Ebixa – lek protiv demencije

0

Ebixa je lek za demenciju. Poboljšava prenos nervnih signala i pamćenje. Ebixa tablete se koriste za lečenje bolesnika s umerenom do teškom Alzheimerovom bolešću.

Kontraindikacije

Nemojte uzimati Ebixu ako ste alergični na memantinklorid ili bilo koji drugi sastojak leka. Oprez pri primeni je potreban ako imate epileptičke napade, ako ste nedavno imali srčani udar ili ako bolujete od kongestivnog zatajenja srca ili nekontrolirane hipertenzije. U tom slučaju, neophodan je nadzor lekara.

Ako imate oštećenje bubrega , lekar će pratiti Vaše stanje i možda će prilagoditi doze.

Trebalo bi izbegavati istovremenu primenu amantadina, ketamina, dekstrometorfana i ostalih antagonista NMDA sa ovim lekom.

Ebixa se ne preporučuje za decu i adolescente mlađe od 18 godina.

Ebixa lek

Ebixa i drugi lekovi

Obavestite Vašeg lekara ako već pijete neke lekove a potrebno je početi lečenje Ebixom.

Ebixa može promeniti dejstvo sledećih lekova: dantrolena, baklofena, cimetidina, ranitidina, prokainamida, kinidina, kinina, nikotina, antikolinergika, barbiturata, dopaminergičkih agonista, neuroleptika i oralnih antikoagulansa.

Ebixa u trudnoći i dojenje

Trudnicama se ne preporučuje upotreba ovog leka, kao ni dojiljama.

Upravljanje vozilima i mašinama

Ebixa može promeniti Vašu sposobnost reagovanja, pa se ne preporučuje upravljanje mašinama i vozilima.

Doziranje leka Ebixa

Doziranje i način i trajanje lečenja će odrediti Vaš lekar.

Preporučena doza Ebixe za odrasle i starije bolesnike je 20 mg jednom dnevno. Ova doza se postiže postupno, po uputstvu lekara. Ako imate probleme sa bubrezima ili jetrom, moguće je da će lekar prilagoditi doze.

Preporučuje se uzimanje ovog leka svakog dana u isto vreme. Tablete treba progutati s malo vode. Tablete se mogu uzimati sa ili bez hrane.

Predoziranje

Opšte uzev, previše Ebixe ne bi trebalo da Vam naškodi,ali bi se mogle javiti izraženije nuspojave pa o tome obavestite Vašeg lekara.

Ako ste zaboravili da uzmete lek u odredjeno vreme, pričekajte i uzmite sledeću dozu u uobičajeno vreme. Nemojte uzeti duplu dozu kako biste nadoknadili onu zaboravljenu.

Moguće nuspojave pri primeni Ebixe

Kao i svi drugi lijekovi, Ebixa može uzrokovati neželjene efekte ali ne kod svih pacijenata. Zabeležene nuspojave su blage do umerene.

Česte nuspojave su glavobolja, pospanost, zatvor, povišeni rezultati testova jetrene funkcije, omaglica, poremećaji ravnoteže, nedostatak vazduha, visoki krvni pritisak i preosetljivost na lek.

Manje česte nuspojave su umor, gljivične infekcije, smetenost, halucinacije, povraćanje, poremećaj hoda, zatajenje srca i zgrušavanje venske krvi (tromboza/tromboembolija).

Ostale nuspojave su napadi, upala gušterače, upala jetre (hepatitis) i psihotične reakcije, Alzheimerova bolest koja se povezuje s depresijom, samoubilačkim mislima i samoubojstvom.

Ako primetite bilo koju nuspojavu potrebno je da obavestite lekara.

Šta sadrži lek Ebixa

Aktivna komponenta leka je memantinhlorid, a ostali sastojci su mikrokristalična celuloza, karmelozanatrijum, koloidni bezvodni silicijum dioksid, magnezijum stearat, hipromeloza, makrogol 400, titanijev dioksid, žuti oksid gvoždja (E172).

Ebixa filmom obložene tablete dostupne su u pakovanjima s blisterima od 28 tableta ili 56 tableta.

Cena leka je od oko 4 000 do 8 300 dinara, u zavisnosti od pakovanja i vrste tableta.

Napomena: Ovaj tekst je informativnog karaktera i ne zamenjuje stručno mišljenje. Pre upotrebe leka , obavezno pročitajte uputstvo za upotrebu. O indikacijama, merama opreza i neželjenim reakcijama na lek, posavetujte se sa lekarom ili farmaceutom.

Share.

Comments are closed.