Esperson – mast protiv dermatoza

4

Lek Esperson (krema, mast) kao aktivnu materiju sadrži betamethason. Paralelni lek odnosno zamena je Beloderm. Pripada grupi jakih kortikosteroida.

Indikacije

Esperson se primjenjuje lokalno na kožu u cilju smanjenja crvenila i svraba koji su prisutni kod nekih bolesti kože kao što su psorijaza, ekcem, razne vrste dermatitisa i seboreja.

Kontraindikacije

Nemojte primenjivati ovu mast: ako ste preosetljivi na betametazon ili bilo koji od pomoćnih sastojaka leka.

Ovaj lek ne smete koristiti za lečenje akni, rozaceje, dermatitisa, na područjima oko usta, kod svraba u urogenitalnom predelu i predelu anusa, kod tuberkuloze kože, pelenskog osipa, virusnih infekcija kože (naročito ne kod herpesa), kravljih boginja i vodenih kozica.

Esperson mast

Oprez je potreban ako tokom primene ovemasti osetite svrab i crvenilo, kada treba prestati sa primenom masti.

Važno je da Esperson ne koristite ispod zavoja, ni pelena, posebno kod dece! Dugotrajna primena za lice nije preporučljiva, kao ni mazanje na mestima na koži gde je ona oštećena, gde postoje rane, dok će prepone i pazuh biti izloženi mogućem nastanku strija.

Ako na koži postoji supergljivična infekcija, posavetujte se sa lekarom oko dodatne terapije.

Primena kod dece

Potreban je poseban oprez kod primene ove masti na dečiju kožu, jer, zbog veće površine kože u odnosu na telesnu masu i nedovoljno razvijenog rožnatog sloja, može doći do apsorpcije proporcionalno veće količine leka pa je tako i mogućnost nusefekata veća. Primenu kod dece ograničite na najkraće moguće vreme.

Oprez je potreban i kod pacijenata sa poremećajem rada jetre kao i kod bolesnika kojima je potrebna dugotrajna terapija ovim lekom.

Trudnoća i dojenje

Ovu mast u trudnoći i u periodu dojenja možete koristiti samo ako je to krajnje neophodno. Lek se ne sme nanositi na kožu dojki neposredno pre dojenja.

Dejstvo

Esperson se nanosi samo spolja – na kožu i to kod lečenja npr. suhih, ljuskavih lezija i lišajeva…

Količinu masti koja je potrebna da bi se pokrila obolela površina kože, nanesite jednom do dva puta na dan u tankom sloju, laganim utrljavanjem. Na područjima kože s debelim rožnatim slojem potrebna je češća primena. Operite ruke nakon mazanja masti.

Trajanje lečenja ne sme biti duže od 3 nedelje, a kod dece od 5 dana. Nikad ne primenjujte više masti nego što Vam je propisano, a u slučaju da ste mast korisititli u velikoj količini ili tokom dužeg razdoblja od propisanog, odmah se posavetujte sa lekarom. Ne duplirajte količinu masti pri mazanju ako ste propustili jedno mazanje. Ako ste Vi ili neko drugi zabunom progutali mast, odmah se javite u bolnicu.

Moguće nuspojave

Stanjena koža, strije, tačkasto krvarenje u koži, vidljivo proširenje kapilara u koži, nadraženost kože, suva ili ispucala koža, upala korena dlaka, pojačana dlakavost kože, akne, upala kože oko usta, crvenilo, otekline, osip, pečenje, svrab, promena boje kože i kose, začepljenje izvodnih kanala žlezda znojnica, infekcije kože.

Nuspojave se javljaju baš retko, uglavnom zbog predoziranja i obično nestaju odmah nakon prekida lečenja.

Lek čuvajte pri temperaturi do 25°C.

Cena ove masti, u zavisnosti od pakovanja i koncentracije aktivne materije je izmedju 200 i 500 dinara.

Proizvodjač je Jugoremedija.

Napomena: Ovaj tekst je informativnog karaktera i ne zamenjuje stručno mišljenje. Pre upotrebe leka, obavezno pročitajte uputstvo za upotrebu. O indikacijama, merama opreza i neželjenim reakcijama na lek, posavetujte se sa lekarom ili farmaceutom.

Share.

4 komentara

  1. svetlana mitic on

    mogu li nekako preko vas naruciti mast esperson unapred zahvaljujem na odgovor