Controloc control – tablete protiv vraćanja želudačne kiseline

0

Lek CONTROLOC Control kao aktivnu supstancu sadrži pantoprazol. Terapija ovim lekom utiče na želudac tako što umanjuje količinu želudačne kiseline. Tablete CONTROLOC Control se koriste kao kratkotrajna terapija simptoma refluksa (gorušica, vraćanje kiseline) kod odraslih pacijenata.

Vraćanje kiseline iz želuca u jednjak može da izazove zapaljenje i bol u jednjaku kao i da dovede do osećaja bola i pečenja u grudima, pa sve do grla i osećanja kiselog ukusa.

Olakšanje navedenih simptoma, oseća se već posle jednog dana terapije lekom

CONTROLOC Control. Nekada je potrebno 2 do 3 dana do poboljšanja stanja.

Kontraindikacije

CONTROLOC Control ne smete koristiti u slučaju da ste alergični na pantoprazol ili bilo koji drugi sastojak leka.

Controloc control lek

Lek nije namenjen za decu, odnosno za pacijente koji imaju manje od 18 godina. Lek ne smeju uzimati trudnice i dojilje kao ni osobe koje uzimaju lek atazanavir (za lečenje HIV-a). Pažnja pri primeni je neophodna ako ste stariji od 55 godina, ako imate žuticu, ako ste više od mesec dana lečeni od gorušice i lošeg varenja hrane. Oprez je neophodan i ako ste ranije imali čir na želucu ili ste imali hiruršku intervenciju u predelu stomaka.

Napomena: Obavestite odmah lekara, ako primetite gubitak težine, povraćanje, povraćanje krvi, krv u stolici, otežano gutanje ili bol pri gutanju, bledost, bolove u grudima i stomaku jer navedeni simptomi mogu biti znak neke druge bolesti.

Lek se ne koristi u preventivne svrhe.

Primena drugih lekova

CONTROLOC Control može da utiče na dejstvo druhih lekova koje pijete. Posavetujte se sa lekarom ako već uzimate neki od sledećih lekova: ketokonazol, varfarin i fenprokumon, atazanavir, omeprazol, lansoprazol ili rabeprazol) ili H2 antagonisti.

CONTROLOC Control možete koristiti zajedno sa antacidima.

CONTROLOC Control u trudnoći i dojenje

Nemojte uzimati ove tablete ako ste trudni, mislite da ste u drugom stanju ili dojite.

Doziranje i način upotrebe

Lek CONTROLOC Control treba da primenjujete isključivo na način koji Vam je propisao lekar. Uzima se jedna tabletu na dan. Maksimalna doza koja se ne sme prekoračiti je 20 mg pantoprazola na dan. Lek bi trebalo da uzimate 2 do 3 dana uzastopno a terapija se prekida kada simptomi prestanu. Ako ni posle dve nedelje stalnog uzimanja ovog leka ne osetite poboljšanje, javite se lekaru.

Nemojte primenjivati CONTROLOC Control duže od mesec dana.

Tablete treba progutati cele sa vodom pre jela. Uzmite tabletu svakog dana u isto vreme, bez lomljenja i žvakanja. Deca i osobe mlađe od 18 godina ne treba da uzimaju CONTROLOC Control.

MOGUĆA NEŽELJENA DEJSTVA – nuspojave

Ne bi trebalo da upravljate motornim vozilima ili mašinama ako Vam se jave neželjena dejstva kao što su vrtoglavica ili poremećaj vida.

Ozbiljna alergijska reakcija se javlja retko i uključuje tipične simptome anafilaktičke reakcije: otok lica, usana, usta, jezika i/ili grla, teškoće pri gutanju ili disanju, koprivnjača, jaka vrtoglavica, ubrzan rad srca i obilno znojenje.

Od ostalih jakih nuspojava mogu se javiti: osip sa otokom, stvaranje plikova i ljuštenje kože,

gubitak kože i krvarenje oko očiju, nosa, usta ili genitalija.

Ostale nuspojave su: žuta prebojenost kože i očiju, oštećenja bubrega, bol prilikom mokrenja i bol u donjem delu leđa, povišena temperatura…

Povremena neželjena dejstva leka su :glavobolje; vrtoglavica; dijareja; mučnina,osip ili koprivnjača, povraćanje, nadimanje i gasovi; opstipacija; suva usta; bol u trbuhu i nelogodnost; svrab; osećaj slabosti, iznurenosti ili opšte loše stanje; poremećaj spavanja ;povećane vrednosti enzima jetre…

Cena leka je oko 320 dinara.

Napomena: Ovaj tekst je informativnog karaktera i ne zamenjuje mišljenje stručnjaka. Pre

upotrebe obavezno pročitati uputstvo za upotrebu. O indikacijama, merama opreza i neželjenim

reakcijama na lek, konsultujte se sa lekarom ili farmaceutom.

Share.

Comments are closed.