Escitalopram – lek za anksioznost

0

Escitalopram tablete koriste se za anksioznost i za lečenje depresije.

Lek Escitalopram je antidepresiv koji deluje na količinu serotonina u mozgu pošto se smatra da su poremećaji serotonina značajan faktor u razvoju depresije i srodnih bolesti.

Kontraindikacije

Nemojte koristiti ovaj lek ako ste alergični na escitalopram ili na bilo koji sastojak tableta, zarim ako uzimate inhibitore monoamino oksidaze, selegilin, moklobemid i linezolid.

Ovaj lek nije namenjen Vama ako imate urođen nepravilan srčani rita, ili ste ranije imali epizodu nenormalnog srčanog ritma ili ako uzimate lekove zbog problema sa srčanim ritmom.

Escitalopram tablete

Escitalopram tablete se ne primenjuju kod dece i adolescenata mladjih od 18 godina. Ipak, lekar može propisati Escitalopram tablete za bolesnike mlađe od 18 godina ako je to u njihovom najboljem interesu.

Escitalopram tablete u trudnoći i dojenje

Ako ste trudni, ne uzimajte Escitalopram tablete, osim ako Vam lekar to izričito nije savetovao.

Kod novorodjeneta se mogu javiti teškoće s disanjem, plavkasta boje kože, napadi, promena telesne temperature, poteškoće s hranjenjem, povraćanje, snižen nivo šećera u krvi, ukočenost ili opuštenost mišića, pojačani refleksi, tremor, drhtanje, razdražljivost, letargija, stalni plač, pospanost i poteškoće sa spavanjem. Takodje, ne uzimajte Escitalopram tablete ako dojite, osim ako lekar nije tako odredio.

Doziranje i način primene

Uvek uzimajte lek prema uputstvu lekara.

U lečenju depresije uobičajena preporučena doza je 10 mg i uzima se kao jedna dnevna doza. Maksimum je 20 mg na dan. Kod paničnog poremećaja početna doza je 5 mg u obliku jedne dnevne doze tokom prve nedelje i pre povećanja doze na 10 mg dnevno.

Za lečenje socijalnog anksioznog poremećaja uobičajena doza iznosi 10 mg i uzima se kao jedna dnevna doza. Kod generalnog anksioznog poremećaja uobičajena doza iznosi 10 mg dnevno.

Kod starijih bolesnika uobičajena početna doza iznosi 5 mg dnevno a doza se može povećati in a 10 mg.

Tablete Escitalopram možete uzimati uz obrok ili ne. Progutajte tabletu uz malo tečnosti a tabletu nemojte žvakati. Tableta se može lomiti pritiskom na kraj tablete . Moguće je da će proći nekoliko nedelja dok ne osetite poboljšanje. Ako prerano prekinete lečenje, simptomi bolesti mogu se vratiti. Preporuka je da se lečenje nastavi još tokom 6 meseci pošto počnete da se osećate bolje. Ne preporučuje se da se tokom terapije ovim lekom konzumira i alkohol.

Ako ste uzeli dozu veću od propisane, odmah se javite lekaru! Ako ste zaboravili dozu, uzmite je čim se setite i lečenje potom nastavite kao i obično.

Moguće nuspojave – neželjena dejstva leka

Nuspojave su uglavnom blage i obično prolazne.

Prijavljene su sledeće nuspojave: otežano mokrenje, neuobičajena krvarenja, uključujući krvarenja u probavnom sistemu, mučnina, začepljen nos, poremećaji apetita, osećaj teskobe, omaglica, proliv, zatvor, tremor, povraćanje, suva usta, jače znojenje, bolovi u mišićima, poremećaji polne funkcije, neuobičajeni snovi, koprivnjača, napadi panike, smetenost, osip, poremećaji ukusa, poremećen san, nesvestica, opadanje kose, zvonjenje u ušima, otok ruku ili nogu, smanjenje težine, krvarenje iz nosa, vaginalno krvarenje, agresija, halucinacije…

Ako primetite oticanje kože, drhtanje, grčeve, brze otkucaje srca, žutu prebojenost kože i beonjača, otok jezika, usana ili lica, nesvesticu, otežano disanje ili gutanje – odmah treba potražiti pomoć lekara.

U slučaju pojave misli o samoubistvu odmah razgovarajte sa Vašom porodicom ili bližnjima i javite se lekaru.

Cena leka je oko 250 dinara.

Napomena: Ovaj tekst je informativnog karaktera i i ne zamenjuje mišljenje stručnjaka. Pre upotrebe obavezno pročitati uputstvo za upotrebu. O indikacijama, merama opreza i neželjenim reakcijama na lek, konsultujte se sa lekarom ili farmaceutom.

Share.

Comments are closed.