Elevit – tablete za trudnice

0

Elevit je lek koji sadrži multivitamine, minerale i oligoelemente u tragovima. Preporučuje se za sprečavanje smetnji nastalih zbog neavnoteže ili nedostatka vitamina ili minerala u ishrani posebno za trudnice i za dojilje.

Vitamini, minerali i oligoelementi su važni jer ljudsko telo ne može da ih stvara, pa je zato neophodno da se unose putem hrane. Važni su za pravilno disanje, varenje hrane, stvaranje energije, rad mozga i nervnog sistema, reproduktivnu funkciju, rast… Vitamini, minerali i elementi u tragovima su esencijalne hranjive tvari. Organizam ih ne može sam proizvesti, već ih se mora unijeti putem prehrane.
Trudnicama i dojiljama potrebno je značajno više vitamina, minerala i elemenata u tragovima, nego ženama koje to nisu jer trudnica ne samo da mora snabdeti svoje telo hranljivim materijama, već i organizam nerođenog djeteta.

Tokom drugog stanja i u fazi dojenja, potrebe žene su znatno jače za vitaminima, mineralima i oligoelementima. Uz pomoć ispravne prehrane, i bez unosa alkohola i duvana, trudnice i dojilje su uglavnom u stanju da obezbede dovoljno tih važnih materija. Ipak, nekada je potrebno nadomeštanje.
To je na primer, u slučaju čestog povraćanja, usled čega dolazi do malokrvnosti, i čestog zamaranja kod majke, zatim, mogu se javiti usporen rast i promene na koži i sluznicama kod tek rodjene bebe.

Elevit tablete

Elevit tablete sadrže sve neophodne hranljive materije koje su potrebne tokom tih važnih perioda u životu žene. Ove kapsule mogu da spreče smetnje koje nastaju kao posledica nedostatka vitamina ili minerala u ishrani, kako kod majke tako i kod deteta. Posebno je značajna folna kiselina koja sprečava nastanak deformiteta kod beba.

Kontraindikacije

Elevit ne smete primenjivati ako ste preosetljivi na bilo koji od njegovih sastojaka, zatim ako patite od hipervitaminoze, ako patite od poremećenih funkcija bubrega, ili imate probleme sa deponovanjem gvoždja u organizmu. Tablete takodje ne treba da koristite ako bolujete od hiperkalcemije ili hiperkalciurije. Nemojte koristiti ove kapsule ako imate poremećaj metabolizma bakra , ako imate povišenu koncentraciju fosfata u krvi ili magnezijuma niti ako imate kamen u bubregu.

Napomene: Ne preporučuje se uzimanje više od jedne film tablete. Elevit ne treba koristiti zajedno sa drugim lekovima koji sadrže vitamin A ili vitamin D, zbog opasnosti od hipervitaminoze. Takodje prevelike koncentracije gvoždja mogu biti otrovne dok folna kiselina, vitamin B12 i gvoždje uzeto na takav način mogu da prikriju oredjene vidove anemičnosti.

Doziranje

Preporučena dnevna doza je jedna filmom obložena tableta i ne sme se prekoračiti.
Pacijenti koji već koriste druge vitamine ili multivitaminske preparate, lekove ili ako su hospitalizovani moraju se posavetovati sa lekarom oko primene Elevita. Znajte da ove tablete ne sadrže jod, pa obratite pažnju na adekvatan unos joda.

Ako ne primetite rezultate lečenja, razgovarajte sa svojim lekarom.

Moguće nuspojave

Kao i svi drugi lijekovi, i Elevit može da uzrokuje nuspojave. Česte nuspojave su bolovi u želucu praćeni gasovima, zatvor, proliv, mučnina, ali te tegobe uglavnom nestaju ubrzo po početku primene. Retko se mogu javiti alergijske reakcije, kada je neophodno potražiti pomoć lekara. Ostala neželjena dejstva su povećano izlučivanje kalcijuma u urinu, glavobolja, omaglica, nesanica, osećaj nervoze. Elevit sadrži gvoždje što može uzrokovati bezopasno tamno obojenu stolicu a zbog prisustva vitamina B2 može se javiti blago žuta obojenost mokraće.

ELEVIT je dostupan u pakovanju sa 30 filmom obloženih tableta.

Cena leka je oko 1700 dinara.

Napomena: Ovaj tekst je informativnog karaktera i ne zamenjuje mišljenje stručnjaka. Pre
upotrebe obavezno pročitati uputstvo za upotrebu. O indikacijama, merama opreza i neželjenim
reakcijama na lek, konsultujte se sa lekarom ili farmaceutom.

Share.

Comments are closed.