naneti u tankom sloju, 2 do 3 puta dnevno, blagim utrljavanjem.

Kansen krema

Napomene o lečenju Kansen kremom

Ako infekciju uzrokuju dermatofite, lečenje treba da traje bar mesec dana, a kod infekcija kandidom – minimum dve sedmice. Za primenu kod lečenja atletskog stopala, pre upotrebe kreme, stopalo operite i osušite, posebno u predelu među prstima. U slučaju da nema poboljšanja stanja posle mesec dana terapije – morate se javiti lekaru.

Kansen vaginalne tablete

Pored Kansen masti, za slične zdravstvene probleme koriste se Kansen vaginalete i o tome odlučuje lekar. Vaginalete Kansen kao aktivnu materiju sadrže klotrimazol. U pakovanju su 3 vaginalete. Proizvodi ih Zdravlje Leskovac a cena im je oko 600 dinara.

Klotrimazol iz vaginaleta oštećuje membranu gljivica i tako onemogućava njihov dalji rast i razvoj, pa se zato ovaj lek koristi za terapiju vaginalne kandidijaze koju upravo uzrokuju gljivice. Kandida inače u uobičajenim uslovima živi u vagini, ali u nekim uslovima se širi na okolinu i nastanjuje stidne usne. Simptomi ovakve infekcije su svrab vagine i stidnih usana, bolovi u predelu vagine, kao i sekret beličaste boje bez mirisa.

Moguće je da imate navedenu infekciju ali da ona nije praćena navedenim simptomima.

Kontraindikacije

Ako prvi put trebadakoristite Kansen lek, pre nego što počnete sa terapijom, konsultujte se sa lekarom. Recite Vašem lekaru da li pijete neke lekove, da li patite od neke bolesti, zatim ako ste alergični na lekove ili imate neki poremećaj metabolizma. Kansen vaginalete nmojte koristiti ako ste preosetljivi na klotrimazol ili alergični na bilo koji sastojak leka. Kansen nije lek koji se preporučuje za bebe.

Vaginalete takodje ne bi trebalo da primenjujete ako patite od vaginalnog krvarenja mimo menstrualnog ciklusa, ako imate krvave mrlje u sekretu, u slučaju da imate ulceracije, mehuriće ili rane na vagini ili stidnim usnama, ako patite od proliva, povraćanja ili mučnine, kao ni ako imate bolove tokom mokrenja i u donjem delu stomaka kao ni ako Vaš vaginalni sekret ima neprijatan miris. Moguće je da nemate vaginalnu kandidijazu, pa se obratite lekaru kako bi Vam bila odredjena adekvatna terapija.

Kansen se ne koristi za vreme menstruacije zato što mu je dejstvo u tom slučaju umanjeno.

Kansen u trudnoći i dojenje

U slučaju da ste u drugom stanju, da ste u fazi dojenja bebe ili pokušavate da ostanete trudni, obavezno se pre primene Kansena konsultujte sa lekarom. Kansen se može koristiti u trudnoći, ali samo uz kontrolu lekara.

Šta Vaš lekar treba da zna?

– Da li ste imali više od dve vaginalne infekcije u poslednjih šest meseci i

– Da li ste Vi ili Vaš partner već imali seksualno prenosiva oboljenja

Ako ste mladji od 16 ili stariji od 60 godina, lekar će pažljivije razmotriti način Vašeg lečenja.

Kansen i kontracepcija

Vaginalne tablete Kansen mogu da umanje efikasnost prezervativa i dijafragme, pa zato tokom terapije kansenom koristite neku drugu kontracepciju ali i tokom 5 dana nakon prestanka terapije.

Napomena: Ovaj tekst je informativnog karaktera i ne zamenjuje mišljenje stručnjaka. Pre primene leka obavezno pročitajte uputstvo za upotrebu. O indikacijama, merama opreza i neželjenim reakcijama na lek, posavetujte se sa lekarom ili farmaceutom.

Share.

Comments are closed.