Kalijum hlorid – preparat za nadoknadu kalijuma

0

Kalijum hlorid (Kalii chloridi – oralni prašak) se u medicini korisiti za nadoknadu kalijuma koji u organizmu može biti na smanjenom novou iz više razloga. Nedostatak kalijuma uzrokovan je obično povraćanjem, prolivom, upotrebom odredjenih lekova, zatim zbog problema sa bubrezima ili crevima, useld poremećaja metabolizma, nekih porodičnih naslednih bolesti ili zbog nedovoljne količine kalijuma u ishrani.

Kontraindikacije

Kalijum hlorid se ne sme koristiti kod pacijenata koji su alergični na kalijum hlorid, kod bubrežnih bolesnika, kod pacijenata koji imaju težak i dugotrajan proliv, koji su oboleli od Adisonove bolesti, kod osoba koje pate od hormonalnog poremećaja( hipoaldosteronizam), koje imaju zastoj kretanja hrane kroz probavni sistem.

Kalijum hlorid

Kalii chloridi se takodje ne primenjuje kod pacijenata koji imaju veće povrede, opekotine, grčeve u mišićima ili metaboličke komplikacije nakon lečenja kancera, zatim kod osoba koje pate od metaboličke acidoze, kod kojih organizam slabo eliminiše kalijum, ako kod pacijenta u organizmu već postoji visoka koncentracija kalijuma, i ako pacijent već uzima “diuretike koji štede kalijum”, poput spironolaktona, triamterena ili amilorida.

Pre uzimanja leka morate reći lekaru da li imate kolostomu, ileostomu ili urostomu, da li imate neki problem sa bubrezima, jetrom ili srcem, zatim u slučaju da imate čir na želucu, probleme sa probavom, zatvor, rak creva, opstrukciju creva, hemoroide ili refluksnu bolest.

Obavezno recite Vašem lekaru ako ste u drugom stanju, ili to planirate, kao i ako ste u fazi dojenja.

Primena drugih lekova

Ne uzimajte lek Kalii chloridi ako:

Već koristite lekove poznate pod imenom “diuretici koji štede kalijum”.

Savetujte se sa lekarom ako već primenjujete: digoksin, lekove protiv povišenog krvnog pritiska, lekove za supresiju imunog sistema, protiv upala i bolova, lekove koji utiču na zgrušavanje krvi, lekove koji se primenjuju za astmu ili grčeve u stomaku.

Način primene leka

Prašak se rastvori u čaši vode i zatim se pije lagano uz obrok ili posle jela.

Napomena: Ovaj lek nije preporučljiv tokom trudnoćei dojenja, osim ako lekar ne utvrdi da je to neophodno.

Doziranje

Doziranje zavisi od koncentracije kalijuma u serumu i doze će odrediti Vaš lekar čije uputstvo morate poštovati.

Uobičajene doze za odrasle su: 2 do 4 g dnevno, podeljeno u 2 do 4 doze.

Uobičajene doze za decu su 1-3 mmol/kg dnevno, podeljeno u 2-4 doze.

Ako ste uzeli veću dozu leka nego što je trebalo, odmah se javite lekaru jer ćete možda osetiti blažu glavobolju ili neravnomeran rad srca.

Nikada ne uzimajte duplu dozu da nadomestite to što ste preskočili da uzmete lek!

Ne prekidajte terapiju bez savetovanja sa Vašim lekarom.

Nuspojave (neželjena dejstva leka)

Neželjeni efekti pri primenu ovog leka su retki.

Retko se mogu javiti mučnina, povraćanje, proliv i bol u stomaku, svrab, raš i urtikarija. Od neželjenih efekata na lek, može se javiti i hiperkalijemija i to kod pacijenata koji imaju poremećaj izlučivanja kalijuma ili poremećaj metabolizma kalijuma.

Lek se pakuje u kartonskoj kutiji sa 10 kesica. Svaka kesica sadrži 1 g praška. Cena leka je od 150 do oko 200 dinara. Na tržištu postoje i tablete kalijum hlorida.

Napomena: Ovaj tekst je informativnog karaktera i ne zamenjuje mišljenje stručnjaka. Pre primene leka obavezno pročitajte uputstvo za upotrebu. O indikacijama, merama opreza i neželjenim reakcijama na lek, posavetujte se sa lekarom ili farmaceutom.

Share.

Comments are closed.