Eglonyl – lek protiv anksioznosti i problema sa želucem

0

Eglonyl je lek koji kao aktivnu komponentu sadrži sulpirid, zastupljen u razliitim koncentracijama u zavisnosti od toga da li lek upotrebljavate kao kapsule, odnosno tablete ili u vidu rasvora.

Reč je o leku koji je neuroleptik, i koji ima dejstvo na centralni nervni sistem ali i na centre, odgovorne za funkcionisanje gastroenteralnog sistema. Zato se Eglonyl koristi i za želudac i gastritis.

Primena leka Eglonyl

Stanja kod kojih se Eglonyl koristi su: gastroduodenalni ulkus, ulcerozni kolitis, i migrena gastričnog porekla. Ovaj lek se takodje može koristiti, ali uz odobrenje lekara, i za vrtoglavicu, za smirenje, za psihička stanja kao što su depresija i anksioznost. Primena leka je indikovana i kod paranoidne psihoze, reakcione depresije, simptomatske depresije tokom shizofrenije, hronične psihoze s delirijumom i kod opsesivne neuroze.

Eglonyl lek

Doziranje leka Aglonyl

Uvek uzimajte ovaj lek onako kako Vam je lekar to propisao.

Uobičajene doze:

Za lečenje u gastroenterologiji, početne doze su 2-3 ampule dnevno, tokom dve do tri nedelje. Terapija održavanja kod ulkusa je 3 kapsule od 50 mg dnevno, tokom 7 sedmica.

Za ulcerozni kolitis – dva puta dnevno po jedna tableta, tokom nekoliko meseci.

U psihijatriji, doza za odrasle je 1 do 3 kapsule na dan, a kod dece je početna doza po 5 mg na kilogram telesne mase dnevno, a podeljeno u dve do tri pojedinačne doze. Kasnije se doziranje prilagodjava u zavisnosti od odgovora na terapiju, o čemu odlučuje lekar.

Za migrenu i vrtoglavicu, uzima se 2, 4 ili 6 kapsula dnevno, najmanje 15 dana, a po potrebi i duže.

Pri primeni odgovarajućih i propisanih doza, u roku koji je odredio lekar, ne bi trebalo da se javi zavisnost, pa samim tim odvikavanje ne bi trebalo da predstavlja problem. O postepenom smanjivanju doza, konsultujte lekara.

Kontraindikacije

Budite oprezni pri primeni ovog leka ako imate hipomaniju, probleme sa bubrezima, ako imate srčane probleme, patite od Parkinsonove bolesti, epilepsije, dijabetesa, krvnih ugrušaka ili demencije, ako imate manjak magnezijuma, kalijuma i kalcijuma, zatim, ako imate 65 godina ili ste stariji.

Menstruacija kao stanje nije posebno kontraindikovana.

Eglonyl i drugi lekovi

Ako uzimate levodopu ne smete uzimati Eglonyl. Obavestite lekara i ako uzimate neki od sledećih lekova:

Amiodaron, sotalol, dizopiramid, kinidin, klonidin, diltiazem, verapamil,digitalis, pimozid, haloperidol, tioridazin, litijum, lekove protiv nesanice, lekove protiv anksioznosti, depresije ili uznemirenosti, diuretike, laksative, antibiotike, tetrakosaktide, steroide, lekove za probavu, protiv čira i žgaravice, lekove protiv bolova, prehlade i gripa, lekove za alergiju, ropinorol ili halofantrin.

Nuspojave

Eglonyl je lek koji se odlično podnosi. Simptomi neželjenih reakcija se mogu pojaviti kod veoma osetljivih osoba, ili posle upotrebe visokih doza, ali oni su blage naravi i reagiruju na antiparkinsonike.

Ako osetite bilo kakav neželjen efekat pri upotrebi ovog leka, obratite se lekaru.

Budite oprezni jer lek snažno deluje na psihofizičke sposobnosti, zbog čega je za vreme terapije zabranjeno upravljati motornim vozilima ili mašinama.

Potreban je oprez kod jetrenih, bubrežnih i srčanih bolesnika.

Prekinite terapiju Eglonyl-om i javite se jete alergijsku reakciju , ako se pojave nekontrolisani pokreti, grčevi, jače znojenje, povišena temperatura, ukočeni mišići, ubrzani otkucaji srca, ako ste pospani i uznemireni jer to može biti znak retne nuspojave koja se zove neuroleptički maligni sindrom.

Eglonyl i alkohol

Eglonyl može uticati na psihofizičke sposobnosti, posebno ako se uzima zajedno s alkoholom ili depresorima centralnog nervnog sistema. Nemojte piti alkohol ili uzimati lekove koji sadrže alkohol dok ste na lečenju Eglonyl injekcijama.

Upotreba leka u trudnoći

Eglonyl se ne bi smeo koristiti za vreme trudnoće i dojenja.

Cena kutije kapsula Eglonyila je oko 250 dinara a proizvodjač je Alkaloid, Skoplje.

Napomena: Ovaj tekst je informativnog karaktera i ne zamenjuje stručno mišljenje. Pre upotrebe leka , obavezno pročitajte uputstvo za upotrebu. O indikacijama, merama opreza i neželjenim reakcijama na lek, posavetujte se sa lekarom ili farmaceutom.

Share.

Comments are closed.