Crestor – tablete protiv povišenog holesterola

0

Crestor spada u lekove statine koji se primenjuju u snižavanju holesterola, odnosno za povišenu masnoću u krvi.

Ako imate visoki nivo holesterola, izloženi ste riziku od srčanog udara ili moždanog udara. Ako jača fizička aktivnost i promena ishrane ne daju rezultate, lekar će Vam verovatno propisati Crestor tablete.

Pored toga što ćete uzimati lek Crestor, savetuje se da treba da nastavite sa preporučenom dijetom za snižavanje nivoa holesterola i sa vežbanjem. Na ovaj način smanjićete rizik od Ateroskleroze koja nastaje zbog taloženja masnih naslaga u arterijama.

Ovaj lek za holesterol se koristi da koriguje nivoe masnih supstanci u krvi – lipide. Postoje dve vrste holesterola u krvi – ’loš’ holesterol (LDL-C) i ’dobar’ holesterol (HDL-C). Crestor tablete mogu da smanje ’loš’ holesterol i povećaju ’dobar’ holesterol.

Crestor tablete

Lek deluje tako što sprečava proizvodnju ’lošeg’ holesterola u organizmu i poboljšava kapacitet Vašeg organizma da uklanja ’loš’ holesterol iz krvi.

Kod većine ljudi visoki holesterol ne utiče na to kako se osećaju, jer ne izaziva nikakve simptome,ali ako se to stanje ne leči, masne naslage mogu da se talože na zidovima krvnih sudova i da dovedu do njihovog suženja pa čak i zapušavanja što stopira dotok krvi u srce ili mozak, pa su posledica infarkt ili šlog.

Lekar će Vam savetovati da nastavite da uzimate Crestor, čak i ako vam je holesterol dostigao željeni nivo, jer lek sprečava da se holesterol ponovo poveća i uzrokuje probleme. Ipak, sa leenjem treba da prestanete ako tako preporuči Vaš lekar, ili ako ostanete u drugom stanju.

Kontraindikacije

Lek ne smete koristiti ako ste ranije imali alergijsku reakciju na lek Crestor, ili na neku drugu pomoćnu supstancu iz leka. Lek nije namenjen trudnicama i dojiljama. Ako zatrudnite dok uzimate ovaj lek- odmah prestanite da ga uzimate. Tokom terapije, žene treba da izbegavaju trudnoću, primenom adekvatne kontracepcije. Lek nije namenjen Vama , ako imate oboljenje jetre, teške probleme sa bubrezima, česte ili neobjašnjive bolove u mišićima i ako već pijete lek koji se zove ciklosporin.

Upotreba leka kod dece i adoslescenata

Crestor se ne sme davati deci koja su mlađa od 10 godina. Crestor u dozi od 40 mg nije pogodan za upotrebu kod dece i adolescenata kojisu mladji od 18 godina. Ako imate više od 70 godina, lekar će prilagoditi dozu.

Doziranje

Vaš lekar će odrediti pravu dozu leka Crestor, koja Vama odgovara. Doza će piti posebno prilagodjena ako imate tešku respiratornu insuficijenciju i ako ste azijskog porekla.

Doziranje kod odraslih: U terapiji povišenog holesterola, početna doza je 5 mg ili 10 mg. Lekar može da poveća dozu kako bi dobili odgovarajuću terapiju.

Vaš lekar može da odluči da je udvostruči postepeno sve i do 40 mg, ako je to neophodno. Između svakog prilagođavanja doze treba da prođe period od mesec dana a najveća dnevna doza leka je 40 mg i daje se isključivo osobama sa visokim nivoima holesterola, kod kojih postoji visok rizik od infarkta ili šloga.

Za smanjenje rizika od pojave srčanog ili moždanog udara preporučena doza je 20 mg dnevno ali lekar može da smanji dozu.

Kod dece i adolescenata starosti od 10 do 17 godina, uobičajena početna doza je 5 mg. Lek se uzima jednom dnevno. Maksimalna dnevna doza leka kod dece je 20 mg.

Tablete se gutaju cele, sa čašom vode i piju se jednom na dan u bilo kojedoba dana mada je najbolje da t budesvakog dana u isto vreme.

Predoziranje: Ako ste uzeli više leka nego što je trebalo, javite se lekaru a ako ste zaboravili da uzmete lek, samo uzmite narednu dozu leka u vreme kada je predviđena. Nemojte uzimati duplu dozu, kako biste nadoknadili onu propuštenu.

Dok uzimate Crestor, doktor će Vas pažljivo pratiti ako bolujete od dijabetesa. Važno je da kažete lekaru da li već pijete nekelekove koji mogu stupiti u interakciju sa Crestor tabletama i tako uticati dejstvo lekova. To je posebno važno ako uzimate: ciklosporin, varfarin, fibrate, lekove protiv lošeg varenja, eritromicin, oralni kontraceptiv, hormonsku supstitucionu terapiju ili ritonavir sa lopinavirom i/ili atazanavirom. Lek Crestor se može uzimati nezavisno od jela.

Nuspojave – neželjeni efekti leka

Neki pacijenti mogu imati vrtoglavicu dok su na terapiji lekom Crestor. Crestorsadrži lakozu pa u slučaju netolerancije na neke od šećera, konsultujte se sa lekarom pre upotrebe leka.

Nuspojave su obično blage i nestaju nakon kratkog vremena. Prestanite da uzimate lek Crestor i odmah se javite lekaru ako primetite otežano disanje, sa ili bez oticanja lica, usana, jezika i/ili grla, jak svrab kože, neobjašnjivi bolovi u mišićima.

Česta neželjena dejstva su glavobolja, bol u želucu, zatvor, mučnina, bol u mišićima, osećaj slabosti, vrtoglavica, povišene vrednosti proteina u mokraći.

Retka neželjena dejstva su teške alergijske reakcije.

Veoma retka neželjena dejstva su žutica, hepatitis, tragovi krvi u urinu, oštećenje nerava u nogama i rukama, bol u zglobovima,gubitak pamćenja i ginekomastija.

Cena leka je oko 800 dinara.

Napomena: Ovaj tekst je informativnog karaktera i ne zamenjuje mišljenje stručnjaka. Pre primene leka obavezno pročitati uputstvo za upotrebu. O indikacijama, merama opreza i neželjenim reakcijama na lek, posavetujte se sa lekarom ili farmaceutom.

Share.

Comments are closed.