Escapelle – “pilula za dan posle”

0

Escapelle tablete sadrže kao aktivnu materiju levonorgestrel.

Escapelle pilule su hitan oralni kontraceptiv koji može da se koristi posle nezaštićenog polnog odnosa ili neuspeha kontraceptivne metode. Ova vrsta sprečavanja trudnoće naziva se još „pilula za dan posle“.

Delovanje: Iskustva i procene navode da Escapelle sprečava 84% očekivanih trudnoća ako se primeni u intervalu od 72 sata (3 dana) nakon nezaštićenog polnog odnosa. Znajte da ove pilule nemaju stopostotnu učinkovitost, i da neće sprečiti trudnoću u svim slučajevima. Ova tableta je efikasnija ako se uzme u što kraćem roku nakon nezaštićenog polnog odnosa.

Escapelle deluje tako što sprečava da jajnici oslobode jajašce, sprečava spermu da oplodi jajašce i sprečava oplodjeno jajašce da se pričvrsti na zid materice.

Escapelle sprečava trudnoću pre nego što do nje dodje. Ova tableta nije efikasna ako ste već u drugom stanju (u trudnoći).

Escapelle pilule

Kontraindikacije

Escapelle sadrži laktozu, pa nemojte koristiti ove tablete ako ste alergični na neke šećere, levonorgestrel ili neki drugi sastojak leka.

Ako ste mladji od 16 godina, morate posetiti svog lekara ili savetovalište za planiranje porodice da biste dobili hitnu kontracepciju.

Escapelle se može koristiti u bilo kojoj fazi menstrualnog ciklusa (u plodnim danima dok traje ovulacija) osim ako vam menstruacija kasni.

Ako smatrate da ste možda već trudni, potrebno je da uradite test na trudnoću.

Pitajte lekara da li je hitna kontracepcija prigodna za Vas, naročito ako imate bolest tankih creva (kao što je Kronova bolest) koja utiče na varenje hrane, ako imate težih problema sa jetrom, ako ste ikada imali vanmateričnu trudnoću ili upalu jajovoda.

Neki lekovi koje uzimate mogu imati dejstvo na tabletu za hitnu kontracepciju:

  • barbiturati i lekovi koji protiv epilepsije
  • lekovi protiv tuberkuloze
  • lekovi za terapiju protiv HIV infekcije
  • lekovi protiv gljivičnih infekcija
  • biljni lekovi koji sadrže kantarion
  • ciklosporin.

Važno: Ovaj lek vas neće zaštititi od polno prenosivih bolesti. Za te namene koristite kondom.

Escapelle, hrana, piće i alkohol

Hrana i piće, pa tako ni alkoholna pića, nemaju uticaja na uzimanje leka.

Trudnoća i dojenje

Ovaj lek ne smete da korisitite ako ste već trudni. Ako zatrudnite i posle uzimanja ove pilule, važno je da se obratite lekaru. Nema dokaza da će Escapelle naškoditi vašoj bebi .

Veoma male količine aktivnog sastojka ovog leka mogu da se pojave u vašem mleku ali se ne smatra da je to štetno za bebu. Možda je najbolje da tabletu uzmete posle podoja, jer ćete je tako uzeti znatno pre sledećeg podoja i smanjiti količinu aktivnog sastojka u Vašem mleku.

Primena

Tableta Escappele se uzima što pre, po mogućstvu u roku od 12 sati, ali najkasnije 3 dana pošto ste imali nezaštićeni polni odnos. Tableta se guta cela, sa vodom. Ako već koristite metodu zaštite od trudnoće, kao što je pilula za kontracepciju, možete da nastaviti da je uzimate u uobičajeno vreme.

Napomena: Escapelle je namenjen samo za hitne slučajeve i nije redovna metoda zaštite od trudnoće! Ako se koristi više od jednom izmedjuu dve menstruacije, verovatnije je da će se poremetiti menstrualni ciklus i da će se javiti menstrualno krvarenje u terminu kada to ne očekujete.

Escapelle i povraćanje

Ako povraćate u roku od tri sata pošto ste uzeli tabletu, treba da uzmete još jednu ali i da se javite lekaru za dalje savete.

Predoziranje

Ako ste uzeli više ovih tableta odjednom, može vam biti muka, da povraćate ili da dobijete vaginalno krvarenje. Odmah se javite lekaru.

Pošto ste uzeli Escapelle, a želite da imate polne odnose, korisitite kontraceptivne pilule, kondom, dijafragmu ili spermicidna sredstva.

Savetuje se da nakon primene leka zakažete posetu lekaru nakon tri sedmice kako biste potvrdili da je tableta delovala.

Moguće nuspojave

Od svakih 10 žena koje uzmu Escapelle, više od jedne osećaju mučninu. Od svakih 100 žena koje uzmu Escapelle više od jedne i povraćaju.

Nakon primene ove tablete, mogu se javiti: glavobolja, bolno osetljive dojke, bol u stomaku i karlici, dijareja, vrtoglavica ili umor. Ovi simptomi obično traju nekoliko dana.

Veoma retko se dešavaju promene na koži i to kod manje od 1 na 10000 žena.

Cena Escapelle tableta je oko 1 200 dinara.

Napomena: Ovaj tekst je informativnog karaktera i ne zamenjuje mišljenje stručnjaka. Pre upotrebe leka obavezno pročitajte uputstvo za upotrebu. O indikacijama, merama opreza i neželjenim reakcijama na lek, posavetujte sa lekarom ili farmaceutom.

Share.

Comments are closed.