Esperal tablete protiv alkoholizma

2

Esperal tablete kao aktivnu materiju sadrže disulfiram i koriste se kao lek protiv alkoholizma.

Dejstvo leka Esperal

Ovaj lek usporava aktivnost niza enzima, usled čega se prekida uobičajeni put razgradnje etil alkohola u organizmu. Lek se brzo apsorbuje, a maksimalni efekat ispoljava 12 sati nakon što ga popijete. Zbog sporog izlučivanja, efekat se održava narednih 10 do 14 dana.

Doziranje i način primene

Preporučena dnevna doza u početku lečenja je jedna tableta od 500 mg. Ova doza se postepeno smanjuje na 1/2 ili na 1/4 tablete tokom dana. Lek se uzima ujutru, uz doručak.

Esperal tablete

Neželjena dejstva

Brojna su neželjena dejstva ovog leka. Iskustva pokazuju da se češće od ostalih javljaju sledeće nuspojave: metalni ukus u ustima, neprijatan zadah polineuritis donjih ekstremiteta, neuritis optičkog živca, gubitak pamćenja, konfuznost, psihotična stanja, glavobolja, pospanost i kožne alergijske manifestacije. Ređa je pojava hepatitisa.

Napomena: U slučaju da se tokom terapije ovim lekom uzme alkohol, javlja se crvenilo, eritem, mučnina, povraćanje, hipotenzija, tahikardija i opšta nelagodnost. U težim slučajevima mogu se javiti depresija disanja, kardiovaskularni kolaps, poremećaji srčanog ritma, anginozni bolovi, infarkt srca, edem mozga, krvarenje u mekim moždanicama i konvulzije.

Kontraindikacije

Nemojte uzimati Esperal ako ste preosetljivi na disulfiram, ili na bilo koju od pomoćnih materija u leku.

Lek se ne sme uzimati ni u trudnoći ni tokom dojenja.

Esperal nije namenjen za pacijente koji imaju oboljenje jetre, dijabetes, neuropsihijatrijske bolesti, epilepsiju, oboljenje koronarnih krvnih sudova. Disulfiram se ne sme davati pacijentima koji su prethodna 24 časa konzumirali alkohol.

Upozorenja

Pre započinjanja terapije i tokom prva 3 meseca lečenja mora se kontrolisati funkcija jetre.

Lek se vrlo obazrivo mora primenjivati kod osoba sa bubrežnim poremećajima ili smanjenom funkcijom štitaste žlezde.

Uticaj na sposobnost upravljanja motornim vozilima i mašinama

Budite oprezni jer se tokom terapije ovim lekom može javiti pospanost. U tom slučaju, ne preporučuje se upravljanje vozilima niti rukovanje mašinama.

Esperal i drugi lekovi

Usled nastupanja antabusne reakcije, ovaj lek se nikako ne sme kombinovati sa alkoholom u bilo kom obliku. Kombinacija sa izoniazidom izaziva poremećaje ponašanja i koordinacije, u kombinaciji sa nitro-5-imidazolima (metronidazol i slični lekovi) javljaju se akutni delirijum i konfuzna stanja, a paralelna primena sa fenitoinom može uzrokovati povećanje njegovih koncentracija u krvi do nivoa toksičnih.

Paralelna upotreba ovog leka sa drugim hepatotoksičnim lekovima, povećava rizik za toksično oštećenje jetre.

Ovaj lek može potencirati antikoagulantni efekat varfarina i sličnih lekova koji deluju na zgrušavanje krvi, i tako povećati rizik od krvarenja.

Zbog inhbiranja metabolizma teofilina, u slučaju da se ovaj lek daje zajedno sa disulfiramom, biće potrebno smanjenje dnevnih doza teofilina.

Svojim dejstvom koje nhibira oksidativni metabolizam, disulfiram potencira sedativni efekat benzodiazepinskih preparata, a triciklični antidepresivi će pojačavati “antabusno” delovanje Esperala.

Predoziranje

U slučaju daste uzeli više leka nego što je to propisano, među neurološkim znacima javljaju se konfuzija, ekstrapiramidalna simptomatologija, poremećaji svesti različitog stepena težine (uključujući i komu ) kao i encefalopatija.

Terapija u slučaju predoziranja zavisi od simptoma.

U slučaju istovremenog uzimanja većih doza leka i većih količina alkohola, javljaju se koma, kardiovaskularni kolaps i brojne neurološke komplikacije.

Cena Esperala je oko 150 dinara.

Napomena: Ovaj tekst je informativnog karaktera i ne zamenjuje mišljenje stručnjaka. Pre upotrebe leka obavezno pročitajte uputstvo za upotrebu. O indikacijama, merama opreza i neželjenim reakcijama na lek, posavetujte sa lekarom ili farmaceutom.

Share.

2 komentara