Efferalgan – lek protiv bolova i visoke temperature

0

Lek Efferalgan (tablete, sirup, čepići za bebe i decu) kao aktivne komponente sadrži paracetamol i askorbinsku kiselinu.

Šumeće tablete Efferalgana imaju dodatak vitamina C. Koriste se za glavobolju, menstrualnu bol, za povišenu temperaturu, kod blagog do umerenog bola, za lečenje gripa, zubobolju i bol u mišićima.

Ovaj lek je namenjen odraslima i deci težine veće od 27 kilograma. Za primenu lekova koji sadrže paracetamol kod druge dece, koristi se sirup ili čepići. Posavetujte se sa lekarom koji oblik paracetamola je najbolji za Vaše dete.

Kontraindikacije

Lek Efferalgan ne smete koristiti u slučaju da ste preosetljivi na paracetamol ili bilo koji sastojak tableta, kod teškog oboljenja jetre ili ako ste netolerantni na šećer fruktozu.

Posebna pažnja je potrebna ako istovremeno pijete neki drugi lek koji sadrži paracetamol, jer ih ne smete koristiti paralelno sa Efferalganom, zato što može doći do prekoračenja preporučene dnevne doze.

Efferalgan lek

Ako bol potraje duže od 5 dana, povišena temperatura duže od 3 dana ili ako je lek nedovoljno efikasan,ne treba produžavati lečenje bez saveta lekara.

Ako patite od nekih bolesti jetre ili bubrega, morate to reći lekaru pre upotrebe paracetamola.

Efferalgan i primena drugih lekova

Obavestite lekara da koristite ovaj lek ako ste planirali analizu za određivanje koncentracije mokraćne kiseline ili šećera u krvi.

Efferalgan i alkohol

Tokom primene leka ne preporučuje se konzumiranje alkohola jer se povećava rizik za razvoj oštećenja jetre.

Efferalgan u trudnoći i dojenje

Primena leka Efferalgan u toku trudnoće i dojenja se ne preporučuje, osim pod nadzorom lekara.

Doziranje Efferalgana

Kod dece teške od 27 do 50 kg (uzrasta od oko 8 do 15 godina): doza paracetamola zavisi od težine deteta.

Preporučena dnevna doza je 60 mg/kg podeljena u 4 do 6 pojedinačnih doza, t.j. oko 15 mg/kg na 6 sati ili 10 mg/kg na 4 sata.

Deca telesne mase od 27 – 33 kg (uzrasta oko 8-11 godina): po potrebi, 1 šumeću tabletu uzimati na 6 sati, ali najviše 5 šumećih tableta na dan.

Deca telesne mase od 33 – 50 kg (uzrasta oko 11-15 godina): po potrebi, 1 do 2 šumeće tablete uzimati na 6 sati, ali ne više od 7 šumećih tableta na dan.

Odrasli i deca telesne mase preko 50 kg (starija od 15 godina): po potrebi, 1 do 2 šumeće tablete uzimati svaka 4 sata, ali ne više od 9 šumećih tableta na dan.

Važno! NIKADA NE PRIMENJUJTE PARACETAMOL U DOZAMA VEĆIM OD 4 g NA DAN, A RAZMAK IZMEDJU DVA UZIMANJA LEKA MORA BITI MINIMUM 4 SATA.

Šumeća tableta se potpuno rastvori u punoj čaši obične vode i odmah se popije. Primenu leka pred odlazak na spavanje treba izbegavati.

Lek se ne sme koristiti tokom dužeg perioda bez saveta lekara.

Predoziranje: Ako ste uzeli više leka Efferalgan sa vitaminom C nego što je trebalo, odmah razgovarajte sa lekarom, jer može doći do ozbiljnog oštećenja jetre i bubrega . Simptomi predoziranja su: mučnina, povraćanje, gubitak apetita, bledilo, slabost i bol u trbuhu.

Nikada ne uzimajte duplu dozu leka da biste nadomestitili to što ste zaboravili da uzmete lek.

Moguće nuspojave pri primeni leka Efferalgan

Trombocitopenija, leukopenija, neutropenija, agranulocitoza, dijareja, bol u stomaku, povećanje nivoa enzima jetre, hepatitis, anafilaktički šok, angioedem, preosetljivost, osipi, dermatitis, svrab, smanjenje krvnog pritiska, vrtoglavica, hiperoksalurija (povećano izlučivanje oksalne kiseline mokraćom), hromaturija…

Ukoliko se pojavi neko od neželjenih dejstava a koje nije navedeno, obratite se lekaru ili farmaceutu.

Cena Efferalgana je od oko 100 do oko 200 dinara, u zavisnosti od pakovanja.

Napomena: Ovaj tekst je informativnog karaktera i ne zamenjuje mišljenje stručnjaka. Pre upotrebe leka obavezno pročitajte uputstvo za upotrebu. O indikacijama, merama opreza i neželjenim reakcijama na lek, posavetujte sa lekarom ili farmaceutom.

Share.

Comments are closed.