Exelon – flasteri za Alchajmerovu bolest

1

Exelon je lek koji se u vidu flastera koristi za lečenje poremećaja pamćenja kod bolesnika s Alzheimerovom bolešću. (lek za demenciju).

Kontraindikacije

Nemojte koristiti Exelon ako ste alergični na rivastigmin koji je aktivna supstanca ovog leka, ili na bilo koju od pomoćnih materija leka, zatim, ako ste ranije imali alergijsku reakciju na sličnu vrstu leka.

Exelon ne treba da koristite i ako imate kožnu reakciju koja se širi van površine pokrivene flasterom, ako postoji snažnija lokalna reakcija i ako ne dođe do poboljšanja stanja u roku od 48 sati nakon što ukonite transdermalni flaster.

Oprez je potreban ako imate ili ste ikada imali nepravilne otkucaje srca, čir na želucu, oštećenje jetre, poteškoće s mokrenjem, astmu, teško oboljenje disajnih organa, ako patite od drhtavica, ako imate suviše nisku telesnu masu, zatim gastrointestinalne reakcije kao što su mučnina, povraćanje i proliv.

Primena Exelon flastera kod dece i adolescenata mlađih od 18 godina se ne preporučuje.

Exelon  flasteri

Exelon i drugi lekovi

Exelon može imati medjudejstvo sa nekim drugim lekovima koje korisitite a to su: tablete za ublažavanje grčeva ustomaku i mišićima, lekovi za Parkinsonovu bolest ili lekovi za prevenciju bolesti kretanja.

Ako Vas očekuje operacija tokom korišćenja Exelon transdermalnih flastera, obavestite o tome Vašeg lekara, jer oni mogu pojačati delovanje nekih lekova za opuštanje mišića u anesteziji.

Exelon, hrana, piće i alkohol

Hrana i piće nemaju uticaja na primenu Exelon transdermalnih flastera, jer rivastigmin ulazi u krvotok putem kože.

Exelon u trudnoći i dojenje

Ako ste u drugom stanju ili to planirate, obavestite Vašeg lekara kako bi procenio korist primene ovih flastera u odnosu na mogući negativan uticaj na plod.

Tokom lečenja Exelon transdermalnim flasterima ne smete dojiti.

Upravljanje vozilima i mašinama

Exelon transdermalni flasteri mogu uzrokovati nesvesticu ili tešku smetenost. Ako se osećate slabo ili smeteno, nemojte voziti, upravljati mašinama niti raditi poslove koji zahtevaju koncentraciju u aktivnu pažnju.

Doziranje (način primene)

Exelon transdermalne flastere uvek treba da koristite onako kako Vam je propisao lekar. Istovremeno se nosi samo jedan Exelon flaster. Više flastera može biti potencijalno opasno po zdravlje! Pre stavljanja novog flastera potrebno je skinuti flaster od prethodnog dana. Ne secite flaster na komadiće. Lečenje obično počinje s Exelon 4,6 mg/24 h a uobičajena dnevna doza je Exelon 9,5 mg/24 h.

Tokom lečenja , moguće je da će Vaš lekar, u zavisnosti od potreba, menjati doze. Ako niste stavljali flaster nekoliko dana, ili ste zaboravili, posavetujte se sa lekarom o nastavku terapije.

Važno je da pre stavljanja flastera osigurate da Vam je koža suva, čista i bez malja, pudera, losiona ili ulja ali i bez rana i povreda.

Stavite samo jedan flaster na dan na samo jednu od sledećih lokacija: leva nadlaktica ili desna nadlaktica, gornji deo lievog ili desnog dela grudnog koša (izbegavajte dojke), leva ili desna strana gornjeg dela leđa, leva ili desna strana donjeg dela leđa. Menjajte pozicije i nemojte stavljati novi flaster na isto mesto na koži unutar 14 dana.

Exelon flasteri su tanki, neprozirni, plastični flasteri zapakovani u zaštitnu kesicu koju ne treba otvarati sve dok ne treba da se zalepi na kožu. Kesica se otvara makazama po tačkastoj liniji.

Po skidanju flastera, ne dirajte prstima oči i operite ruke sapunom i vodom.

Napomena: Kupanje, plivanje ili tuširanje ne utiče na flaster. Pazite samo da se flaster ne odlepi. Nemojte tokom nošenja flastera ići u solarijum ili se dugo izlagati suncu. Ako se flaster odlepi, stavite novi do kraja dana, pa ga zamenite drugi dan u uobičajeno vreme.

Najbolje je stavljati novi flaster svaki dan, u isto doba dana. Ako ste slučajno stavili više od jednog flastera, skinite sve flastere s Vaše kože i obavestite lekara o tome jer se mogu javiti mučnina, povišen pritisak, proliv i povraćanje.

Nuspojave

Manje često se mogu izmedju ostalog javiti: usporeni otkucaji srca, halucinacije, čir na želucu.Vrlo retko: ukočenost udova i drhtanje ruku.

Moguće su alergijske reakcije na mestu primene, pogoršanje Parkinsonove bolesti, upala gušterače, dehidracija, poremećaji jetre.

Od ostalih nuspojava moguće su još: smanjen apetit, osećaj uznemirenosti ili pospanost, drhtavica, jače znojenje, poteškoće sa spavanjem, bol u grudnom košu, krv u stolici ili pri povraćanju.

Cena kutije flastera Exelon, sa 30 komada košta oko 4 500 dinara.

Napomena: Ovaj tekst je informativnog karaktera i ne zamenjuje mišljenje stručnjaka. Pre upotrebe ovog leka obavezno pročitajte uputstvo za upotrebu. O indikacijama, merama opreza i neželjenim reakcijama na lek, posavetujte se sa lekarom ili farmaceutom.

Share.

1 komentar

  1. Molim Vas da li mozete da mi kazete gde bi mogao da kupim Exelon flaster za Alchajmerovu bolest u Beogradu.Hvala.