Eritromicin – antibiotik protiv različitih infekcija

0

Eritromicin je antimikrobni lek koji se primenjuje u lečenju velikog broja različitih infektivnih bolesti kao što su: infekcije gornjih disajnih organa (akutne upale sinusa, ždrela, upaljeno grlo, peritonzilarni apsces, sekundarne infekcije, komplikacije gripa, za prehladu). Ovaj antibiotik se upotrebljava i za lečenje infekcija donjih disajnih organa: akutne upale dušnika, akutni i hronični bronhitis, upala pluća, kao i za upalu uha, upalu usne šupljine, upalu oka, upalu i otok zuba (ali uz obavezan lekarski pregled), zatim za ureaplazmu, za infekcije kože i potkožnog tkiva (impetigo, celulitis, apsces komplikovane akne i bubuljice…)

Tablete Eritromicina se koriste i za gastrointestinalne infekcije (kolecistitis, stafilokokni enterokolitis) i ostale infekcije kao što su na primer: osteomijelitis, upala jajnika, uretritis, gonoreja, sifilis, difterija, hlamidijski limfogranulom venereum, prostatitis, šarlah).

Eritromicin lek

Preventivna primena

Eritromicin kapsule se mogu koristiti i u profilaksi bakterijskog endokarditisa, operativnoj preventivi, i reumatske groznice kod pacijenata koji su alergični na penicilin.

Doziranje

Upotreba kod odraslih i kod dece koja su starija od 8 godina

Uobičajena doza je od 1 do 2 g dnevno u podeljenim dozama. Najviša doza po danu je 4 g.

Za profilaksu bakterijskog endokarditisa: 1 g eritromicina, sat vremena pre hirurškog zahvata, a onda još 500 mg 6 sati kasnije.

Kod profilakse reumatske groznice, doza je 250 mg eritromicina na 12 sati.

Ako propustite dozu leka, uzmite je čim se setite, osim ako vreme za sledeću dozu nije preblizu, tada pričekajte i popijte lek. Ne udvostručujte dozu!

Predoziranje

U slučaju predoziranja, odmah prekinite uzimanje leka i javite se lekaru! Simptomi predoziranja su mučnina, povraćanje, gubitak sluha, proliv…

Nuspojave (neželjena dejstva)

Tokom primene ovih kapsula može doći do superinfekcije rezistentnim sojevima bakterija i gljivica, posebno kod dijabetičara. Tada prekinite upotrebu leka .

Ponekad pri primeni Eritromicin kapsula može doći do pojave reverzibilnog hepatotoksičnog učinka, sa ili bez žutice, pretežno kod odraslih pacijenata. Ovo stanje je obično praćeno mučninom, slabošću, bolovima u stomaku i visokom temperaturom. Prekinite primenu leka u tom slučaju i javite se lekaru.

Najčešće nuspojave su bol u trbuhu, mučnina, povraćanje i proliv. Ponekad može doći i do pojave poremećaja jetrene funkcije i hepatitisa sa ili bez žutice, a retko hematološki poremećaji i poremećaji bubrega i nervnog sistema.

Ponekad se mogu javiti i reakcije preosetljivosti: svrab, osip i retko anafilaktička reakcija.

Kontraindikacije

Eritromicin se ne sme koristiti kod pacijenata koji su alergični na eritromicin ili neki od pomoćnih sastojaka leka. Eritromicin kapsule se ne smeju koristiti paralelno sa astemizolom, terfenadinom, cisapridom, pimozidom, ergotaminom i dihidroergotaminom. Obvestite lekara ako paralelno koristite neke lekove.

Eritromicin pojačava antikoagulacijski učinak lekova protiv zgrušavanja krvi.

Kod pacijenata koji pate od mijastenije gravis, i porfirije, eritromicin se ne preporučuje.

Eritromicin i alkohol nisu posebno kontraindikovani.

Eritromicin u trudnoći i dojenje

Eritromicin prolazi kroz placentu pa se ne preporučuje njegova primena u trudnoći. Takodje, izlučuje se u majčino mleko, ali se uz odgovarajući oprez, može primenjivati kod dojilja.

Tablete koštaju od 200 do 325 dinara a cena sirupa je od 280 do 415 dinara.

Napomena: Ovaj tekst je informativnog karaktera i ne zamenjuje mišljenje stručnjaka. Pre upotrebe leka obavezno pročitajte uputstvo za upotrebu. O indikacijama, merama opreza i neželjenim reakcijama na lek, posavetujte sa lekarom ili farmaceutom.

Share.

Comments are closed.