Kafetin (Caffetin) – lek protiv bolova

0

Kafetin (Caffetin) je lek protiv bolova, a iako je dostupan bez lekarskog recepta, može se koristiti samo za kratkotrajno lečenje akutnog, umerenog bola, koji se ne smanjuje upotrebom paracetamola, ibuprofena ili acetilsalicilne kiseline.

Kafetin tablete smete da uzimate samo tokom 3 dana. Ako Vam se simptomi ne smanjuju, posavetujete se sa svojim lekarom ili farmaceutom.

Važno je da znate da ovaj lek sadrži kodein koji može uzrokovati zavisnost ako ga uzimate u kontinuitetu duže od 3 dana. Takodje, iako ga uzimate recimo protiv glavobolje duže od 3 dana, glavobolje se mogu pogoršati.

Caffetin sadrži analgetsku kombinaciju koja utiče na smanjenje i ublažavanje bola. Koristi se za zubobolju, za menstrualne bolove, migrenu, glavobolju ( na primer glavobolja koju uzrokuje prehlada) išijalgiju, dismenoreju…

Kao i drugi lekovi koji sadrže kodein, kafetin može biti uzrok pozitivnog rezultata anti-doping testa.

Kafetin proizvodi Alkaloid AD- Skoplje-Makedinija.

Kontraindikacije

Nemojte uzimati Kafetin ako ste alergični na paracetamol, propifenazon, kofein, kodein, opiodne analgetike i pomoćne supstance u tabletama. Takodje, nije preporučljiva primena kafetina ako uzimate druge lekove koji sadrže paracetamol, propifenazon, kofein ili kodein

Kafetin Caffetin lek

Budite oprezni i ne koristite kafetin ako imate teško ostećenje bubrežne i jetrene funkcije, ako imate porfiriju, ili neki od retkih naslednih metaboličkih poremećaja.

Budite oprezni s Kafetinom ako bolujete od bolesti creva, ako ste imali operaciju žuči, ako imate poremećaje krvi… U slučaju da tokom lečenja kafetinom dobijete povišenu temperaturu, ako se jave upala grla ili čirevi u ustima, odmah se konsultujte sa lekarom.

Uzimanje drugih lekova i Kafetin

Obavestite lekara ako paralelno uzimate neki od sledećih lekova jer to može uticati na njihovo dejstvo , ali i na dejstvo kafetina: hipnotici ili anksiolitici, stimulansi centralnog nervnog sistema, MAG inhibitori, metoklopramid, domperidon, kolestiramin, oralni antikoagulansi, nesteroidni protivupalni lekovi…

Kafetin, hrana, pića i alkohol

Tokom upotrebe Kafetina izbegavajte alkoholna pića i napitke koji sadrže kofein.

Kafetin u trudnoći i dojenje

Ne preporučuje se primena Caffetina tokom trudnoće, posebno u prvom trimestru i u poslednjih 6 nedelja drugog stanja. Upotrebu Caffetina treba izbegavati i tokom samog porodjaja zbog opasnosti od respiratorne depresije kod novorodjenčadi. Caffetin se ne sme koristiti za vreme dojenja.

Ako se desi da osetite zamagljen vid po uzimanju kafetina, ne savetuje se rukovanje mašinama ili upravljanje vozilima.

Doziranje

Ne uzimajte lek duže od 3 dana pa ako Vam u tom periodu Kafetin ne pomogne, obratite se lekaru.

Uobičajena doza za odrasle:

-Pojedinačna doza: 1-2 tablete sa intervalom izmedju dve doze od 4 do 6 sati. Maksimalna dnevna doza ne sme biti veća od 6 tableta. Lek Kafetin ne smeju da koriste deca mladja od 14 godina.

Ako uzmete više Caffetina nego sto je trebalo, potražite medicinsku pomoć jer u slučaju predoziranja lek može uzrokovati specificne simptome, oštećenje jetre pa je zato potrebno pravovremeno reagovanje.

Mogući neželjeni efekti

Od nuspojava pri korišćenju kafetina može se desiti zatvor, dok je u slučaju narednih nuspojava neophodno da se odmah javite lekaru: jak bol u stomaku, povraćanje, alergijska reakcija na koži, kratak dah, otok lica i usta, čirevi u usnoj duplji, iznenadno krvarenje i nastanak modrica i žutilo kože i očiju.

Ako Cafetin koristite u skladu sa uputstvom i ne duže od 3 dana, neće se razviti zavisnost.

Cena kutije Kafetina u domaćim apotekama je oko 250 dinara.

Napomena: Ovaj tekst je informativnog karaktera i ne zamenjuje mišljenje stručnjaka. Pre upotrebe ovog leka obavezno pročitajte uputstvo za upotrebu. O indikacijama, merama opreza i neželjenim reakcijama na lek, posavetujte se sa lekarom ili farmaceutom.

Share.

Comments are closed.