Eftil – lek za epilepsiju

0

Lek Eftil je antiepileptik koji je dostupan u više oblika (sirup i tablete).

Primena leka Eftil

Za epilepsiju: dejstvo ovog antiepileptika širokog antikonvulzivnog spektra, vrlo je efikasno u prevenciji i lečenju generalizovanih formi epilepsije.

– Za prevenciju i lečenje manije u bipolarnom afektivnom poremećaju. Lek ima antikonvulzivno dejstvo i redukuje simptome akutne manične faze u bipolarnom afektivnom poremećaju. Lekar će Vam možda ovaj lek propisati i za neka druga stanja kao što je anksioznost.

Doziranje i način primene

Eftil tablete mogu da piju odrasli i deca starija od 15 godina. Doziranje je individualno. Doziranje za lečenje epilepsije i manije u bipolarnom afektivnom poremećaju je isto. Uobičajena početna doza je 15 mg/kg dnevno, a doza se postepeno povećava za 5-10 mg dnevno u intervalu od 2-3 dana, do postizanja optimalne doze u toku jedne sedmice.

Eftil lek

Doza za kontrolu konvulzija i smanjenje simptoma manije kod bipolarnog poramećaja, obično je 20-30 mg/kg na dan, kao pojedinčna doza ili u dve podeljene doze.

Važno: Prekid uzimanja ovih tableta ili prelaz na drugi antiepileptik ili drugi stabilizator raspoloženja, mora biti postepen, jer nagli prekid terapije ovim lekom, može izazvati neke posledice kao što je pogoršanje bolesti.

Neželjeni efekti

Najozbiljnije nuspojave odnose se na oštećenje jetre, koje obično nastaje tokom prvih 6 meseci lečenja, a češće je kod dece i kombinovane antikonvulzivne terapije.

Simptomi ove nuspojave mogu biti nespecifični: slabost, letargija, edemi, anoreksija, povraćanje, abdominalni bol, sanjivost, žutica. ..i predstavljaju razlok za prekid terapije, kao i u slučaju pankreatitisa.

Najčešća neželjena dejstva u početku terapije su mučnina, povraćanje i gastralgije koja su prolaznog karaktera. Dijareja, abdominalni grčevi i opstipacija se kao nuspojave ređe javljaju.

Od ostalih neželjenih dejstava mogu se javiti tremor, ataksija, glavobolja, sanjivost, produženo vreme krvavljenja, trombocitopenija, petehijalna krvavljenja, retko leukopenija, anemija, prolazni gubitak kose, raš kože i hiperamoniemija.

Kontraindikacije

Nemojte koristiti ovaj lek ako ste preosetljivi na natrijum valproat, ako bolujete od akutnog ili hroničnog hepatitisa ili nekih drugih bolesti jetre ili od hepatičke porfirije.

Pre početka terapije, i pre povećanja doza, potrebno je ispitati funkcije jetre, odrediti vreme koagulacije krvi, nivo fibrinogena i agregaciju trombocita. Posebna opreznost je potrebna kod dece sa kongenitalnim metaboličkim bolestima, organskim oboljenjima mozga i mentalnom retardacijom.

Eftil u trudnoći i dojenje

Antiepileptici mogu da dovedu do malformacija skeleta i unutrašnjih organa fetusa pa se zato ovaj lek ne preporučuje trudnicama. Zbog izlučivanja u majčino mleko, isto važi i za dojilje!

Uticaj na sposobnost upravljanja motornim vozilima i mašinama

Eftil smanjuje psihofizičke sposobnosti, izaziva sanjivost pa je tokom terapije zabranjeno upravljati motornim vozilom ili mašinama.

Interakcije sa drugim lekovima

Pri istovremenoj primeni leka sa drugim antiepilepticima obavezno je određivanje koncentracije svih lekova u krvi i podešavanje doze da ne bi došlo do predoziranja i kako biste izbegli depresiju centralnog nervnog sistema.

Istovremena primena sa klonazepamom može da uzrokuje Absence status, a valproata i etosuksimida dovodi do promene koncentracije oba leka. Valproati potenciraju dejstvo neuroleptika, inhibitora MAO i drugih antidepresiva.

Potrebna je opreznost pri istovremenoj primeni sa antikoagulansima i antiagregacijskim lekovima.

Treba izbegavati Eftil i alkohol u paralelnoj primeni jer valproati potenciraju centralno depresivno dejstvo alkohola.

Predoziranje

Simptomi predoziranja su mučnina, povraćanje i sanjivost a u težim slučajevima simptomi su zbiljna depresija CNS i respiracije, a mogu nastati i konvulzije.

Lek Eftil se može izdavati samo uz lekarski recept.

Cena: Eftil sirup košta oko 600 dinara a cena tableta je oko 700 dinara.

Proizvodjač je Hemofarm.

Zamena za ovaj lek je lek Depakine, francuskog proizvodjača Glaxo Wellcome.

Napomena: Ovaj tekst je informativnog karaktera i ne zamenjuje stručno mišljenje. Pre upotrebe leka, obavezno pročitajte uputstvo za upotrebu. O indikacijama, merama opreza i neželjenim reakcijama na lek, posavetujte se sa lekarom ili farmaceutom.

Share.

Comments are closed.