Corvitol – lek protiv visokog pritiska

1

Lek Corvitol spada u beta-blokatore i deluje tako što snižava povišeni krvni pritisak i smanjuje frekvenciju srca. Kod pacijenata koji pate od angine pektoris Corvitol tablete smanjuju učestalost i jačinu bola u grudima.

Primena leka – spektar dejstva : povišen krvni pritisak, angina pektoris, aritmija i za srce, odnosno u slučaju sranog udara.

Lek se primenjuje i u prevenciji migrenoznih napada, oštećenja srca i smrti posle infarkta miokarda.

Kontraindikacije

Lek Corvitol ne smete koristiti ako imate alergiju na metoprolol-tartarat i na druge beta-blokatore. Corvitol ne treba da koristite ni ako bolujete od poremećaja srčanog sprovođenja ili imate problema sa srčanim ritmom, ako patite od ozbiljne i nelečene srčane slabosti, ako ste ranije imali srčani šok, patite od problema sa krvnim sudovima i cirkulacijom, u slučaju da imate usporen rad srca ili ste nedavno imali sečani udar, potom, ako bolujete od feohromocitoma, imate metaboličku acidozu i probleme sa disanjem, astmu ili hroničnu opstruktivnu bolest pluća. Ove tabl ete nisu namenjene za Vas ako imate nizak krvni pritisak, ako paralelno koristite MAO inhibitore.

Lek nije namenjen za primenu kod dece.

Corvitol lek

Korvitol i alkohol

Tokom terapije ovim lekom ne preporučuje se konzumiranje alkohola.

Doziranje

Tablete se piju sa dosta tečnosti nakon obroka.

Uobičajeno doziranje kod povišenog krvnog pritiska je u vidu početne doze od 100 mg dnevno – jednokratno ili podeljeno u nekoliko doza. Lek se uzima ujutru ili u 2 pojedinačne doze, jednu tabletu ujutru i jednu uveče. Ako je potrebno, doktor će povećati dozu.

Kod angine pektoris, uobičajena doza je 50 -100 mg, dva ili tri puta dnevno. U slučaju infarkta miokarda, na 6 časova se uzima doza od 50 mg. Doza održavanja je 200 mg dnevno u podeljenim dozama.

Kod poremećaja srčanog ritma, doziranje je 50 mg, dva do tri puta na dan. Ukoliko je potrebno, doza se može povećati i do 300 mg dnevno. Za prevenciju migrene, doza je 100-200 mg dnevno, u podeljenim dozama.

Doza se prilagodjava kod pacijenata sa poremećajem funkcije jetre ili bubrega .

Predoziranje: Ako ste uzeli više leka Corvitol nego što je potrebno, odmah se obratite lekaru! Ako ste preskočili dozu leka, uzmite je što je pre a potom popijte narednu dozu u uobičajeno vreme. Ali, u slučaju da se približilo vreme za sledeću dozu, nastavite sa uzimanjem leka po preporučenom režimu. Nikada nemojte naglo prekinuti uzimanje Corvitola jer se Vaše stanje može pogoršati.

Corvitol u trudnoći i dojenje

Korišćenje metoprolola se ne preporučuje tokom trudnoće ili dojenja, osim kada Vaš lekar proceni da je to neophodno.

Nuspojave – neželjena dejstva leka

Često se javljaju glavobolja, vrtoglavica ili umor, usporenje srčanog ritma, nizak krvni pritisak, gubitak daha, mučnina, povraćanje, bolovi u stomaku.

Retka neželjena dejstva su poremećaji spavanja, osećanje hladnoće, utrnulosti ili peckanja u šakama i stopalima, depresija, konjuktivitis, pojačano suzenje, grčevi u mišićima, srčana insuficijencija ili nepravilni otkucaji srca, zadržavanje tečnosti, zviždanje u grudima i otežano disanje, dijarea ili konstipacija , osip na koži i svrab.

Veoma retko je zabeležen smanjen broj krvnih pločica-trombocita, leukocita u krvi, dobijanje na težini, halucinacije ili poremećaji ličnosti, promene raspoloženja, privremeni gubitak pamćenja, suve ili bolne oči ili problemi sa vidom, zujanje u ušima ili problemi sa sluhom,gangrena ,curenje nosa, suva usta, modrice ili povećana osetljivost kože na sunčevu svetlost, pogoršanje psorijaze, pojačano znojenje, gubitak kose, impotencija ili gubitak libido, bolovi u zglobovima, bolovi u grudima.

Cena leka je oko 500 dinara.

Napomena: Ovaj tekst je informativnog karaktera i ne zamenjuje mišljenje stručnjaka. Pre primene leka obavezno pročitati uputstvo za upotrebu. O indikacijama, merama opreza i neželjenim reakcijama na lek, posavetujte se sa lekarom ili farmaceutom.

Share.

1 komentar

  1. Poštovani,
    Koristim lek CORVITOL 50(ili 100) koji trenutno ne mogu da nabavim. potrebna mi je informacija, gde može da se nabavi ovaj lek i koloko košta.
    Pozdrav!