Espumisan – kapi protiv grčeva i nadutosti

0

Espumisan L kapi je gastrointestinalni lek. Ovaj lek deluje antipeneći a koristi se i kao pomoćno dijagnostičko sredstvo. Mogu ga koristiti sve starosne grupe (odrasli, deca i bebe).

Espumisan kapi za grčeve sadrže kao aktivnu supstancu – simetikon. Simetikon deluje tako što razgrađuje mehuriće gasova u hrani i u mukusu gastrointestinalnog trakta. Onda gas koji se tako oslobadja može da se preuzme od strane zida creva i potom ukolonjen intestinalnim aktivnostima. Na taj način se smanjuje neprijatna nadutost.

Sadržaj leka Espumisan kapi

Aktivna supstanca je simetikon i 25 kapi emulzije sadrži 40 mg simetikona. Pomoćne supstance su polietilenglikol, monostearat, gliceril-monostearat, sorbinska kiselina, hidroksi-propilceluloza; natrijum ciklamat, saharin natrijum, aroma banane, koncentrat i voda.

Espumisan kapi

Primena leka Espumisan

Espumisan se koristi u simptomatskom lečenju tegoba koje nastaju zbog nakupljanja gasova u sistemu organa za varenje, kao što su na primer nadimanje ili gasovi, i grčevi kod beba.

Ovaj lek se koristi još i za dijagnostička ispitivanja trbušne regije, kao što su radiografija, sonografija (ultrazvuk) i gastroskopija.

Espumisan se može primeniti i kao sredstvo protiv penušanja u slučajevima trovanja deterdžentima (tenzidi).

Kontraindikacije i mere opreza

Nemojte koristiti lek Espumisan L ako ste alergični na aktivnu supstancu simetikon ili na neki od drugih sastojaka leka.

U sluaju da abdominalne smetnje nastanu ili ako se i dalje nastavljaju, morate se javiti Vašem lekaru da bi se identifikovao uzrok tih smetnji, kao i moguće prikriveno prisustvo osnovne bolesti koja zahteva drugu terapiju.

Espumisan i alkohol nisu posebno kontraindikovani.

Dodatne napomene: Interakcije sa drugim lekovima nisu poznate i nema posebnih upozorenja u vezi sa uzimanjem leka sa odredjenom vrste hrane i pića. Lek Espumisan nema uticaja na sposobnosti prilikom upravljanja motornim vozilom ili rukovanja mašinama.

Primena leka Espumisan L u periodu trudnoće i dojenja

Nema ograničenja za upotrebu Espumisan L emulzije tokom trudnoće i perioda dojenja pa ga trudnice i dojilje mogu slobodno koristiti.

Neželjena dejstva – nuspojave

Neželjena dejstva povezana sa upotrebom Espumisana do sada nisu zabeležena.

Doziranje leka Espumisan L i način primene

Ako Vam nije drugačije propisano, uvek uzimajte lek Espumisan L prema navedenom uputstvu. Ako niste najsigurniji, proverite koja bi doza bila optimalna za Vas ili Vaše dete sa Vašim doktorom ili farmaceutom.

Uobičajeno doziranje za simptomatsku terapiju gastrointestinalnih tegoba uzrokovanih gasom, na primer nadimanje ili gasova i za grčeve kod beba: Novorodjenčad – 25 kapi pre ili posle dojenja, deca starosti od jedne do 6 godina – 25 kapi, 3 do 5 puta na dan, deca od 6 do 14 godina starosti – 25 do 50 kapi, 3 do 5 puta dnevno, svi stariji od 14 godina – 50 kapi (2 ml) 3 do 5 puta na dan.

Napomena: Ako je neophodno, lek Espumisan L se može koristiti tokom dužeg vremenskog perioda.

Kao priprema za dijagnostičko ispitivanje abdominalne regije odnosno pre radiografskih i sonografskih snimanja – lek se koristi kao dodatak suspenziji kontrastnih medija i to 100 do 200 kapi (4-8ml) u 1l contrastnog medijuma za snimanje. Pre endoskopije, koristi se doza od 100-200 kapi (4-8ml).

Kao sredstvo protiv penušanja usled trovanja deterdžentima, a u zavisnosti od težine trovanja, deca koriste 65 kapi a odrasli 10 do 20 ml.

Bočicu treba pre primene dobro promućkati.

Upozorenje: Ako je došlo do trovanja deterdžentima, i ako ste koristili Espumisan kao prvu pomoć, ipak se morate odmah javiti lekaru!

Lek se izdaje bez lekarskog recepta.

Cena leka Espumisan kapi je oko 300 dinara.

Napomena: Ovaj tekst je informativnog karaktera i ne zamenjuje mišljenje stručnjaka. Pre upotrebe obavezno pročitati uputstvo za upotrebu. O indikacijama, merama opreza i neželjenim reakcijama na lek, konsultujte se sa lekarom ili farmaceutom.

Share.

Comments are closed.