Euthyrox – lek za štitastu žlezdu

0

Lek Euthyrox kao aktivnu materiju sadrži levotiroksin, koja je sintetički hormon sa istim dejstvom prirodnog hormona štitne žlezde.

Eutyrox tablete se koriste za lečenje bolesti poremećaja rada štitne žlezde: za benign eutiroidnu gušavost kod pacijenata s normalnom funkcijom ove žlezde, zatim za sprečavanje ponovne pojave gušavosti posle operacije, kao zamena prirodnog hormona štitne žlezde, kada ga ona ne proizvodi u dovoljnim količinama, za sprečavanje ponovne pojave tumora kod pacijenata s karcinomom ove žlezde i za uspostavljanje ravnoteže hormona štitnjače, kada se pojačano lučenje hormona leči antitiroidnim lekovima.

Kontraindikacije

Nemojte uzimati ovaj lek za štitnu žlezdu, ako ste alergični na aktivnu materiju u leku ili na neki drugi sastojak tableta, ako imate nelečeni poremećaj nadbubrežne žlezde, hipofize ili pojačano lučenje hormona štitnjače niti ako patite od akutnih bolesti srca. Euthyrox nemojte uzimati zajedno s antitiroidnim lekovima u trudnoći.

Euthyrox lek

Oprez pri primeni ovog leka je potreban ako imate anginupektoris, zatajenje srca, ubrzan i nepravilan rad srca, visoki krvni pritisak i arteriosklerozu.

Važno je da se tokom terapije ovim lekom, često kontroliše nivo hormona štitnjače.

Obavestite Vašeg lekara pre uzimanja ovog leka ako ste u menopauzi ili postmenopauzi.

Euthyrox i drugi lekovi

Neki lekovi mogu imati uticaj na dejstvo Eutyroksina, pa zato recite lekaru ako uzimate lekove za snižavanje šećera u krvi, lekove koji sprečavaju zgrušavanje krvi, lekove koji snižavaju nivo masnoće u krvi i visoki holesterol, antacide, lekove za čir želuca ili creva, propiltiouracil, glukokortikoide, beta-blokatore, antidepresive, lekove protiv malarije, barbiturate, ako ste na nekoj hormonskoj terapiji, ako pijete kontraceptive, lekove za bolesti bubrega, diuretike, amiodaron…

Eutyrox i mršavljenje

Uzimanje hormona štitne žlezde neće umanjiti Vašu telesnu težinu ako su Vaši hormoni na normalnom nivou. Ako povećavate dozu na svoju ruku, javiće se ozbiljne nuspojave.

Eutyrox, hrana, piće i alkohol

Recite lekaru ako jedete hranu koja sadrži soju, jer ona može smanjiti apsorpciju Euthyroxa, pa će možda biti potrebno prilagodjavanje doze. Alkohol nije posebno kontraindikovan.

Trudnoća i dojenje

Ako ste trudnica, nastavite da uzimate Euthyrox, ali razgovarajte sa leakrom o mogućem prilagodjavanju doze. Ako dojite, nastavite s uzimanjem Euthyroxa u skladu s preporukama lekara.

Doziranje

Individualnu dnevnu dozu leka će odrediti lekar. Pravilo je da se lečenje počinje nižum dozama koja se povećava na 2 do 4 nedelje sve do postizanja Vaše pune, individualne doze.

Preporučena dnevna doza Euthyroxa:

Benigna gušavost: 75-200 mikrograma

Sprečavanje povraćaja gušavosti nakon operacije: 75-200 mikrograma

Supresija rasta tumora kod pacijenata s karcinomom žlezde: 150 – 300 mikrograma

Uspostavljanje ravnoteže hormona štitne žlezde: 50 -100 mikrograma

Uzmite dnevnu dozu ujutro na prazan želudac, pola sata pre doručka sa pola čaše vode. Za primenu kod dece, razmrvite tabletu, pomešajte je s malo vode i dajte detetu sa nešto više vode.

Trajanje lečenja odredjuje lekar. Većina pacijenata Euthyrox uzima tokom čitavog života.

Predoziranje

Ako uzmete više Euthyroxa nego što je trebalo, možete osetiti ubrzane otkucajesrca, anksioznost, uznemirenost a može se javiti i epilepsija. Odmah se javite lekaru.

Ne uzimajte dvostruku dozu da biste nadoknadili zaboravljenu tabletu, nego sledećeg dana uzmite normalnu dozu.

Neželjena dejstva

Ako ste uzeli više leka nego što je propisano, ili ako ne podnosite određenu dozu, mogu se javiti: bol u grudima, glavobolja, slabost mišića i grčevi, iznenadno crvenilo, povraćanje, poremećena menstruacija, nesanica, jače znojenje, proliv, nemir, pritisak u glavi, gubitak telesne težine.

Moguće su i neke alergijske reakcije na neki od sastojaka Euthyroxa kao što je oticanje lica ili grla kada je potrebno da se odmah javite lekaru!

Cena ovog leka u zavisnosti od pakovanja je od oko 100 do oko 170 dinara.

Napomena: Ovaj tekst je informativnog karaktera i ne zamenjuje mišljenje stručnjaka. Pre upotrebe leka obavezno pročitajte uputstvo za upotrebu. O indikacijama, merama opreza i neželjenim reakcijama na lek, posavetujte sa lekarom ili farmaceutom.

Share.

Comments are closed.