Concerta – tablete za lečenje hiperkinetskog sindroma

0

Lek CONCERTA se koristi za lečenje hiperkinetskog sindroma sa poremećajem pažnje (hiperaktivnost). Primenjuje se za decu i kod mladih osoba između 6 i 18 godina. Concerta tablete se koriste samo kada ranije terapije nisu bile dovoljno uspešne.

Conceta tablete nisu namenjene deci mlađoj od 6 godina i odraslim osobama jer nije poznato da li je lek bezbedan za primenu kod ovih osoba.

Lek CONCERTA može poboljšati aktivnost centralnog dela mozga, čija je aktivnost kod osoba sa ADHDom smanjena. Takodje, ovaj lek može poboljšati pažnju, koncentaciju i smanjiti impulsivno ponašanje.

Lek se inače propisuje kao deo programa za lečenje ADHD koji uključuje i psihološku terapiju, posebnu edukaciju, socijalnu terapiju.

Concerta tablete

Terapiju lekom CONCERTA može da počne i nadgleda isključivo lekar specijalista za poremećaje ponašanja u detinjstvu i/ili adolescenciji.

Važno: Concerta se ne preporučuje kod sve dece sa hiperkinetskim sindromom sa poremećajem pažnje. Odluka da se lek primeni mora biti zasnivana na veoma detalnoj proceni težine i dužine trajanja simptoma koje dete ima, i u odnosu na uzrast deteta.

Deca koja imaju ADHD teško su u stanju da sede mirno, teško se koncentrišu a pritom nije njihova greška to što ne mogu da promene takvo ponašanje.Imaju teškoće u školi, u izradi domaćih zadataka, a ovo stanje nema veze sa inteligencijom.

Kontraindikacije

Lek CONCERTA ne smete koristiti ako ste alergični na metilfenidat hidrohlorid ili na bilo koji drugi sastojak leka, zatim ako imate problem sa štitastom žlezdom, povećan pritisak u oku, ako patite od tumora nadbubrežne žlezde, ako imate problema sa ishranom , nervozni ste, imate visok pritisak, bolove u rukama i nogama, ako ste ranije imali probleme sa srcem- ili ako ste koristili ili sada koristite antidepresive.

Ako imate ili ste imali teške i epizodične bipolarne poremećaje, imate mentalne probleme (psihopatski ili granični poremećaj ličnosti, nenormalne misli ili vizije, shizofreniju, želju za samoubistvom , tešku depresiju, ako se osećate veoma tužno, bezvredno i beznadežno ili pak neobično uzbuđeno, previše aktivno i neobuzdano – ne uzimajte metilfenidat.

Primena drugih lekova

Ne uzimajte metilfenidat ako već uzimate lek ‘’inhibitor monoaminooksidaze’’, druge lekove za depresiju, lekove za teške mentalne probleme, za epilepsiju, lekove koji snižavaju ili povećavaju krvni pritisak, lekove protiv kašlja i prehlade.

Ne treba da pijete metilfenidat na dan operacije.

Alkohol može da pogorša neželjena dejstva leka.

Lek u trudnoći i dojenje

Nije utvrdjeno da li metilfenidat deluje na nerođenu bebu, ali, ako ste trudni, Vaš lekar će odlučiti da li treba da uzimate metilfenidat. Postoji mogućnost da lek prođe u majčino mleko, pa će o primeni leka dok dojite, takodje odlučiti lekar.

Nuspojave

Tokom primene ovog leka možete imati vrtoglavicu, probleme sa fokusiranjem ili zamućen vid prilikom uzimanja metilfenidata pa u tom slučaju nemojte voziti motorna vozila, rukovati mašinama, voziti bicikl, jahati ili se penjati na drveće.

Česta neželjena dejstva su nepravilni srčani otkucaji, promene raspoloženja ili nagle promene raspoloženja ili promene ličnosti. Povremene nuspojave su razmišljanje o samoubistvu, vidjanje, ili osećanje stvari koje nisu istinite, nekontrolisan govor ili pokreti tela, alergije kao što je osip, svrab ili koprivnjača na koži, otok lica, usana, jezika ili ostalih delova tela, nedostatak vazduha, zviždanje u plućima ili teškoće sa disanjem.

Retko se javljaju nuspojave koje karakterišu osećaj neuobičajene uzbuđenosti, prekomerne aktivnosti, i nekontrolisanja trenutnih želja.

Veoma retko su prijavljeni srčani napad,iznenadna smrt, pokušaj samoubistva,napadi , ljuštenje kože , grčevi u mišićima…

Doziranje

O doziranju odlučuje Vaš lekar. Maksimalna dnevna doza je 54mg. CONCERTA se uzima jednom dnevno, ujutru uz čašu vode. Tableta se guta cela i ne sme se deliti, lomiti niti mrviti. Tableta se može uzeti sa ili bez hrane.

Omotač tablete možete da vidite u svojoj stolici i znajte da je to normalno. U slučaju da se ne osećate bolje posle mesec dana terapije kažite lekaru jer Vam je možda potrebna drugačija terapija.

Ako se lek CONCERTA ne koristi kako treba, može doći do izazivanja nenormalnog ponašanja. Ne smete naglo da prestanete sa uzimanjem leka.

Cena leka je oko 5000 dinara.

Napomena: Ovaj tekst je informativnog karaktera i ne zamenjuje mišljenje stručnjaka. Pre primene leka obavezno pročitati uputstvo za upotrebu. O indikacijama, merama opreza i neželjenim reakcijama na lek, posavetujte se sa lekarom ili farmaceutom.

Share.

Comments are closed.