Elidel – mast protiv ekcema

0

Lek Elidel (krema, mast) kao aktivnu materiju sadrži pimekrolimus. Elidel deluje protiv upale kože koja se naziva atopijski dermatitis (ekcem). Deluje na ćelije u koži koje su uzročnici upale, uz koju se javljaju crvenilo i svrab.

Elidel se koristi za lečenje znakova i simptoma blagog do umerenog ekcema, za decu stariju od dve godine, (dakle, ne za bebe), kod adolescenata i odraslih.

Kod ranih znakova i simptoma, ovaj lek može sprečiti napredovanje bolesti. Ova krema se koristi onda kada ostali propisani lekovi nisu djelovali, ili ako Vaš tako preporuči.

Obratite se lekaru ako se posle 6 nedelja ne osećate bolje ili se osećate lošije.

Kontraindikacije

Nemojte primenjivati Elidel kremu ako ste alergični na pimekrolimus ili neki drugi sastojak ovog leka. Ako imate oslabljen imunitet, porazgovarajte sa lekarom pre upotrebe Elidela. Elidel krema namenjena je isključivo za lečenje atopijskog dermatitisa i nemojte je upotrebljavati za druge kožne bolesti!

Elidel mast

Ako je koristite za lice, ne unosite je u nos, oči ni usta. Ako je slučajno nanesete na ta mesta, kremu morate temeljito obrisati i/ili isprati vodom. Pazite da je ne progutate.

Kremu ne smete da nanosite na delove kože koja je zahvaćena nekom virusnom infekcijom poput groznice ili vodenih kozica. Prvo ćete morati da izlečite infekciju.

Elidel može izazvati reakcije na mestu primjene, kao što su osećaj vrućine i/ili pečenja, ali su te reakcije obično blage i prolazne. Nemojte na mjesta na koja ste nanijeli Elidel stavljati zavoje, komprese ni flastere.

Tokom lečenja ovim lekom, izbegavajte preterano izlaganje sunčanoj svetlosti i solarijum.

Ako imate eritrodermiju (crvenilo gotovo celog tela) ili Nethertonov sindrom, obavestite o tome lekara pre primene ove masti, kao i ako patite od zloćudnih tumora. Obavestite lekara ako Vam se tokom terapije ovom mašću povećaju limfni čvorovi.

Drugi lekovi i Elidel krema

Ne preporučuje se primena Elidela, na mestima na koži gde je ona reagovala na vakcinu, sve dok se ta reakcija ne povuče.

Elidel se ne sme primenjivati paralelno sa terapijim koja podrazumeva izlaganje ultraljubičastim zracima ili koja uključuje azatioprin ili ciklosporin.

Elidel i alkohol

Nakon konzumiranja alkohola, moguće je , mada retko, da se pojavi crvenilo uz osećaj vrućine, osip, pečenje, svrab ili oticanje .

Elidel u trudnoći i dojenje

Ako ste trudni ili dojite, mislite da biste mogli biti trudni ili planirate trudnoću, obavestite o tome lekara jer za vreme drugog stanja, elidel se ne sme koristiti. Ako dojite, ne nanosite Elidel na dojke.

Nije poznato dejstvo Elidela na sposobnost upravljanja vozilima i rada sa mašinama.

Nuspojave (neželjena dejstva)

Pošto Elidel krema sadrži propilen glikol, cetilni i stearilni alkohol, može uzrokovati lokalne kožne reakcije. Retke su opasne nuspojave poput anafilaktičkog šoka.

Primena

Uvek primenite ovaj lek onako kako Vam je to propisao lekar. Elidel se može nanositi na kožu svih delova tela, uključujući glavu, lice, vrat i mesta gde se koža pregiba.

Pre primene, operite ruke i osušite ih. Nanosite Elidel u tankom sloju tako da potpuno prekriva zahvaćenu kožu ali samo delove koji su zahvaćeni ekcemom.

Krema se nanosi dva puta dnevno, a ako uz kremu koristite i ovlaživače, stavite ih odmah posle Elidela.

Neposredno nakon nanošenja Elidela nemojte se kupati, tuširati ni plivati da ne isperete lek. Prekinite primjenu Elidela čim ekcem prođe.

Ako ste naneli na kožu više kreme nego što je trebalo, jednostavno je obrišite. Nemojte nanositi više kreme kako biste nadoknadili propuštenu dozu.

Ako ste zabunom progutali malo Elidel kreme , odmah o tome obavestite svog lekara.

Čuvati kremu na temperaturi do 25°C. Ne zamrzavati.

Cena leka elidel je oko 1 800 dinara.

Napomena: Ovaj tekst je informativnog karaktera i ne zamenjuje mišljenje stručnjaka. Pre upotrebe leka obavezno pročitajte uputstvo za upotrebu. O indikacijama, merama opreza i neželjenim reakcijama na lek, posavetujte sa lekarom ili farmaceutom.

Share.

Comments are closed.